Goeddoener Escamp in de problemen

Het water staat Herschel van der Padt van Stichting Solidair aan de lippen. Al veertien jaar steunt de Haagse senior arme bewoners van Escamp in Den Haag Zuidwest. “Als er niet snel structurele financiering komt, moet ik op 1 mei de stekker eruit trekken.”

Door

Stichting Solidair voorziet wekelijks zo’n 360 gezinnen in het stadsdeel Escamp van een voedselpakket. Ook worden gratis levensmiddelen uitgedeeld in een kringloopwinkel. Al zijn eigen geld steekt Herschel van der Pad (72) erin, maar nu is de bodem van zijn spaarpot in zicht. In december 2016 figureerde hij nog tamelijk optimistisch in de kerstbijlage van deze krant. Maar nu is hij minder vrolijk. “Op een gegeven moment loop je vast. Ik heb ook geen zin om gaten met gaten te gaan vullen. Nu heb ik nog geen schulden.”

Van der Padt loopt vast op de maandelijkse rekeningen die betaald moeten worden. “De huur van de opslagruimten aan de Randveen en Hoogveen, de weggeefwinkel aan Het Oord en de kringloopwinkel aan het Sterrenoord hakt erin.” Tel daarbij de ‘langzaam draaiende ambtelijke molens van fondsen’ op en het probleem wordt almaar nijpender. “We hebben structurele financiering nodig,” zegt hij. “Voor vijftienduizend euro zijn alle vaste lasten het hele jaar betaald.”

‘Ik schaam me’

Dagelijks maakt de Hagenaar een ronde langs de lokale supermarkten, waar hij voedsel ophaalt dat anders wordt weggegooid. “Wij hanteren dezelfde criteria als de Voedselbank,” legt hij uit. “Maar we wijzen mensen die iets boven de norm zitten om in aanmerking te komen voor een voedselpakket niet af.” Ook staan Herschel en zijn zestien vrijwilligers regelmatig te flyeren bij supermarkten voor extra houdbare levensmiddelen. Zaken als zeep, deodorant en vleeswaren zijn altijd zeer welkom. “Voor ons de normaalste zaak van de wereld, maar dat is voor deze mensen echt een luxe.”

Van der Padt is een van de oprichters van de Voedselbank in Rotterdam, maar koos er veertien jaar geleden voor om actief te worden voor de bewoners van zijn eigen wijk die worstelen om het hoofd boven water te houden. “Ik zag dingen waar ik het niet mee eens was en daarom heb ik zelf een voedselbank opgericht. Al vind ik het eigenlijk een schande dat het nodig is. Ik schaam me ervoor dat ik Nederlander ben. In landen als Noorwegen en Zweden zijn geen voedselbanken. In Den Haag zijn er alleen al 22.”

Zuid-Soedan

Van der Padt vindt dat de politiek te weinig oog heeft voor de eigen achtertuin. “Er wordt vaak gezegd dat de Schilderswijk de armste wijk van Den Haag is. Dan zijn ze hier nog niet geweest,” zegt hij. “Er gaan ieder jaar miljoenen naar het buitenland met dat radioprogramma ‘Serious Request’, terwijl onze ouderen ‘verpruttelen’. Dat vind ik echt krom. Mijn moeder zei altijd ‘je moet eerst je eigen tuintje schoonmaken, dan pas dat van de buurvrouw’.” De Hagenaar groeide zelf op in de Schilderswijk en heeft veel armoede gezien. “Ik heb altijd gezegd: als ik niet meer werk, ga ik iets aan die armoede doen. Ook uit geloofsovertuiging. Ik geloof best wel in die Bijbel,” zegt Van der Padt terwijl hij het heilige boek een klopje geeft. “Maar ik doe het niet alleen. Ik heb geweldige vrijwilligers: van vluchtelingen uit Syrië tot mensen met een handicap. Iedereen is hier welkom.”

Grace uit Zuid-Soedan is al tien jaar de rechterhand van Van der Padt. “In het vluchtelingenkamp waar ik zat in Oeganda deelde ik ook al voedsel uit,” vertelt ze. “Ik vind het fijn om andere mensen te helpen. Als ik vrije uurtjes over heb, ben ik hier. Ook al ben ik moe.” Ouderen uit de buurt komen ook regelmatig aanwaaien. “Het is hier na vier uur net een instuif van ‘oude wijven’,” zegt Van der Pad met een grote glimlach.

‘Niet de goedheiligman’

In de kringloopwinkel wordt weleens wat verdiend, maar daar doet Van der Padt het niet voor. “Wij zijn er juist voor mensen met weinig centjes.” Een schouderklopje hoeft hij niet, maar een beetje financiële hulp zou erg welkom zijn. “Soms voel ik me echt in de steek gelaten door de maatschappij. We betalen overal de volle mep voor, terwijl politici een wachtgeldregeling krijgen. Ik ben zelf al twintig jaar niet op vakantie geweest, maar dat geeft niets. Ik doe dit nog steeds met veel liefde en plezier, maar ik heb echt ondersteuning nodig. Het mooiste zou zijn als wij het dit jaar en volgend jaar een keer zonder zorgen kunnen uitzingen. Ik ben echt niet de goedheiligman, maar ik vind het wel fijn om mensen te helpen. En dat hoop ik, zolang ik mijn ogen open heb, nog te kunnen doen.”

Stichting Solidair steunen? Dat kan via NL87 ABNA 0447 1704 49 t.n.v. penningmeester Stichting Solidair te Den Haag.

 

Meer lokaal nieuws lezen? Neem een abonnement  op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van