Veel onvrede over ‘vaag’ Haags klimaatbeleid
In het Haagse klimaatbeleid ontbreken duidelijke doelen en gaat te veel aandacht naar grote warmtenetten. Dat vinden de oppositie in de gemeenteraad en de milieubeweging.
Van de eensgezindheid waarmee drie jaar geleden het Haagse ‘Klimaatpact’ werd ondertekend, is weinig meer over. Dit bleek vorige week toen de gemeenteraad twee belangrijke voorstellen behandelde. Op tafel lagen het Stedelijk Energieplan en de besteding van dat deel van de Eneco-gelden (184,1 miljoen euro) dat is bestemd voor duurzaamheid en energietransitie. Wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, duurzaamheid) verkreeg voor beide plannen maar een krappe meerderheid. Achter het Klimaatpact daarentegen schaarden zich ooit dertien van vijftien partijen.
‘Vage voorstellen’
Nu is eigenlijk bijna niemand tevreden. Voor de linkse oppositie komt dat door de ‘bijzonder vage’ voorstellen van Van Tongeren, zoals HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller het verwoordde. Hij sprak verder over een ‘falende wethouder’. Helemaal aan de andere kant van het spectrum is de onvrede ook groot. Maar om de tegengestelde reden. De PVV vindt van het gas af ‘onnodig en onrendabel’. De partij stelde voor het Eneco-geld te verdelen onder Hagenaars die het moeilijk hebben door de coronacrisis.
In die situatie hielden de collegepartijen elkaar stevig vast en kwam Van Tongeren niet echt in de problemen. Voorstellen van de HSP om de plannen concreter te maken (‘de lat hoger’) en te kiezen voor lokale projecten in plaats van grote warmtenetten, haalden het niet. Wat er wel gebeurde, was dat de coalitie (VVD, D66, PvdA, GroenLinks en CDA) zelf de besteding van het Eneco-geld aanpaste. Van Tongeren mag tot en met volgend jaar 52,4 miljoen euro uitgeven. De resterende 131,7 miljoen kreeg het predicaat ‘indicatief’. Dat wil zeggen dat pas later wordt bekeken waaraan dat geld exact wordt uitgegeven. Volgens Wijsmuller is de wethouder daarmee ‘onder curatele gesteld’. Maar volgens de collegepartijen behoudt de raad hierdoor juist de ruimte om te bepalen hoe het geld het best kan worden ingezet.
Plannen
Een belangrijke concrete stap is dat nu voor acht wijken plannen worden gemaakt om over te stappen op warmtenetten en dus van het gas af te gaan. Dat zijn Bouwlust, Vrederust, Moerwijk, Morgenstond, Mariahoeve, de Binckhorst/Central Innovation District en Ypenburg. Verder wordt onder meer het isoleren van woningen gestimuleerd en pakt de gemeente ook haar eigen gebouwen aan. Op voorstel van GroenLinks komt er een Wijkkontwikkelingsmaatschappij om huurhuizen te verduurzamen. “Om de woningen die er het hardst aan toe zijn, bijvoorbeeld in Laak en Transvaal, te verbeteren en te isoleren,” aldus fractievoorzitter Arjen Kapteijns.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos stelde voor om bij de verduurzaming eerst de ‘vocht- en schimmelwoningen’ aan te pakken, maar dat voorstel haalde geen meerderheid. Een voorstel van de ChristenUnie/SGP om ‘isolatiebrigades’ te formeren die de stad in trekken met informatie over financiering en subsidies en ‘onweerstaanbare offertes’, werd wel aangenomen. Op voorstel van het CDA komt er een isolatiefonds waaruit burgers renteloos kunnen lenen.
Klimaatbeleid ‘zonder duidelijkheid’
De organisatie Den Haag Fossielvrij is teleurgesteld over het ‘gebrek aan ambitie’ in de plannen. Woordvoerder Joeri Oudshoorn: “Het Klimaatpact is opengebroken. Er liggen nu plannen zonder deadlines en zonder duidelijkheid over de CO2-reductie die dient te worden bereikt. Hiermee is Den Haag niet in 2030 energieneutraal, maar mogelijk pas in 2050.”
Meer informatie: www.denhaag.nl
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.