Zwarte Piet-conflict loopt volledig uit de hand

Geweld en arrestaties, scheldpartijen op sociale media, verontruste politici. Het debat over Zwarte Piet is in Den Haag volledig uit de hand gelopen.

Door

Een groep relschoppers verstoorde vrijdagavond in Moerwijk met geweld een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Bij de plaats van handeling, een culturele broedplaats aan de Beatrijsstraat – opvolger van De Vloek op Scheveningen – werden ruiten ingegooid. De belagers staken – volgens KOZP én de politie – zwaar vuurwerk af, poogden brand te stichten en vernielden auto’s.

Ingegooide ruiten bij de broedplaats aan de Beatrijsstraat. Foto: KOZP

De politie moest de KOZP’ers uiteindelijk ontzetten, waarbij vijf arrestaties zijn verricht. Een van de arrestanten was een jongen van 13 jaar oud. Zondagmiddag zat nog één man (25) vast op verdenking van openlijke geweldpleging. De politie heeft een buurtonderzoek gedaan; ook is er een getuigenoproep verspreid.

Minister Grapperhaus reageert

De gebeurtenissen, die zaterdag de opening waren van het NOS Journaal, hebben een stortvloed aan reacties losgemaakt.

“We hebben in Nederland een vrije debatcultuur en vrijheid van meningsuiting. Dat ga je niet proberen te beïnvloeden met geweld of gewelddadige acties,” zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zaterdag in de marge van het CDA-congres in Utrecht.

KZOP-voorman Jerry Afriyie, die er overigens niet bij was vrijdagavond, uitte zijn woede tegenover RTL Nieuws. “We zijn schietschijven geworden.” Hij zei verder blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen.

Ergernis over Hitler-beschuldiging

De aanval op KOZP kan, afgaande op de sociale media, in en buiten Den Haag ook op enig begrip of zelfs openlijke steun rekenen. KOZP’ers worden door velen gezien als ‘drammers’ die een Nederlandse traditie kapot willen maken. Wat in Den Haag veel kwaad bloed heeft gezet was een tweet van Mariam El Maslouhi, van KOZP-Den Haag van donderdag.

Daarin schreef zij bij een foto van een Pro-Piet-demonstratie bij de Scheveningse haven (woensdag) dat daar mensen de ‘Hitlergroet’ brachten. Dat klopt volgens vele boze reacties niet, omdat de aanwezigen met beide armen omhoog zouden hebben gestaan, een houding die bekend is uit de voetbalstadions. ‘Schaamteloos nepnieuws van Kick Out Zwarte Piet-troela’, schreef de rechtse website De Dagelijkse Standaard.

De omstreden tweet van Mariam El Maslouhi.

John van Zweden in actie

Onder dit slechte gesternte begon KOZP zijn ‘congres’ in Moerwijk. Daaraan gaf het zelf geen ruchtbaarheid. Anderen deden dat wel, onder wie ‘behangkoning’, Hart voor Den Haag-sponsor en (sinds kort) ADO-adviseur John van Zweden.

Hij twitterde vrijdag: ‘Om 19.00 uur verzamelen deze stoere strijders [KOZP, red.] zich in de Vierheemskinderen’, daarmee verwijzend naar de Vier Heemskinderenstraat, die haaks op de Beatrijsstraat staat. Hij voegde er nog aan toe: ‘Ga er vanuit dat er ook nog wat voorstanders [van Zwarte Piet, red.] heen gaan. Succes Scheveningen’.

De gewraakte tweet van John van Zweden. Foto: DHC

Van Zweden heeft de tweet, die door KOZP als ‘opruiing’ wordt aangemerkt, na de schermutselingen van vrijdagavond snel verwijderd.

Mogelijk raadsdebat

De Haagse Stadspartij en de islamitische partij NIDA hebben kenbaar gemaakt een spoeddebat met de gemeenteraad te willen houden over de escalatie. “Ook andere partijen lijken daarvoor te voelen,” zegt HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller. “We gaan maandag overleggen en kijken wat we kunnen inpassen: een commissievergadering of toch een extra raadsvergadering.”

 

We zijn schietschijven geworden.
KZOP-voorman Jerry Afriyie

 

Vorige maand nam de raad met een krappe meerderheid een motie aan van PvdA’ster Mikal Tseggai, waarin het college van B en W wordt opgeroepen ervoor te zorgen dat Den Haag het liefst al dit jaar, maar toch uiterlijk volgend jaar de ‘NTR-richtlijn’ volgt. Die richtlijn wil zeggen: het Sinterklaasjournaal volgen en geen volledig zwarte Pieten meer.

“Sinterklaas moet een mooi feest zijn voor alle Haagse kinderen. Daar passen Zwarte Pieten echt niet meer bij,” aldus Tseggai eerder in een toelichting. Maar KOZP vindt de motie niet ver genoeg gaan. De actiegroep wil dit jaar al geen zwarte pieten meer.

Liever niet demonstreren?

Maar organisator Peter Boelhouwer heeft laten weten dat aan de Haagse intocht van dit jaar (zaterdag 16 november) ook nog volledig zwarte Pieten zullen meedoen. Boelhouwer riep zondag via Omroep West alle partijen af te zien van demonstraties bij de intocht.

“Zowel de voorstanders als tegenstanders van Zwarte Piet helpen met hun gedrag en uitlatingen een kinderfeest om zeep,” vreest hij. Joris Wijsmuller zegt de oproep te begrijpen, maar steunt Boelhouwer niet. “Nee, dan zouden we wijken voor geweld. We kennen in dit land vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Die moeten te allen tijde gewaarborgd zijn.”

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van