StrandKamping in Kijkduin: terug in de tent, terug in de tijd (video)

Wakker worden, je tent openritsen en de zee zien. Een eeuw geleden normaal, maar kamperen op het strand is al lang verboden. Nu trekt de StrandKamping langs de paviljoens van Kijkduin. DHC bleef een nachtje over.

Door

Aan de voet van de duinen, naast Beachclub People, staan in bijna militair gelid twintig tipitenten van de StrandKamping Kijkduin opgesteld. Na een miezerige dag klaart de hemel aan het begin van de avond gelukkig op. Met een slaapmatje onder de ene arm en het beddengoed onder de andere melden we ons bij campingbaas Ricardo. “We hebben één keer een pilot gedraaid en nu is het voor het echie. Best spannend,” vindt hij.

De hele zomer staat het ‘kampement’ van maximaal honderd tenten wekelijks van maandag tot en met woensdag om beurten bij een van de strandpaviljoens in Kijkduin. Slapen op het strand is in principe verboden, maar de gemeente maakt voor het themajaar Feest aan Zee een uitzondering.

 

En al duurt een verblijf slechts twee nachten, de organisatie van de StrandKamping treft geen halve maatregelen: “Samen met de EHBO en de beveiliging vorm ik als coördinator de veiligheidsdriehoek,” legt Ricardo uit. “Dat is belangrijk, want in wezen is dit een open evenemententerrein en hebben weer en wind vrij spel.”

Straffe Zuidwestenwind

Inderdaad, er staat vandaag een straffe zuidwestenwind. Dat we vannacht beter worden gemonitord dan in ons eigen bed, stelt gerust. Nog even wat huisregels – open vuur verboden, geen nodeloos gerucht, geestverruimende middelen niet toegestaan – en het avontuur kan beginnen.

 

 

De tent, een verrassend ruim onderkomen op de eerste rij, is in een mum van tijd ingericht. Het naastgelegen strandpaviljoen serveert vanavond speciale menu’s voor campinggasten, waaronder een barbecue. Maar wij opteren voor de ultieme kampeerervaring: zelf een provisorische maaltijd maken. Nadat alles voor de zomerse salade is gesneden, brengt de wind die onvermijdelijke schep zand mee om het geheel te completeren. Hap, knars, slik, weg.

Rondje over de StrandKamping

Tijd om een rondje te maken over de gelegenheidscamping. Buurman Simon geniet vanuit een klapstoeltje voor zijn tent van het uitzicht, samen met goede vriendin Nora die op bezoek is. Beiden wonen vlakbij. “Ik haal hier jeugdherinneringen op,” vertelt de vriendelijke vijftiger Simon. “Vroeger sliep ik na het uitgaan ook weleens op het strand, zelfs zonder tent, dat mag tegenwoordig niet meer.”

Hij is vanochtend al gearriveerd om zich te verzekeren van een mooie plek. “Maar ik ben nog wel even teruggegaan om een stokbroodje te halen en voetbal te kijken,” bekent hij. “De komende twee dagen blijf ik hier en ga ik lekker wandelen. Morgen wil ik vroeg op om de stilte op het strand te ervaren.”

Verderop klinkt gegiechel van de vriendinnen Lis en Ingrid uit Leiderdorp en Baarle-Nassau. “Ik ben een echte kampeergek,” vertelt Lis. “In de zomer zet ik zelfs in mijn eigen achtertuin een tent op, want het is heerlijk om buiten te slapen.” Vriendin Ingrid daarentegen reist veel, maar sliep nooit eerder in een tent: “Ach, je moet alles een keer geprobeerd hebben.” Op de vraag wat er vanavond op het menu stond, antwoorden de dames in koor: “Een donut!” “En nu aan de wijn,” vult Lis proestend aan.

 

In de zomer zet ik zelfs in mijn eigen achtertuin een tent op.
Bezoeker van StrandKamping Kijkduin

 

Op een kleed tussen de tenten zitten Sjoerd en zijn Hongaarse vriendin Bori een sigaretje te roken. “Dit is een cadeau van mijn moeder,” zegt Sjoerd terwijl hij verliefde blikken uitwisselt met Bori. “We hebben veel plannen voor de komende dagen: hardlopen, leren kitesurfen en misschien wel bungeejumpen in Scheveningen.”

Zaklamp

Tegen tienen gaat de zon onder en verstilt het kampeerterrein langzaam maar zeker. Bij Beachclub People zit eigenaar Frank van der Wal tot besluit van de werkdag in de schemering aan zijn avondmaal.

Hij is enthousiast: “Geweldig om die StrandKamping hier te hebben. Het brengt een hele leuke sfeer mee en voor ons betekent deze camping extra inkomsten. Veel gasten komen hier ’s avonds namelijk eten en vrijwel allemaal komen ze ’s ochtends ontbijten. In juli staan de tenten weer bij mijn zaak. Als de proef deze zomer slaagt, hoop ik dat we er volgend jaar mee door kunnen gaan.”

Na wat potjes kaarten in de tent bij het licht van de zaklamp maken we ons op voor een korte en onstuimige nacht; de wind raast tegen het tentdoek en tegen vijven gloort alweer het ochtendlicht. Als de tent opengaat, hebben we het strand helemaal voor ons alleen, een bijzondere ervaring die de matige nachtrust onmiddellijk doet vergeten. Buurman Simon is het daar later op de ochtend helemaal mee eens: “Ik heb niet echt lekker geslapen, maar dit had ik niet willen missen.”

Bij het ontbijtbuffet van Beachclub People treffen we ook Ingrid na haar allereerste nacht kamperen. “Het is enig, maar het geluid van de golven… Het lijkt wel een snelweg!”

StrandKamping, tot 5 september wekelijks van maandag t/m woensdag, bij diverse strandpaviljoens in Kijkduin. Prijs per persoon per nacht: € 27,50 (vaste verblijfsduur van twee nachten). Meer informatie: www.strandkamping.nl

Standaardportret
Bekijk meer van