Kritiek op Staedion na vastgoeddeal met magnaat

De verkoop van zestig woningen en bedrijfsruimten in de binnenstad door corporatie Staedion aan een commerciële verhuurder roept weerstand op. “Dit is het uitponden van betaalbare huurwoningen.”

Door

Staedion, een van de grootste sociale verhuurders in de stad, maakte op 30 december een bijzondere deal bekend. De woningcorporatie heeft ‘45 woningen en 15 bedrijfs-, winkel- en opslagruimten’ verkocht aan Administratiekantoor Du Chatenier, een ‘marktpartij’. Het gaat om panden in het Oude Centrum en de Stationsbuurt. Dat is het bedrijf van de Wassenaarse vastgoedkoning Jan Du Chatenier.

Oud-wethouder Adri Duivesteijn, bewoner van de Stationsbuurt, windt zich op over deze transactie. “Dit is het uitponden van sociaal bezit en dat is onwenselijk, zeker in een tijd dat er een schreeuwend tekort is aan betaalbare huurwoningen. Je moet in dit deel van de stad streven naar het uitbreiden van het particulier woningbezit en het ontstaan van bewonerscorporaties. Nu gaan die huizen gewoon naar de hoogste bieder.”

Onwenselijk

Oorspronkelijk behoorden de panden tot het zogeheten ‘aangekocht bezit’ van de gemeente. Dat is in de jaren negentig overgedragen aan verschillende corporaties. Dit ‘pakket’ kwam terecht bij de protestantse corporatie Patrimonium, die later zou opgaan in Staedion. De gemeente wendde zich juist tot de corporaties omdat zij het ‘onwenselijk [achtte] dat het strategische en sociaal maatschappelijk vastgoed in handen komt van marktpartijen’, zoals toenmalig wethouder Marnix Norder het in 2008 omschreef bij een andere overdracht van gemeentelijk bezit aan corporaties. Een deel van de huizen is eerder opgeknapt door de Wijkontwikkelingsmaatschappij Oude Centrum-Stationsbuurt (WOM).

 

Nu gaan er zestig panden naar de steenrijke vastgoedman Jan Du Chatenier. Ze zijn niet eerst aan de huurders aangeboden. Waarom niet?
Maarten de Zwart (bewoner Oude Centrum)

 

Maarten de Zwart, bewoner van het Oude Centrum, is zo iemand die graag iets zou kopen. “Nu gaan er zestig panden naar de steenrijke vastgoedman Jan Du Chatenier. Ze zijn niet eerst aan de huurders aangeboden. Waarom niet?”

Toestemming Staedion

De verkoop van vastgoed uit de sociale sector aan marktpartijen kan alleen met toestemming van de Autoriteit Woningcorporaties, die strenge regels hanteert. Bij verkoop aan zittende bewoners of aan een andere corporatie zijn de regels soepeler. Staedion hoefde geen toestemming te vragen omdat de panden waren ondergebracht in een holding. “Het gaat hier niet om sociaal bezit. Deze woningen zaten in het marktdeel van ons bezit,” reageert woordvoerder Willem van de Ven van Staedion.

Volgens hem gaat het om een pakket verspreid liggende woningen, die ‘onhandig’ waren om te beheren. Daarom is gekozen voor verkoop. “De opbrengst komt ten goede aan het beheer van ons sociale bezit in de stad,” aldus de woordvoerder. Er zou over de verkoop van één woning zijn gesproken met een andere gegadigde, zonder resultaat.

Vragen

De Haags Stadspartij en GroenLinks zijn kritisch over de transactie. De raadsleden Peter Bos en Mariëlle Vavier hebben een reeks schriftelijke vragen ingediend bij B en W. Ze willen onder meer exact weten hoe de panden in bezit van Staedion zijn geraakt en of hier sprake is van het ‘uitponden van woningen’. Net als Duivesteijn vinden zij dat Staedion eerst had moeten proberen te verkopen aan ‘een andere sociale verhuurder’. Ook daarover willen zij uitleg van wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen).

 

Dit is het uitponden van sociaal bezit en dat is onwenselijk, zeker in een tijd dat er een schreeuwend tekort is aan betaalbare huurwoningen.
Adri Duivesteijn (uud-wethouder)

 

In principe gaat Du Chatenier verder met de bestaande huurders; dat is afgesproken met Staedion. Maar als er iemand vertrekt, is de weg vrij om een huis of bedrijfsruimte opnieuw en tegen een hogere prijs te verhuren. Bij één object staat dat te gebeuren. Een vierkamerwoning aan de Stille Veerkade wordt nu te huur aangeboden voor 1750 euro in de maand. Dit huis viel dus voorheen ook al buiten de sociale sector, maar is nu toch weer duurder geworden.

Volgens de Wijkorganisatie Oude Centrum heeft Staedion de betrokken huurders niet op de hoogte gesteld. Fractievertegenwoordiger Tim de Boer van de HSP voegt hier aan toe dat er in het verhandelde pakket ook twee atelierwoningen aan de Wagenstraat zitten die door Stroom Den Haag worden beheerd. “Ook Stroom is niet op de hoogte gesteld,” aldus De Boer. Volgens Staedion is ‘op enig moment’ aan de huurders gemeld dat de huizen in de verkoop gingen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op de krant Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van