Ruim twintig theaters Haagse regio mogen openblijven

In de Haagse regio krijgen 21 zalen ontheffing van het maximum aantal van dertig bezoekers. Voor het Zuiderparktheater wordt geen uitzondering gemaakt.

Door

De Veiligheidsregio Haaglanden maakte dat vrijdagmiddag bekend. Vrijwel alle grotere zalen in Den Haag krijgen een ontheffing; in de regio gaat het grofweg om één podium per gemeente. De ontheffingen gaan per direct in. In Den Haag mogen de volgende theaters meer dan dertig bezoekers toelaten: het Zuiderstrandtheater, de Koninklijke Schouwburg, Diligentia, Korzo, het Theater aan het Spui, Theater Dakota, World Forum, de Fokker Terminal (Binckhorst), het Paard en het Omniversum.

Exploitatie onmogelijk

Opvallende ‘afwezigen’ zijn het Circustheater, Theater De Nieuwe Regentes, het Filmhuis Den Haag en het Zuiderparktheater. Zij mogen nog tot en met zaterdag 3 oktober mensen toelaten volgens de oude regels, maar moeten dan terug naar dertig bezoekers. Dat maakt in de meeste gevallen exploitatie onmogelijk. Voor de bioscopen wordt evenmin een uitzondering gemaakt.

Het criterium was, volgens de Veiligheidsregio, dat ‘het gaat om instellingen van cultureel- of van ander groot regionaal belang’. Tegelijk blijft de volksgezondheid voorop staan. ‘Het is van belang dat een bezoek aan deze instellingen zo veilig mogelijk verloopt. Daarom zijn en blijven de RIVM-richtlijnen leidend,’ aldus de mededeling van vrijdagmiddag.

Op basis zaaloppervlak

Eerder dit jaar brachten de instellingen hun capaciteit al omlaag. Bezoekers in en buiten de zalen kunnen daardoor 1,5 meter afstand houden. Daarnaast gelden regels voor de kaartverkoop, placering en registratie. Op basis van het zaaloppervlak worden bekeken wat het maximum aantal bezoekers is. Er mogen nooit meer dan 250 personen per voorstelling aanwezig zijn. Deze regels, die dus in principe door de maandag afgekondigde maatregelen doorkruist werden, gelden nu opnieuw voor de uitgezonderde podia en theaters.

In de regio

De overige ontheffingen in de Haagse regio zijn toegekend aan: Theater de Veste en Lijm & Cultuur (beide in Delft); Theater Ludens (Voorburg); Het Veur (Leidschendam); CulturA & Zo (Nootdorp); de Rijswijkse Schouwburg; Theater de Warenar (Wassenaar); Poppodium Nederland Drie (Wateringen); De Naald (Naaldwijk), Stadstheater (Zoetermeer) en de Boerderij (Zoetermeer).

Zuiderparktheater

De leiding van het Zuiderparktheater is verbijsterd over de gang van zaken. Directeur Ariane Aris: “We snappen dat de maatregelen zijn aangescherpt om besmettingen te voorkomen. Maar de overweging om ons theater uit te sluiten begrijpen we niet. We zijn nota bene een openluchttheater! We hebben de afgelopen maanden bewezen dat wij zeer veilig voorstellingen kunnen organiseren, er is nooit een coronageval te verbinden geweest aan een bezoek aan ons theater. Daarbij mogen theaters en podia indoor, met minder capaciteit wél meer bezoekers verwelkomen.”

De geplande concerten van Harrie Jekkers, die eerder al twee keer waren uitgesteld, kunnen nu opnieuw niet doorgaan. Verder vecht de theaterorganisatie in bredere zin voor haar voortbestaan. De gemeente wil de subsidie staken en gunnen aan een andere programmeur/exploitant, mogelijk het Paard. Duizenden Hagenaars zijn het daar niet meer eens, bleek uit een ruim 5300 keer getekende petitie. Daarin werd steun uitgesproken voor de Stichting Zuiderparktheater.

[Aan dit stuk is op 5-10-2020, 14.04 uur, een passage toegevoegd over het Zuiderparktheater].

 

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van