Bronovo toch ingezet als noodziekenhuis

De toestroom van coronapatiënten is zo groot, dat HMC Bronovo vrijwel zeker wordt ingezet als ‘calamiteitenhospitaal’. Dit is ook nodig om de gewone zorg in HMC Westeinde en het HagaZiekenhuis gaande te houden.

Door en

Het gaat vooralsnog om tijdelijke ‘extra medische capaciteit’. Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) heeft dinsdag opdracht gegeven om te onderzoeken of Bronovo daarvoor kan worden gebruikt. Ingrid Wolf, directievoorzitter van HMC, was hierover eerder niet enthousiast, maar zegt nu: “De rek is eruit. Ik vind het noodzakelijk om ook in de regio Den Haag zo’n extra buffer voor nood of calamiteiten te maken. Bronovo heeft geen ic of Spoedeisende Hulp, maar mogelijk kan hier wel een verpleegafdeling komen.”

Het personeel zou volgens Wolf van elders moeten komen, bijvoorbeeld door het over te plaatsen vanuit ‘zelfstandige behandelklinieken’. Een belangrijke reden om Bronovo in te schakelen is ook dat Covid-patiënten dan niet naar ziekenhuizen buiten de regio hoeven te worden overgebracht. Dat verloopt nu ‘moeizaam’, zegt Wolf. Het leidde onder meer tot conflicten met familieleden. De gemoederen lopen soms zo hoog op, dat het ziekenhuis beveiligers heeft moeten inzetten.

Bronovo

Ook de politieke druk om iets met Bronovo te doen nam recent toe. SP-Kamerlid Henk van Gerven heeft zorgminister Hugo de Jonge (CDA) gevraagd of hij het ‘een realistisch idee’ vindt om het ziekenhuis in te zetten als noodziekenhuis ‘nu het aantal besmettingen met corona blijft oplopen’.

De SP wil verder weten welke specifieke eisen worden gesteld aan een dergelijk hospitaal, bijvoorbeeld qua personeel. Daarop voortbordurend vraagt de partij of het ziekenhuis dan meteen maar niet helemaal kan openblijven. Ook na corona zou extra capaciteit nodig zijn. Vooralsnog wil de HMC-directie Bronovo uiterlijk in 2024 sluiten.

Motie

Hart voor Den Haag/Groep de Mos diende vorige week al een motie het college wordt gevraagd zich inzetten om van Bronovo een calamiteitenhospitaal te maken. Ook SP, Partij voor de Dieren, Islam Democraten, Christen Unie/SGP, Partij voor de Toekomst en Partij voor de Eenheid steunden dit voorstel, maar dat was niet voldoende voor een meerderheid.

De belangengroep Houd Bronovo open, fel tegenstander van de sluiting, grijpt de discussie aan om opnieuw aandacht te vragen voor hun standpunt. De bewonersgroep is boos dat de motie van Hart voor Den Haag het niet heeft gered. ‘Hiermee laten ze de bewoners van de derde gemeente van Nederland in de kou staan’, staat op de Facebook-pagina van de groep.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van