Ondernemers Kijkduin in hun uppie tegen projectontwikkelaar

Meerdere ondernemers in Kijkduin hebben de projectontwikkelaar van de badplaats voor de rechter gedaagd, maar vooralsnog zonder succes. Een gezamenlijk front zit er niet in.

Door en

Voor het eerste restaurant dat je tegenkomt op de boulevard van Kijkduin lijken de dagen geteld. Eduard Boot, eigenaar van restaurant Altro, had een kort geding aangespannen tegen projectontwikkelaar FRED die het vastgoed in de badplaats bezit en bezig is met een grootscheepse verbouwing.

Boot eiste een schadevergoeding, omdat zijn inkomsten dramatisch zijn gedaald sinds de werkzaamheden in Kijkduin zijn begonnen. De voorzieningenrechter wees vorige week zijn eis op alle punten af. Wat rest is een fikse huurachterstand, die Boot moet betalen aan FRED.

Ondanks de beste zomer in veertig jaar zijn het barre dagen voor menig winkelier en restauranthouder in Kijkduin. Tekenend: lingeriezaak Alazaza heeft haar hele assortiment met 50 procent afgeprijsd. De boeman is ontwikkelaar FRED, die hun te weinig tegemoet zou komen nu het bezoek zwaar tegenvalt door de verbouwing.

“Op de Noordboulevard in Scheveningen zijn alle ondernemers een vol jaar gecompenseerd,” bracht de advocaat van Boot in tijdens de zitting. Maar volgens FRED wisten de Kijkduinse ondernemers al jaren dat de verbouwing eraan zat te komen. “Altro heeft gewoon onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen,” pareerde de advocaat van FRED.

‘Uitroken’

Het wanhoopsoffensief van Altro staat niet op zich. Ook Alie van Wanrooij, die al 36 jaar restaurant LTT op de boulevard bestiert, stapte deze maand naar de rechter. Ze accepteert de huuropzegging niet die vorig jaar als verrassing op haar deurmat viel.

 

Wat hier gebeurt, wordt in vaktermen ‘uitroken’ van huurders genoemd
Advocaat van Alie van Wanrooij (eigenaar restaurant LTT)

 

“Wat hier gebeurt, wordt in vaktermen ‘uitroken’ van huurders genoemd,” stelde haar advocaat Raymond de Mooij maandag tijdens de zitting. De feiten: Van Wanrooij heeft geen huurachterstand, krijgt geen huurkorting (in tegenstelling tot andere ondernemers) en heeft van FRED nooit een plekje in het nieuwe Kijkduin aangeboden gekregen. De ontwikkelaar blijft erbij dat de verbouwingsplannen al jaren bekend waren en het wel meevalt met de bezoekcijfers.

En dan stond er nog een derde rechtszaak op de planning. IJssalon La Foca had FRED deze maand gedaagd, maar gaat toch eerst met de projectontwikkelaar om de tafel. “We zijn druk bezig met onderhandelen,” zegt eigenaar Tamer Sönmez. Hij houdt de deuren van zijn zaak noodgedwongen dicht. De grote hoeveelheid zand die door de verbouwing naar binnen waait, bederft zijn ijs.

Drie ondernemers, drie zaken, drie advocaten. De Kijkduinse ondernemers vormen niet bepaald één front, maar vechten ieder voor zich hun conflict met FRED uit. Illustratief hiervoor is het feit dat de advocaat van Altro bedankte voor het aanbod van zijn collega De Mooij om samen op te trekken.

Speldenprikken

“Het heeft weinig zin om als ondernemer deze strijd in je uppie te voeren,” stelt de Haagse bedrijfsadviseur Philip van Roosmalen. “Al die individuele speldenprikken spelen alleen maar de tegenpartij in de kaart. De enige die profijt heeft van deze situatie is de advocatuur.” Hij raadt ondernemers aan op verschillende borden tegelijk te schaken. “Kijk of je afspraken kunt maken met je leveranciers, schrijf de gemeente aan voor bijstand of nadeelcompensatie. En bovenal: betaal altijd in ieder geval een deel van de huur.”

 

Al die individuele speldenprikken spelen alleen maar de tegenpartij in de kaart.
Philip van Roosmalen (bedrijfsadviseur)

 

Op het stadhuis zitten ze in hun maag met de dreigende leegloop van de winkels en horeca op Kijkduin. Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) stelt zich op als intermediair en voert gesprekken, maar de partijen staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Gemeente is geen grondeigenaar in Kijkduin

Verder kunnen De Mos en collega Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) weinig doen, aangezien de gemeente geen grondeigenaar is in de badplaats. Twee tussenoplossingen die op de tekentafel lagen (het hele jaar strandtenten en een tijdelijke verhuizing van de boulevard naar het strand) blijken na onderzoek te duur. Enige troost: de bewegwijzering langs de A44 is verbeterd en Kijkduin wordt waarschijnlijk opgenomen in het promotiecircus van Feest aan Zee.

Van hun eigen belangenclub, de Stichting Beach Resort Kijkduin, verwachten de ondernemers weinig, er is te veel wantrouwen. Brancheorganisaties kunnen tot nu toe geen verschil maken. Advocaat De Mooij is ook cynisch over hulp vanuit de politiek. “Ze staan er alleen voor.”

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van