Containertuintjes CityGard Haags succes

CityGard is een succes. De containertuintjes van het Haagse bedrijf dat in 2018 werd opgericht, dragen bij aan vergroening van de stad en zorgen voor minder verkeerd aangeboden afval.

Door

De gemeente gaat na twee uitgebreide, succesvolle proeven 25 nieuwe containertuintjes van het Haagse bedrijf CityGard plaatsen. De tuintjes staan in bakken die 3D zijn geprint uit Haags plasticafval. Als de vuilcontainer moet worden geleegd, kan dat zonder dat het groen dat de bovengrondse uitgang omzoomt, wordt beschadigd.

De tuintjes, die in eerste instantie tot doel hebben de overal in Den Haag geplaatste vuilcontainers (Orac’s) aan het zicht te onttrekken, zorgen er ook voor dat minder afval naast de containers wordt geplaatst. De nieuwe tuintjes komen te staan in de stadsdelen Centrum, Haagse Hout, Escamp, Scheveningen, Segbroek en Laak. Wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, duurzaamheid en milieu) was eerder deze maand aanwezig bij de plaatsing van een van de eerste exemplaren.

Volgens Henk-Jan Room, die samen met Martin van Diggele CityGard runt, is niet verrast dat zijn concept heeft gewerkt om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan. “Veel gemeenten moeten immers tot hun spijt constateren dat voorlichting, stickers en boetes niet altijd het gewenste effect hebben, of een buurt er niet mooier op maken. In plaats van met de handen in het haar te gaan zitten, willen wij juist de handen uit de mouwen krijgen. Met een oplossing die uitgaat van enthousiasme en die mensen verbindt — vaak onderhouden buurbewoners hun containertuin samen — laten we zien dat het ook anders kan.”

Buurtbetrokkenheid

En dat werkt. Volgens CityGard ervaart 94 procent van de bewoners hun buurt na plaatsing positiever. 93 procent wil nog meer tuintjes in hun omgeving.

Henk-Jan Room: “We geloven niet zo erg in waarschuwingsbordjes, hekken, camera’s en boetes. Dat is omdat die uitgaan van het indammen van negatief gedrag in plaats van het stimuleren van positief gedrag. Wij hebben aangetoond dat het laatste loont. Op de meeste locaties waar containertuintjes geplaatst zijn, wordt veel minder afval verkeerd aangeboden. Er wordt heus nog weleens iets naast de container gezet. Maar de overlast vermindert flink en de buurtbetrokkenheid neemt toe.”

“Veel inwoners zijn razend enthousiast. Niet in de minste plaats omdat ze liever op een tuintje uitkijken dan op een afvalcontainer. Bovendien kunnen specifieke plantensoorten afvalluchtjes enigszins maskeren en breiden gemeenten met containertuintjes hun groennetwerk uit, waardoor het voor insecten makkelijker wordt om van het ene stukje groen het andere stukje groen te bereiken. Een mooi stapje voor de biodiversiteit in steden.”

Expansie CityGard

Omdat ondergrondse vuilcontainers in tal van steden in binnen- en buitenland in gebruik zijn of worden genomen, verwacht CityGard in de toekomst expansie in binnen- en buitenland. Behalve in 25 Nederlandse steden heeft het bedrijf ook tuintjes in het Zwitserse Genève geplaatst. In totaal zijn 150 tuintjes afgezet. Inmiddels zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar; behalve de uit plasticafval geprinte tuintjes is er ook een met een bak van cortenstaal en werkt CityGard aan een tuintje met sedumbegroeiing dat weinig onderhoud vergt.

Meer informatie: www.citygard.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van