Nieuw Kijkduin krijgt nu écht vorm

Nu het strandseizoen op het punt staat te beginnen, tekenen zich al duidelijk de contouren af van wat in 2022 Nieuw Kijkduin moet zijn. “Straks heb je hier 365 dagen per jaar een vakantiegevoel.”

Door

In de pas geopende Sales Gallery van Nieuw Kijkduin staat een imposante maquette die alvast prijsgeeft hoe de badplaats 2.0 eruit zal zien. Zeven door verschillende architecten ontworpen bouwblokken zijn verbonden via een promenade met winkels, restaurants, een versmarkt en een grote conceptstore.

Erboven zes tot zeven woonlagen voor in totaal 256 duurzame appartementen en penthouses. “Zó direct aan zee wonen, dat zie je bijna nergens in Nederland,” wijst ontwikkelaar Bas van der Peet van FRED Developers trots naar de miniatuur van het project. “En dankzij de nieuwe bewoners is Kijkduin straks het hele jaar door een fijne, levendige plek.”

Artist’s Impression: FRED Developers

De ontwikkelaar houdt de vaart er goed in. Fase één – drie complexen aan de kant van het Deltaplein met namen van de mediterrane luchtstromen Poniente, Vendaval en Gregale – staat nu letterlijk in de steigers. “Dat hopen we begin volgend jaar op te leveren, en komende oktober wordt al aan de laatste fase van het project begonnen.”

 

In de openbare ruimte willen we straks graag meubilair plaatsen van ingezameld gerecycled plastic
Bas van der Peet (FRED Developers)

 

In het in aanbouw zijnde deel is bijna alle woonruimte inmiddels verkocht, de huurwoningen van Vendaval komen deze zomer op de markt. Ook van een aantal ondernemers is al zeker dat zij zich hier vestigen. “Er komt een Coop-supermarkt met daartegenover Daily Taste, een soort vershof waar je een gezond en gevarieerd voedselaanbod vindt van lokale en regionale ondernemers,” legt Van der Peet uit tijdens een wandeling over de bouwplaats. “De viszaak en de huidige bakker van Kijkduin hebben hier al een plekje gereserveerd en met andere partijen wordt gesproken.”

Fashion en lifestyle

De eigenaar van kledingwinkel Chase, nu nog in het oude winkelcentrum gevestigd, heeft grootse plannen voor de nieuwbouw. “Hij komt terug met een 1500 vierkante meter grote conceptstore, gericht op fashion en lifestyle. Van daaruit komt een open verbinding met zijn restaurant aan de boulevard.

Een andere gevestigde naam is het Italiaanse restaurant Pavarotti, dat nu al in Delft en Zoetermeer een vestiging heeft. Zij komen onder de nieuwe, verhoogde boulevard te liggen, met een prachtig terras in de duinen; misschien wel het mooiste stukje van Nieuw Kijkduin.”

De reden om aan deze kant van het Deltaplein met de bouw te beginnen, was het bestaande winkelcentrum. De projectontwikkelaar: “We wilden de ondernemers zo lang mogelijk de gelegenheid geven open te blijven, maar dit najaar wordt het nog bestaande deel toch echt gesloopt.”

 

De transformatie van Kijkduin is in volle gang. | Foto's: DHC

 

FRED Developers kwam in conflict met een aantal winkel- en horeca-eigenaren vanwege dalende inkomsten als gevolg van de bouw. Hoewel de ondernemers door de rechter niet in het gelijk zijn gesteld, betreurt Van der Peet het conflict. Maar hij stelt ook: “Zo’n overgangsfase is onvermijdelijk om de badplaats te verbeteren. Met een aantal ondernemers overleggen we over een nieuwe plek op de toekomstige promenade en boulevard.”

Mussen

De mussen uit het winkelcentrum zijn reeds verhuisd, en wel naar het mussenhotel met meer dan dertig ‘kamers’ dat afgelopen najaar in de duinen werd geplaatst. Van der Peet: “Dat staat eigenlijk symbool voor het feit dat we hier op het kruispunt van twee Natura 2000-gebieden zitten. Duurzaamheid is belangrijk. Daarom worden alle woningen en winkels aangesloten op een warmte-koudeopslagsysteem in plaats van gas.”

 

Dankzij de nieuwe bewoners is Kijkduin straks het hele jaar door een fijne, levendige plek
Bas van der Peet (FRED Developers)

 

Zelfs over het straatmeubilair is in dit kader nagedacht. ”In de openbare ruimte willen we straks graag meubilair plaatsen van ingezameld gerecycled plastic. Hierover zijn we in gesprek met diverse partijen, waaronder de gemeente Den Haag. De makers krijgen hier wellicht zelfs een eigen studio.”

Ook de verkoop van de tweede fase is inmiddels begonnen. Van de appartementen in de eveneens naar windtypen vernoemde complexen Tramontana, Levanter, Lombarde en Sirroco, dat aan de promenade ligt, is een deel al verkocht. “De penthouses, waarvan twee zelfs met een spectaculair zwembad op het dak, komen in mei beschikbaar.”

Meer informatie: www.nieuwkijkduin.nl

Dit artikel uit de DHC-nieuwbouwspecial van 2019 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over bouwprojecten in Den Haag? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van