HagaZiekenhuis sluit locatie Sportlaan

Het hing al lang in de lucht, maar nu is het definitief: de laatste afdelingen van het HagaZiekenhuis aan de Sportlaan zijn verhuisd naar de Leyweg. Zodoende heeft het ziekenhuis nog één vestiging.

Door

Alhoewel de afgelopen jaren meer afdelingen naar het Els Borst-Eilersplein in Leyenburg werden overgebracht, waren de afdelingen kaakchirurgie, bijzondere tandheelkunde en plastische chirurgie nog gevestigd in de Vogelwijk. Die afdelingen hebben nu een plek gekregen op de vernieuwde vierde etage in het HagaZiekenhuis Leyenburg.

Wat er met het gebouw aan de Sportlaan gaat gebeuren, is nog niet bekend. Daarover moet de gemeente eerst een besluit nemen.

Historie Sportlaan

Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd besloten tot de bouw van een nieuw ‘Roode Kruis Ziekenhuis’ (RKZ) met een grotere capaciteit in de Vogelwijk. Koningin Emma legde hiervoor in 1922 de eerste steen. Drie jaar later, in 1925, verrichtte ze ook de officiële opening van het monumentale gebouw, dat een schepping was van de Amsterdamse architect Eduard Cuypers (een neef van de beroemde Pierre Cuypers). Ook ontwierp hij het (oude) Juliana Kinderziekenhuis in de duinen. Cuypers was een specialist, hij bouwde onder meer ziekenhuizen in Heerlen, Nijmegen en Tilburg.

Het monumentale gebouw aan de Sportlaan in 1937 gezien vanaf de tuinzijde. (Foto: Collectie Haags Gemeentearchief)

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaven de Duitsers het bevel om het ziekenhuis af te breken voor de bouw van de Atlantikwall (een lint van versperringen en bunkers). Ondanks dat het ziekenhuis in vol bedrijf was, werd het toch afgebroken. Het markante gebouw was toen nog maar zeventien jaar oud. Om te voorkomen dat de Duitsers er met de spullen vandoor gingen, trokken de artsen, verpleegsters en de technische dienst een overall aan en verwijderden alle bruikbare materialen eigenhandig uit het gebouw.

In 1942 werd het ziekenhuis door de bezetters afgebroken. (Foto: Collectie Haags Gemeentearchief)

Het RKZ verhuisde in sterk afgeslankte vorm naar een noodhospitaal aan het Om en Bij in de binnenstad. Dat gebouw was totaal ongeschikt om als ziekenhuis dienst te doen. De gangen waren te smal, de trappen waren van hout en waren brandgevaarlijk, en de staat van onderhoud was slecht. Het ‘tijdelijke ziekenhuis’ zou er achttien jaar blijven.

Nieuwbouw

Nadat de Duitsers vertrokken waren, werden al snel plannen gemaakt voor nieuwbouw op de plek van het gesloopte complex. Het gebouw moest zo veel mogelijk op het oude gebouw lijken. In 1950 was het eerste ontwerp van architect M.J. Luthman, bijgestaan door architect W. Prent, gereed. Maar het duurde tot 1955 voordat de eerste paal de zandgrond in kon en tot 1960 voordat de officiële opening plaatsvond. Koningin Juliana pakte de Oranjetraditie weer op en nam die taak op zich. De naam veranderde daarna direct in Rode Kruis Ziekenhuis (met één o).

Het meer dan 100 jaar oude gebouw aan het Om en Bij. (Foto: Collectie Haags Gemeentearchief)

Toen in 1993 werd besloten tot een fusie tussen het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ, Dr. van Welylaan) en het RKZ werd het kinderziekenhuis aan het gebouw op de Sportlaan vastgemaakt. Het nieuwe kinderziekenhuis werd in 1999 in gebruik genomen.

Fusie

In 2004 fuseerden het RKZ, het JKZ en Ziekenhuis Leyenburg en zo ontstond het HagaZiekenhuis. De ontwikkelingen in de ziekenhuiswereld volgden elkaar in rap tempo op. De ligtijd werd korter, het aantal bedden kromp en de ziekenhuiszorg verplaatste zich steeds meer richting eerstelijnszorg en digitale zorgverlening. De patiënt hoefde steeds minder vaak naar het ziekenhuis te komen en was er sneller weer uit. Zo werd het nut van het werken met meerdere locaties, met de bijbehorende, aanzienlijke kosten, steeds kleiner. In de loop der tijd hevelde het HagaZiekenhuis daarom al functies van de Sportlaan over naar de Leyweg. Deze dagen verhuizen de laatste poliklinieken en sluit locatie Sportlaan definitief de deuren.

Vanaf januari 2021 kent het HagaZiekenhuis nog maar één locatie. Alle zorg is voortaan op één plek onder één dak. Met basiszorg, hoogspecialistische zorg en bovenregionale zorg voor alle inwoners van de Haagse regio.

[Dit stuk is op 4 januari 2021 geactualiseerd.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van