Oproep artsen, politici en burgers: ‘Heropen Bronovo voor corona’

De roep om de heropening van Bronovo als corona-ziekenhuis klinkt steeds luider. Artsen, bestuurders, politici en burgers dringen daarop aan nu er een groot tekort aan ic-bedden dreigt.

Door

Voormalig Bronovo-chirurg Jan Sluimers en andere specialisten vinden dat, met het oog op de crisis, het grotendeels gesloten Bronovo zo snel mogelijk open moet. “Het is absurd dat er allerlei noodvoorzieningen worden opgetuigd, terwijl daar een ziekenhuis met twintig ic-bedden ongebruikt staat. Dit noem ik beddenpolitiek in plaats van patiëntenzorg,” aldus Sluimers, die zijn visie nader uiteenzet in een opiniestuk in de krant van deze week.

 

Waarom wordt een recentelijk voor miljoenen gerenoveerd Bronovo Ziekenhuis juist nu versneld gesloten?
Jan Sluimers, oud-chirurg Bronovo

 

Daarin stelt hij onder meer dat Bronovo uitermate geschikt is voor ‘cohortverpleging’. Dat wil zeggen dat de complete coronabehandeling er kan worden gegeven, van eerste opvang tot intensive care en weer terug naar high of medium care. ‘Waarom, vraag ik mij al enige weken af, wordt dan een recentelijk voor miljoenen gerenoveerd Bronovo Ziekenhuis juist nu versneld gesloten?’, schrijft Sluimers.

De oud-chirurg krijgt steun van Herman Tjeenk Willink, voormalig vice-president van de Raad van State. Hij heeft op 18 maart een notitie naar de top van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gestuurd.

Daarin stelt Tjeenk Willink onder meer: ‘Nu rijst de vraag (…) of de coronacrisis niet aanleiding moet zijn om het Bronovo-ziekenhuis tijdelijk in te richten voor zogenaamde cohortverpleging of tenminste de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. Het ziekenhuis heeft 200 bedden die direct beschikbaar zijn (…). De raad van bestuur van het HMC (Haaglanden Medisch Centrum, red.) schijnt er op voorhand niets van te willen weten, bang dat de druk om Bronovo definitief open te houden te groot wordt.’

Apparatuur Bronovo weg

Niet lang nadat de notitie van Tjeenk Willink naar VWS was gezonden, liet het HMC de beademingsapparatuur weghalen uit Bronovo. Dat gebeurde officieel om in het HMC Westeinde de ic-capaciteit uit te kunnen breiden.

 

De zorg voor ernstig zieke coronapatiënten moet je leveren op de plek waar alle acute zorg nú voorhanden is
Ingrid Wolf, bestuursvoorzitter HMC

 

Sluimers vermoedt echter een verband met het pleidooi van Tjeenk Willink. “Kennelijk moet ten koste van alles worden voorkomen dat Bronovo weer opengaat en openblijft. Het HMC zal nog liever coronapatiënten overbrengen naar Hotel Des Indes, dan naar Bronovo. Dat ziekenhuis moet en zal dicht, noodsituatie of niet. Het is onbegrijpelijk.”

‘Enorme operatie’

Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur van HMC, liet vorige week weten geen mogelijkheden te zien om iets te doen op de ‘locatie Bronovo’. In een persverklaring stelde zij dat daar ‘geen ic en geen spoedeisende hulp’ aanwezig zijn.

‘Het zou een enorme operatie zijn om dit allemaal weer op gang te krijgen op locatie Bronovo. We hebben alle opties goed doorgesproken, ook met de andere ziekenhuizen in de regio. Wat iedereen moet begrijpen, is dat je de zorg voor ernstig zieke coronapatiënten moet leveren op de plek waar alle acute zorg nú voorhanden is.’ Bij Bronovo zijn bovendien al geruime tijd geen ic-unit en spoedeisende hulp meer aanwezig, licht een woordvoerder nader toe.

Het in Leiden gevestigde Netwerk Acute Zorg West, dat zich in Zuid-Holland bezighoudt met de afstemming en spreiding van medische zorg in noodsituaties, zegt dat Bronovo in de zoektocht naar bedden ‘als locatie voor de opvang van coronapatiënten wordt meegenomen’. Het netwerk móét wel, want de opgave is om op zondag 5 april (landelijk) 2400 ic-bedden te hebben gerealiseerd. Nu zijn dat er 1600.

Brief en petitie

Net als Sluimers en Tjeenk Willink pleiten de omvangrijke Facebookgroep Bronovo Moet blijven (4500 leden) en Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste raadsfractie, voor het inschakelen van het ziekenhuis in het Benoordenhout bij het bestrijden van het coronavirus.

 

Dit is het moment om de landelijke trend van minder ziekenhuisbedden te stoppen
Richard de Mos, fractievoorzitter Hart voor Den Haag

 

In een dinsdag gepubliceerde open brief vraagt het Facebookcollectief de ministers Martin van Rijn (Medische Zorg) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ‘met spoed middelen beschikbaar te stellen en het HMC te verzoeken om het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag weer als volwaardig ziekenhuis te laten draaien’. De groep constateert dat het ‘onacceptabel is verzorgingstehuizen, privéklinieken, revalidatiecentra, etc. in te zetten voor opvang van coronapatiënten terwijl er ziekenhuizen leegstaan’.

Hart voor Den Haag is een online petitie begonnen. De partij hoopt dat de Tweede Kamer ingrijpt en bewerkstelligt dat ziekenhuizen die al zijn gesloten weer worden heropend. “Dit is het moment om de landelijke trend van minder ziekenhuisbedden te stoppen,” zegt fractievoorzitter Richard de Mos.

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagboek over het leven in Den Haag. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van