Haagse woningcorporaties zien huurachterstanden toenemen

De grote Haagse woningcorporaties zeggen er alles aan te doen om huurders die door de coronacrisis hun huur niet meer kunnen betalen te helpen. Het probleem wordt langzaam groter.

Door

De grootste corporatie, Staedion, zegt nu 120 aanvragen om uitstel van huurbetaling te hebben ontvangen. “Op een totaal bezit van 36.000 woningen valt dat mee. Maar we verwachten een verdere toename,” zegt woordvoerder Willem van de Ven. Staedion verhuurt ook zo’n zevenhonderd bedrijfsruimtes. Daar zijn de problemen groter. Ongeveer tien procent van de huurders heeft aangegeven de huur nu niet te kunnen opbrengen.

Woningcorporatie Vestia (18.000 woningen in Den Haag) kan nog geen cijfers geven, maar zegt over de maand maart nog geen stijging in de huurachterstanden te zien. “Maar,” zegt Maryse Maes, “we zien wel een toename aankomen doordat huurders ons benaderen om aan te geven dat zij betalingsproblemen verwachten.” Ook Vestia verhuurt bedrijfsruimtes. De eerste huurders daarvan hebben zich al gemeld.

HaagWonen, dat 21.000 ‘eenheden’ waaronder ook bedrijfsruimte verhuurt, heeft normaal gesproken met ongeveer honderd mensen per week contact over een huurachterstand. “De afgelopen drie weken waren dat er twintig meer,” zegt woordvoerder Robert Kleissen. “Het gaat om mensen die zelf aangeven dat zij door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. In de helft van die gevallen gaat het om huurders van bedrijfsruimte. We verwachten dat er de komende tijd meer meldingen gaan komen.”

Woningcorporaties willen maatwerk leveren

Hoe gaan de woningcorporaties om met mensen die in deze periode hun huur niet meer kunnen betalen? Van de Ven van Staedion geeft aan dat, in lijn met de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt, bij een huurschuld nu niet zal worden overgegaan tot uitzetting. Maar dat is geen algemene (‘generieke’) maatregel. “We proberen maatwerk te leveren en bespreken met de betreffende huurder hoe we tot een oplossing kunnen komen. De huur kan in principe twee maanden worden opgeschort.”

 

Voorlopig is er ruimte voor uitstel van betaling tot eind mei.
Maryse Maes (Vestia)

 

Ook Vestia zit op deze lijn. Maes: “Bij betalingsproblemen zetten we alles op alles om er samen uit te komen. We maken afspraken over hoe de huurachterstand op te lossen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling met termijnen of schuldhulpverlening. Als we betalingsproblemen zien ontstaan bij huurders die ons niet zelf benaderen, dan doen we ons uiterste best in contact te komen. Voorlopig is er ruimte voor uitstel van betaling tot eind mei. Na de update van de overheid op 21 april bepalen we hoe we hier verder mee omgaan.”

Budgetcoaches

Bij HaagWonen opereert een team Sociale Incasso. Woordvoerder Kleissen: “Dat zoekt in overleg met de betrokken huurders naar een oplossing. Dat kan uitstel van betaling zijn, of een tijdelijke huurverlaging. We zetten ook wel budgetcoaches in. We proberen maatwerk te leveren.” Ook HaagWonen ziet af van uitzettingen, tenzij er sprake is van illegale of criminele praktijken. Dat geldt ook voor Staedion en Vestia.

Alle drie de woningcorporaties roepen huurders die in de problemen komen op snel contact op te nemen. Van de Ven van Staedion: “Als je een probleem hebt of ziet aankomen: meld je zo snel mogelijk.”

De redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 16 april 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van