Zoveelste vernieuwing voor Zuidwest

Versnelde verduurzaming van de verouderde woningen, verbetering van het groen en betere aansluiting op het openbaar vervoer: met deze maatregelen wil de gemeente Den Haag Zuidwest opknappen.

Door

Het is de zoveelste poging, maar ook dit stadsbestuur wil Den Haag Zuidwest erbovenop helpen. Versnelde verduurzaming van de verouderde woningen, verbetering van het groen en betere aansluiting op het openbaar vervoer. Het zijn allemaal dingen die nodig zijn in het gebied waar ruim 70.000 mensen wonen (zo groot als Gouda).

Met woningcorporatie Staedion is nu afgesproken om samen te onderzoeken wat haalbaar is in de buurten Gaarden, Dreven en Zichten. Het is de eerste overeenkomst in een serie. Alvast afgesproken: als er sociale huur wordt gesloopt, is de bedoeling dat honderd procent ervan ook wordt teruggebouwd. Er moeten vooral meer woningen komen in andere segmenten.

In het collegeakkoord van de nieuwe wethouders wordt Zuidwest aangegeven als dé plek waar de stad nog kan groeien, naast het gebied tussen de drie treinstations in het centrum. Er moeten meer banen komen in het gebied. Verder moeten ook meer soorten woningen om de bevolkingssamenstelling van de wijken te veranderen.

Het afgelopen jaar zijn er verkenningen gedaan en er is een behoorlijk wensenlijstje. Onder meer dat het winkelcentrum Leyweg een breed knooppunt moet worden van ‘regionale betekenis’. Daarnaast moeten er meer levendige en aantrekkelijke buitenruimtes komen met een heldenrol voor het groen.

Spiraal

Vanaf de jaren negentig werken gemeente en woningcorporaties al samen om verschillende soorten woningen in het enorme stadsdeel te bouwen. Met name meer koopwoningen en vrijesector-huurwoningen zijn nodig om de neerwaartse spiraal te keren.

Maar in 2010 kwam alles tot stilstand vanwege de financiële crisis. Daarom concludeert verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD, wonen) dat de ‘opgave Zuidwest nog niet is afgerond’. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Met verschillende corporaties die actief zijn in het gebied is Revis aan het overleggen over de mogelijkheden. Staedion wil aan de slag in de buurten Gaarden, Dreven en Zichten. De corporatie heeft daar veel verouderd bezit. Met name vanwege de energietransitie moet hier flink worden geïnvesteerd.

Eventueel kunnen meer woningen worden aangesloten op het warmtenet. Samen met de gemeente wil bestuursvoorzitter van Staedion Willem Krzeszewski onderzoeken wat er mogelijk is. Gerichte acties zijn volgens hem noodzakelijk.

Eneco

De resultaten van het onderzoek met Staedion wil wethouder Revis medio 2019 presenteren. Zijn woordvoerder verwacht dat de meeste financiële bijdragen zullen worden geleverd door de corporaties.

Maar het is goed om te onthouden dat 20 procent van het geld dat de verkoop van Eneco moet opbrengen, is gereserveerd voor kwalitatieve gebiedsontwikkeling. Meer groen, hoogwaardige openbare ruimte en betaalbare woningbouw worden daar expliciet bij genoemd. Dat klinkt in het geval van Zuidwest erg bekend.

 

Standaardportret
Bekijk meer van