Vingerwijzen om afvalchaos: ‘Niet Richard, maar Liesbeth moet opruimen’

Groep de Mos heeft er genoeg van dat zijn wethouder en naamgever Richard de Mos telkens wordt geassocieerd met de afvalchaos bij volle ondergrondse containers. GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren, díé moet in actie komen.

Door

Te vaak wordt er volgens Groep de Mos-raadslid René Oudshoorn gekeken naar het gevolg van overvolle ondergrondse afvalcontainers: zwerfafval (dat onder Richard de Mos valt). “Het begint bij het vaak genoeg legen van de containers, dan heb je ook geen zwerfafval.”

Om die reden is Groep de Mos de online-petitie ‘Leeg die containers’ begonnen. En het legen valt onder de verantwoordelijkheid van Liesbeth van Tongeren. “Niet van Richard de Mos,” aldus Oudshoorn. De petitie is een reactie op de eerder dit jaar door de Haagse Stadspartij (HSP) geïntroduceerde hashtag #richardruimtop. Het gevolg was een social-mediabombardement waarop allerlei afvalmeldingen werden gedaan en dus tegelijk naar De Mos werd gewezen.

Oudshoorn: “Terwijl Richard hier eigenlijk niet over gaat. Je zou zeggen dat de HSP hiervan op de hoogte moet zijn. Blijkbaar hebben zij hun huiswerk niet gedaan. Als Van Tongeren zorgt dat het vuil voldoende wordt opgehaald, hoeft De Mos helemaal niet in actie te komen om de stinkende bende op te ruimen.”

 

Aan dat soort HSP-spelletjes doen wij niet mee.
René Oudshoorn (Groep de Mos)

Knipoog

De door de HSP gemunte verwijzing naar De Mos was overigens een knipoog naar de kreet ‘Groep de Mos ruimt op’, die de partij zelf vaak heeft gebruikt. Komt Oudshoorn nu op zijn beurt met #liesbethruimtop? “Aan dat soort HSP-spelletjes doen wij niet mee,” zegt hij.

Het raadslid wijst ook op de verantwoordelijkheid van de burger zelf om vuilniszakken niet naast de container te zetten. “Dus niet alleen foto’s zetten op social media.” De petitie wordt later dit jaar aangeboden aan wethouder Liesbeth van Tongeren bij de werkbespreking over zwerfafval.

De petitie is te vinden op https://petities.nl/petitions/den-haag-leeg-die-containers

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van