Onrust rond intocht krijgt politiek staartje

Het conflict op straat rond de intocht van Sinterklaas zet zich voort in de gemeenteraad. Niet het uiterlijk van de Pieten is het onderwerp, maar waar er wel en niet gedemonstreerd mag worden.

Door en

Groep de Mos wil een algeheel demonstratieverbod tijdens de intocht van Sinterklaas. De HSP noemt dat ‘aantasting van de democratie’. Na een switch van de VVD is er nu in ieder geval een meerderheid voor een gebiedsbeperking.

De intocht in Scheveningen en Den Haag afgelopen zaterdag verliep op zichzelf zonder incidenten. Maar eromheen liepen de spanningen tussen demonstranten en tegendemonstranten hoog op en uiteindelijk moest toch de Mobiele Eenheid (ME) worden ingezet.

Zo’n vijftig leden en sympathisanten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerden aan de rand van het Malieveld. Volgens burgemeester Pauline Krikke was dat ‘in strijd met de afspraak’, maar heeft zij dit toch ‘gefaciliteerd’. KOZP had het Stadhoudersplantsoen toegewezen gekregen, een plek waarlangs (eerder op de dag) de sinterklaasstoet zou komen.

Agressief

De actiegroep wilde het liefste op het Lange Voorhout staan, maar kwam uiteindelijk op het Malieveld terecht. Daar werden de demonstranten dermate agressief bejegend door een groep voorstanders van de traditionele Zwarte Piet, dat de politie moest ingrijpen ‘om wanordelijkheden te voorkomen’, zoals Krikke het uitdrukt. Uiteindelijk moesten demonstranten op de terugweg naar het Centraal Station (CS) worden beschermd. CS is zelfs enige tijd geheel afgesloten door de ME.

 

Een collegepartij die een demonstratie wil verbieden omdat de boodschap ze niet bevalt?
Joris Wijsmuller (HSP)

 

Burgemeester Krikke is boos over de gang van zaken en met name over het optreden van de tegendemonstranten, die naar eigen zeggen behoorden tot de ‘oude harde kern’ van ADO Den Haag. In een verklaring schrijft zij: ‘De politie heeft goed werk geleverd. Maar het is natuurlijk niet normaal dat het überhaupt nodig was.’

Grondrecht

Zowel landelijk als lokaal barst nu de discussie los over het wel of niet toelaten van demonstraties tijdens de intocht. Demonstreren is immers een grondrecht. Groep de Mos heeft schriftelijke vragen gesteld en is voorstander van een verbod in de hele stad op de dag van de intocht. Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar zegt: “Er zitten 364 andere dagen in het jaar om je stem te laten horen, maar niet tijdens de intocht van dit prachtige kinderfeest. Kinderen hebben het recht op een leuke, fijne intocht.”

Met name de HSP verzet zich tegen het voorstel van de grootste partij in de raad. Voorman Joris Wijsmuller: “Een collegepartij die een demonstratie wil verbieden omdat de boodschap ze niet bevalt? Dit idee alleen al is een aantasting van de democratie.”

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering op 8 november diende de PVV een motie in om demonstreren tijdens de intocht te verbieden. Die haalde het niet, mede omdat de VVD tegen stemde. Maar inmiddels is de partij van kant gewisseld.

In navolging van landelijke kopstukken als premier Mark Rutte en VVD-leider Klaas Dijkhoff zegt de Haagse fractievoorzitter nu op Twitter: ‘Het belang en veiligheid van kind moet voorop staan bij intocht van Sinterklaas. Demonstraties zijn daar ondergeschikt aan. Dus steun van Haagse VVD voor ‘gebiedsbeperking’.’ Een beperkte versie van de PVV-motie zou het inmiddels dus waarschijnlijk wel halen met een nipte meerderheid van 23 tegen 22 stemmen.

Zoden aan de dijk

De vraag is of een gebiedsbeperking veel zoden aan de dijk zet. In feite is het ondersteuning van de bevoegdheden van de burgemeester. Zij kan al demonstraties verplaatsen of verbieden als dat tot onveilige situaties leidt. Maar wat als het probleem zich alleen verplaatst naar locaties waar Sint en Piet langskomen. Denk aan scholen en winkelcentra.

 

Zwarte Piet is zwart, ik zie daar geen racisme in.
Arjen Dubbelaar (Groep de Mos)

 

De PVV heeft al een debat aangevraagd over de ongeregeldheden tijdens de intocht voor de raadsvergadering van 29 november. Of er steun is, moet volgende week blijken als de fractievoorzitters hun overleg hebben. Tijdens een dergelijk debat zal ook het uiterlijk van de goedheiligmanknecht langskomen.

De HSP is voor het ‘snel invoeren van de roetveegpiet’ en collegepartij GroenLinks heeft al schriftelijke vragen gesteld omdat er tijdens de intocht vooral Zwarte Pieten te zien waren. De VVD blijft van mening dat de politiek zich niet met de kleur van Piet moet bemoeien. Arjen Dubbelaar is duidelijk: “Zwarte Piet is zwart, ik zie daar geen racisme in.”

Krikke over intocht

Burgemeester Krikke zegt over de kwestie: ‘Ik kan en zal niet wennen aan beelden van dreigende situaties op zo’n feestelijke dag. Het goede nieuws is dat de intocht van Sinterklaas ongestoord door heeft kunnen gaan. Laten we er met z’n allen, speciaal voor onze kinderen, tot pakjesavond een mooi sinterklaasfeest van maken’.

Standaardportret
Bekijk meer van