Burgemeester verbiedt demonstratieve barbecue op stoep moskee

De demonstratieve barbecue met varkensvlees die de extreemrechtse beweging Pegida vrijdag 8 juni wilde houden bij de as-Soennah-moskee, is door burgemeester Pauline Krikke verboden.

Door

De demonstratieve barbecue met varkensvlees die de extreemrechtse beweging Pegida vrijdag 8 juni wilde houden bij de as-Soennah-moskee gaat niet door. Burgemeester Pauline Krikke heeft het demonstratieve vleesfeestje verboden. Pegida mag wel picknicken in de Koekamp.

Een demonstratie bij de moskee ‘sta ik niet toe’, aldus Krikke dinsdagmiddag in een uitgebreide verklaring.

‘Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De aankondiging van de demonstratie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontatie en provocatie. Het waarborgen van de veiligheid – ten tijde van het drukke vrijdagavondgebed, op die plek in een woonwijk – van zowel wijkbewoners, moskeebezoekers als demonstranten en eventuele tegendemonstranten vraagt een enorme politie-inzet. En zelfs bij deze politie-inzet is het onmogelijk uit te sluiten dat nietsvermoedende passanten en kinderen in schermutselingen tussen voor- en tegenstanders terecht komen. Die vermenging van publieksstromen kan de situatie onbeheersbaar maken. Dat wil ik te allen tijde voorkomen, omwille van ieders veiligheid’.

Pegida: ‘Verbod is belachelijk’

Pegida mag wel samenkomen, maar dan in de Koekamp bij het Malieveld. Krikke: ‘De Koekamp is een bekende en gewilde demonstratieplek, omdat het een zichtbare, open locatie is midden in de stad tussen centrum en Centraal Station. Pegida kan daar demonstreren op het door hen gewenste tijdstip, namelijk van 20.30 – 22.00 uur’.

 

Ongelooflijk dat het grondrecht op demonstreren is vervallen nu Nederland bezet is door de islam.
Edwin Wagensveld (voorzitter van Pegida Nederland)

 

Edwin Wagensveld, voorzitter van Pegida Nederland, vindt het verbod van Krikke ‘belachelijk’. “Ongelooflijk dat het grondrecht op demonstreren is vervallen nu Nederland bezet is door de islam. Normaal demonstreren voor een gebouw, tegen de moskee, de gewapende jihad, vrouwenbesnijdenis en ook nog eens subsidie van de staat, dat moet toch kunnen?” zei hij tegen Omroep West. Volgens Wagensveld is Krikke gezwicht voor ‘bedreigingen’ uit de moslim-gemeenschap. Hij wil nu met zijn aanhangers vrijdag bij verassing opduiken bij een andere moskee.

Krikke wijst de verwijten af. Ze stelt ‘pal’ te staan voor het demonstratierecht. ‘Maar ik sta, samen met politie en Openbaar Ministerie, ook pal voor de veiligheid van inwoners en bezoekers van Den Haag. Dat vraagt om een zorgvuldige besluitvorming. Ik ben ervan overtuigd dat de gekozen oplossing voor deze demonstratie recht doet aan ieders belang’. Haar woordvoerder voegt hier later nog aan toe dat verrassingsacties bij andere moskeeën niet zullen worden getolereerd.

Acties in andere steden

Ook bij moskeeën in andere steden wil Pegida demonstratieve barbecues houden. Utrecht verbood dat, een besluit dat maandag door de kort-gedingrechter werd bevestigd. Gouda en Arnhem verboden eveneens demonstratieve barbecues bij moskeeën en boden alternatieve plakken aan. In Rotterdam lijkt ter erop dat de beweging wél zijn gang kan gaan, donderdag 7 juni bij de Laleli-moskee.

Pegida is een afkorting van ‘Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland’. De beweging ontstond in 2014 het oosten van Duitsland. Een jaar later kwam er een Nederlandse afdeling. ‘Avondland’, of land waar de zon ondergaat (‘Occident’) is een uit de oudheid daterende benaming voor Europa.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van