Demonstratie weer verboden, spanning neemt toe

Ondanks een nieuw verbod, dreigt er zondag toch weer op het Malieveld te worden gedemonstreerd. De organisatie Viruswaanzin roept sympathisanten nu op individueel naar Den Haag te gaan.

Door

Als er weer grotere groepen dreigen te verschijnen op de Koekamp en het Malieveld, zal de politie vermoedelijk opnieuw ingrijpen. Dat is op te maken uit een mededeling van Johan Remkes, die behalve als waarnemend burgemeester van Den Haag ook optreedt als plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden. De officiële demonstratie is vrijdagmiddag, na overleg binnen de Driehoek, verboden ‘op dezelfde gronden als het verbod van vorige week’, aldus een mededeling van het stadhuis. Het gaat om het ‘gevaar voor de volksgezondheid’, ‘signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden’ en de onwil van Viruswaanzin, om zoals Black Lives Matter eerder wel deed, te zorgen voor enige vorm van organisatie.

Remkes stelt verder dat ‘de ernstige wanordelijkheden die vorige week hebben plaatsgevonden [aan]tonen dat de zorgen reëel zijn’. Hij noemt de risico’s ‘onaanvaardbaar’.

Relschoppers en rustige demonstranten

Afgelopen zondag liep een aanvankelijk eveneens verboden demonstratie van Viruswaanzin uit de hand toen relschoppers, onder wie voetbalsupporters, de confrontatie zochten en aangingen met de ME. In de chaos hebben ook rustige demonstranten en niet betrokken voorbijgangers klappen gekregen. Er zijn 25 mensen aangehouden wegens ‘openlijke geweldpleging’ en nog eens vierhonderd, omdat zij zich niet verspreidden. Remkes wil dergelijke toestanden nu voorkomen.

‘In de geest van Viruswaanzin’

In een videoboodschap heeft Willem Engel, initiatiefnemer van Viruswaanzin, zijn medestanders opgeroepen toch naar het Malieveld te komen. “Wij gaan demonstreren, zondag, op het Malieveld. Niet namens Viruswaanzin, wel in de geest van Viruswaanzin,” aldus Engel. Viruswaanzin vindt dat het gevaar van het coronavirus wordt overdreven en wordt misbruikt om de bevoegdheden van de staat uit te breiden.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten van de papieren krant. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC dan 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van