Commentaar: ‘Daar sta ja dan, als politieman’

De maat is vol voor de politie. En terecht, vindt hoofdredacteur Herman Rosenberg. In demonstratiehoofdstad Den Haag kun je het kennelijk nooit goed doen.

Door

DE POLITIE IS BOOS. Vooral voor de dienders in Den Haag is de maat vol. En terecht. Op sociale media is een campagne tegen hen losgebarsten en sommige politieke partijen liften gretig mee op de golven van deze onvrede. Aanleiding: de zondagmiddag door toedoen van hooligans uit de hand gelopen demonstratie van Viruswaanzin.

‘WE’ ZIJN SINDS JAAR en dag demonstratiehoofdstad van Nederland. Nergens wordt dit grondrecht intenser beleefd en uitgeoefend dan op en rond het Malieveld. Boze boeren, Black Lives Matter (BLM), kermisexploitanten in de knel, toeterende touringcars. Het houdt niet op. En telkens aan de politie weer de taak om alles in goede banen te leiden.

Als het goed gaat, hoor je niemand

DAT LUKT IN negenennegentig van de honderd gevallen heel behoorlijk. En dan hoor je er niemand over. Dat er weer overuren moesten worden gedraaid, dat voor veel politiemensen het zoveelste weekend naar de Filistijnen ging – we gaan er voetstoots vanuit dat de organisatie dat wel trekt. Je hebt immers zelf voor het ‘blauwe’ pak gekozen, toch?

DAT IS ZO, maar als je als politieman dan ook nog eens pispaal wordt, dan knapt er iets. Tegelijk woedt ook het racismedebat en daarin roert zich een radicale stroming die de Nederlandse politie afschildert als ‘institutioneel racistisch’. Daar sta ja dan als politieman. Het door rechts gedomineerde Twitter noemt je een agressief verlengstuk van het linkse establishment. De links georiënteerde BLM-demonstranten schilderen je af als rechtse racist.

BLM en Viruswaanzin, inderdaad twee maten

BIJ HET KOOR van schande-roepers voegde zich ook Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Op basis van Twitterberichten heeft de partij het over ‘signalen van buitensporig hard optreden door de politie’ en wordt een ‘spoeddebat’ aangevraagd. Ook zou waarnemend burgemeester Remkes ‘met twee maten meten’, doordat hij zaterdag een BLM-demonstratie niet verbood. Hierbij wordt uit het oog verloren dat Viruswaanzin een grote manifestatie met dj’s had aangekondigd, die mogelijk tienduizenden mensen had getrokken. Inderdaad, verschillende maten.

GEEN MISVERSTAND, áls er zondag dingen zijn misgegaan, moeten die benoemd worden. De gemeente mag ook naar zichzelf kijken. Een demonstratie eerst verbieden, dan gedeeltelijk toestaan en vervolgens weer ontbinden, is nu niet direct een voorbeeld van heldere aansturing. En áls er sprake is van racisme binnen de gelederen, dient te worden opgetreden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de leiding van de Haagse eenheid hierin de afgelopen tijd te terughoudend heeft geopereerd. Maar dat alles is geen vrijbrief om los te gaan op de politieagenten, die letterlijk en figuurlijk de klappen moeten opvangen in tijden van maatschappelijke onrust.

 

Standaardportret
Bekijk meer van