Demonstratie tegen Zwarte Piet bij intocht gaat door

De actiegroep KOZP demonstreert zaterdag niet bij de intocht van Sinterklaas. Wel wordt elders een ‘manifestatie’ gehouden.

Door

Dat heeft KOZP donderdag besloten. Burgemeester Johan Remkes zei woensdag in een vergadering van de raadscommissie bestuur dat er wél bij de route mocht worden gedemonstreerd. “Ik ga ervan uit dat er een fatsoenlijke locatie kan worden gevonden. Er kunnen beperkingen worden opgelegd.” De gemeenteraad bleek ernstig verdeeld over het voornemen van Kick Out Zwarte Piet.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil helemaal geen demonstraties, omdat KOZP zou ‘provoceren’. Andere partijen (VVD en CDA) willen geen demonstranten in de buurt van de intocht. Maar alle linkse partijen vinden dat de KOZP’ers bij de intocht moeten kunnen demonstreren en dat de politie hen moet beschermen.

Oproep van Remkes

Burgemeester Remkes riep woensdagmiddag in de raadzaal op tot respect voor elkaar. “Het is een discussie die met respect gevoerd moet worden. Ook minderheden moeten ruim baan krijgen om hun mening te geven. Maar meerderheden ook. Heb wat respect voor elkaar. Dat respect is de afgelopen paar jaar in dit hele discours ver te zoeken geweest. Ik zou ook gaarne een oproep doen om in de aanloop naar zaterdag goed ervan bewust te zijn dat Sinterklaas een feest is – eigenlijk. In de eerste plaats voor kinderen. En dat iedereen zich heeft in te spannen dat het voor iedereen een feest blijft.”

Emoties laaiden hoop op

De aanval vorige week vrijdag van relschoppers op een gebouw in Moerwijk waar de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bijeen was, deed de emoties hoog oplaaien.

[De stuk is aangepast op vrijdag 15 november om 15.45 uur]    

Het was een racistische aanval op de vrijheid van meningsuiting.
Joris Wijsmuller (fractievoorzitter HSP)

 

Verschillende mensen die aanwezig waren in het voormalige schoolgebouw schilderden via de inspraakmicrofoon in felle kleuren de ‘terroristische aanval’ op KOZP dat er een landelijke bijeenkomst hield. De aanval was gewelddadig, de aanwezigen waren doodsbang en ‘er waren doden gevallen’ als de aanvallers hadden kunnen binnenkomen.

‘Een racistische aanval’

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de HSP sloot zich volledig bij deze insprekers aan. “Het was een racistische aanval op de vrijheid van meningsuiting,” zei hij. Hij wil dat de politie de rechtsextreme kringen van de aanvallers in de gaten gaat houden. Ook andere partijen drongen daar op aan. Remkes, die door de politie is geïnformeerd, noemde de aanval ‘misdadig’. Maar volgens Karen Gerbrands van de PVV wordt het incident overdreven. “Ik heb geen medelijden met de zielenpieten van KOZP. Laten ze maar vertrekken als ze hun hier niet bevalt.”

Dat is een sentiment dat breder leeft in radicaal rechtse kringen. Omdat er geen filmpjes zijn van de aanval, wordt er zelfs gesuggereerd dat KOZP de hele zaak in scene heeft gezet.

Ook PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich in deze zin uitgelaten. Intussen logen de ooggetuige-verslagen er niet om. Tevens heeft de politie vrijdag ter plekke vijf arrestaties verricht; er zit nog één man vast. Drie van de vier weer losgelaten personen worden verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van