Promotiestichting Kijkduin valt in ongenade en stopt

Aan de implosie van Kijkduin komt vooralsnog geen einde. De promotiestichting van de badplaats heeft besloten te stoppen, nu naast meerdere ondernemers ook het stadhuis zijn financiële steun intrekt.

Door

Sinds de verbouwing van de sleetse badplaats eind vorig jaar is begonnen, heeft menig ondernemer vanwege de tegenvallende omzet zijn biezen gepakt. Nu is het de Stichting Beach Resort Kijkduin (SBRK), belast met de citymarketing van de badplaats, die de stekker eruit trekt. ‘Het bestuur heeft moeten constateren dat er voor zijn inspanningen op de meeste fronten helaas te weinig draagvlak bestaat,’ schrijft het bestuur in een brief in handen van deze krant.

Kijkduin is een van drie stadsgebieden (naast Scheveningen en de binnenstad) die hun eigen citymarketing verzorgen. Daartoe ontstond tien jaar geleden de SBRK, waarin eigenaar en ontwikkelaar FRED, de strandpaviljoenhouders en de ondernemers waren vertegenwoordigd. Voor haar promotiewerk had de SBRK dit jaar een begroting van bijna drie ton, geld dat ze ontving uit bijdragen van genoemde partijen.

De afgelopen tien jaar was de SBRK verantwoordelijk voor de promotie van badplaats Kijkduin.

Maar de promotiestichting is het afgelopen jaar in ongenade gevallen. Sommige ondernemers voelden zich slecht vertegenwoordigd en vonden dat ze te weinig terugzagen van hun geldbijdrage. Omdat aardig wat ondernemers óf zijn vertrokken óf nog weigeren hun promotiebijdrage te betalen, liepen de inkomsten van de SBRK terug. De genadeklap volgde onlangs toen de gemeente de subsidiekraan dichtdraaide. ‘Zonder deze (financiële) steun en stimulerende support ziet het bestuur helaas geen andere mogelijkheid dan stoppen met alle activiteiten,’ schrijft de stichting.

 

Voorzitter Woody Louwerens van de ondernemersvereniging stapte per direct op, maar wil niet zeggen waarom

Abrupt vertrek

De aftocht hing in de lucht. Eind augustus stapte Woody Louwerens per direct op als voorzitter van de ondernemersvereniging, in welke hoedanigheid hij in het bestuur van de SBRK zat. Over de reden van zijn abrupte vertrek wil hij niets kwijt. “Dat houden we intern.” Ook ‘gebiedsmanager’ Ryan Spencer, die voor zijn promotiewerk jaarlijks 35.000 euro opstreek, is plotseling vertrokken, naar Overijssel. Het tweetal verlaat een zinkend schip, want de leegloop van de badplaats zet gestaag door. Drie restaurants zijn (bijna) vertrokken van de boulevard; de promenade zag schoenenzaak Calexis en modezaak Marilyn hun spullen inpakken. Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) waarschuwde eerder in deze krant dat Kijkduin een ‘spookstad’ dreigt te worden.

De vraag is hoe de promotie van de badplaats de komende jaren eruitziet, zeker als over anderhalf jaar het eerste deel van het nieuwe Kijkduin is opgeleverd. Volgens de SBRK wordt de promotie plus marketing overgeheveld naar The Hague & Partners, de koepelorganisatie verantwoordelijk voor citymarketing, maar de gemeente zegt zich nog te ‘beraden’ op de eigen marketing van de badplaats. “The Hague & Partners neemt Kijkduin sowieso al mee in de nationale en internationale marketing,” zegt een woordvoerder van De Mos. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met het geld dat de SBRK nog in de kas heeft. “We zijn in gesprek met het bestuur over hoe we de financiën goed kunnen afronden.”

Standaardportret
Bekijk meer van