De Schoone Ley moet ‘meer sjeu geven’ aan Leyenburg

Rondom het HagaZiekenhuis aan de Leyweg verrijst stukje bij beetje een nieuwe woonwijk. Waar het kolossale hospitaal nu de omgeving nog domineert, wordt het na de komst van De Schoone Ley gemaskeerd door ruim zeshonderd appartementen. De Schoone Ley is een van de projecten die wordt uitgelicht in de nieuwbouwspecial van DHC, die 12 april als bijlage bij de krant zat.

Door

‘Jaa!” John Jansen van ontwikkelaar Heijmans springt bijna een gat door het lage dak van de bouwkeet die pal tegen de wanden van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, staat. “Ik kan hier gelukkig op de wifi, nu kan ik laten zien wat De Schoone Ley precies voorstelt.” Een eerdere verbindingspoging elders strandde. Tot teleurstelling van de commercieel manager van nieuwbouwproject De Schoone Ley. “Want online heb ik een illustratie vanuit vogelperspectief. Dan zie je pas goed wat de grote impact van het project is.”

In de rustige bouwkeet van Heijmans laat Jansen aan een lange tafel zien wat er allemaal gebeurt in de schaduw van het ziekenhuis. En dat is niet niks, blijkt uit impressies op zijn laptop en uitgerolde bouwtekeningen. “De omgeving is nu best kaal, maar als De Schoone Ley klaar is, wordt het ziekenhuis aan alle kanten omgeven door nieuwbouw, in totaal meer dan zeshonderd appartementen.”

De Schoone Ley blijkt ook een complex project. De aannemer praat over deelprojecten en uiteenlopende woonstijlen, en noemt en passant de komst van commerciële ruimtes.

“Het is inderdaad niet zo dat we even een nieuw complex uit de grond stampen en that’s it,” lacht Jansen. “Hier komt een compleet nieuwe woonwijk. Deze hele gebiedsvernieuwing heet De Schoone Ley. Dat slaat op de zeshonderd woningen die er de komende vijf jaar bij komen in het gebied tussen de Leyweg en het Florence Nightingalepark. Het is een mix van koop en huur voor gemêleerde doelgroepen. Met deze nieuwbouw willen wij het gebied meer sjeu geven. Het is nu toch vooral dezelfde soort bebouwing in Leyenburg, daar komt met De Schoone Ley verandering in.”

De Primeur in De Schoone Ley

De Schoone Ley wordt in vier delen opgeleverd. De eerste woningen, zo’n veertig stuks tegen de rand van het Florence Nightingalepark, zijn eerder dit jaar al in gebruik genomen. De verkoop voor het tweede gedeelte, 125 appartementen tussen de twee en vierenhalf ton, start op 30 mei. Het is de bedoeling dat bewoners deze woningen in de zomer van 2020 kunnen betrekken.

 

 

Het is een mix van koop en huur voor gemêleerde doelgroepen.
John Jansen (ontwikkelaar Heijmans)

 

“Dit project heet De Primeur,” aldus Jansen. “Deze naam is gegeven omdat dit de eerste koopappartementen zijn die in De Schoone Ley in de verkoop gaan. Het bestaat uit 16 tweekamerappartementen, variërend van 45 tot 80 vierkante meter, 85 driekamerappartementen van gemiddeld 100 vierkante meter en 24 vierkamerappartementen van meer dan 120 vierkante meter. Op de hoek komt een penthouse van 157 vierkante meter. En bij alle woningen zit een buitenruimte, een balkon, of een terras.”

“Het leuke van dit complex vind ik de speelsheid. Het zijn geen standaardappartementen die allemaal dezelfde indeling hebben. Overigens is dat ook onmogelijk, omdat de nieuwbouw de vorm van een driehoek heeft. Variatie is noodzakelijk. Sommige appartementen hebben een L-vorm, andere zijn vierkant. Sommige zijn groot, andere klein. Het voordeel is dat je zo uiteenlopende mensen trekt.

De tweekamerappartementen zijn bijvoorbeeld geschikt voor starters met een wat smaller budget, terwijl het penthouse ideaal is voor bewoners die langer op de huizenmarkt actief zijn en wat meer te besteden hebben. Zo krijg je ook een gemengd gezelschap, goed voor de leefbaarheid van het complex.”

Over de exacte prijzen van de 125 appartementen in De Primeur kan Jansen nog geen uitsluitsel geven. “Deze stelt de directie van Heijmans vast op de dag dat de verkoop begint, 30 mei dus. De prijzen van de tweekamerappartementen zullen richting de twee ton gaan en de grotere woningen meer richting de vierenhalf ton.”

Leonardo di Caprio

Aan de buitenkant heeft het complex van Klunder Architecten de vorm van een schip. “Wij gebruiken die term intern, maar ‘het schip’ is absoluut geen officiële titel. Wil je deze benaming ook niet te vaak gebruiken?,” vraagt Jansen voorzichtig. Daarna houdt de manager even stil en kijkt hij naar de tekening van het nieuwbakken complex die op tafel uitgerold ligt. Na enige tijd: “Maar het lijkt natuurlijk wel veel op de kop van een boot. We zouden Leonardo di Caprio (vanwege zijn rol in de film ‘Titanic’, red.) eigenlijk voor de opening moeten uitnodigen.”

 

 

Naast De Primeur, op de hoek van de Escamplaan en de Leyweg, komt een woontoren. “Hierin komen 120 huurappartementen voor de vrije sector,” weet Jansen. De toekomstige bewoners van de woontoren en van De Primeur delen in de toekomst een binnentuin. Op social media is de angst uitgesproken dat de grote woontoren zonlicht aan deze binnenplaats onttrekt, maar volgens Jansen is dit onjuist. “De toren staat aan de noordoostkant en de zon draait juist de andere kant om de gebouwen heen. Hier is rekening mee gehouden.”

Parkeerplaatsen

Na de oplevering van De Primeur en de woontoren in 2020 gaat de bouw van De Schoone Ley verder aan de andere kant van het ziekenhuis, richting het gemaal, waar nu parkeerplaatsen liggen. “Uiteindelijk gaan alle parkeerplaatsen voor ziekenhuisbezoekers ondergronds. Hoe de ontwikkeling van de laatste deelprojecten bovengronds precies wordt, is nog niet helemaal duidelijk.”

Ook voor de entree naar het HagaZiekenhuis heeft De Schoone Ley ingrijpende gevolgen. “Er komt een passage met commerciële ruimtes tussen de ingang en het bus- en tramplatform,” vertelt Jansen. “Hier komen voorzieningen die vooral op zorg gericht zijn. Zo zou een fysiotherapeut er goed passen. Ik denk dat het uiteindelijk een levendig plein wordt dat de entree naar het ziekenhuis aantrekkelijker maakt.”

Herrie

Na afloop van het gesprek, als de tekeningen al zijn opgevouwen en de laptop is dichtgeklapt, stapt trainee Tim Korndorffer binnen. Samen met John Jansen kijkt hij uit over de bouwplaats in het hart van Leyenburg, waar graafmachines en mannen in een geel hesje druk zijn. “Het is een groot project,” vat de Heijmans-trainee samen. “Wat het extra lastig maakt, is dat we naast een ziekenhuis bouwen. We kunnen niet gaan heien, met alle herrie van dien. Er worden daar complexe operaties uitgevoerd, waarbij de chirurgen niet gestoord kunnen worden door lawaai van een bouwplaats. Dat betekent dat wij de palen nu voorzichtig de grond in boren. Dat kost meer tijd en moeite. Maar ach, als de woonwijk er straks staat, merk je daar niets meer van.”

Meer informatie: www.deschooneley.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van