Geen geld meer naar As-Soennah-moskee

Er gaat geen belastinggeld meer naar de moskee op de Fruitweg. Berichten over de ‘gespleten tong’ van de As-Soennah-moskee waren de laatste druppel voor de Haagse gemeenteraad. “De kou slaat je om het hart.”

Door

“De As-Soennah-moskee heeft uitgesproken dat er geen subsidie meer wordt aangevraagd. Daar zal ik ze aan houden,” verklaarde burgemeester Pauline Krikke donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering. Het debat over de moskee volgde op een serie onthullingen van  NRC Handelsblad en Nieuwsuur. Daarin kwam naar voren dat het gebedshuis financiering zou hebben ontvangen van een organisatie uit Koeweit. Deze organisatie, Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), zou banden met terroristische organisaties hebben. Ook verzamelden de betrokken journalisten schokkende uitspraken uit preken en lesmateriaal. Daarin wordt onder meer vrouwenbesnijdenis goedgekeurd, sektarisch geweld in Syrië  aangemoedigd en steniging bij overspel gelegitimeerd.

Deze uitspraken schieten een ruime meerderheid van de gemeenteraad in het verkeerde keelgat. “De kou slaat je om het hart,” zei D66-raadslid Hanneke van der Werf. De PVV betwijfelde of de uitspraken in de moskee wel te wijten waren aan de buitenlandse financiering. “Dit is pure islamitische haat uit de Schilderswijk.”

Lippendienst As-Soennah

Vooral omdat de moskee sinds het vertrek van de omstreden imam Fawaz Jneid in 2012 juist een goede relatie had met het stadsbestuur, zijn veel raadsleden boos. Volgens de berichtgeving werd burgemeester Krikke door de geheime dienst AIVD gewaarschuwd voor de ‘gespleten tong’ van de As-Soennah. “We staan soms letterlijk op de foto met deze partijen,” benadrukte Van der Werf. Ze had graag informatie gekregen van de burgemeester. Krikke benadrukte echter dat zij met die informatie niets mocht doen.

 

Dit is pure islamitische haat uit de Schilderswijk
PVV Den Haag

Ook Pieter Grinwis (CU/SGP) was kritisch. “De vorige burgemeester drukte de moskee aan zijn borst in een poging hen te matigen. Tevergeefs, blijkt nu. En dat zou niemand moeten verbazen.” Jan Pronk, namens de VVD: “De koerswijziging die de moskee zegt te hebben ingezet na het vertrek van imam Jneid blijkt alleen lippendienst te zijn naar de buitenwereld.” De uitspraken over onder meer vrouwenbesnijdenis noemt hij ‘moreel verwerpelijk en mogelijk strafbaar’.

Ontkennen

In een verklaring op Facebook laat het bestuur van de moskee weten dat het afstand neemt van de omstreden uitspraken en dat de stof ‘met voorrang’ van de website wordt verwijderd. Andermaal ontkent het dat er op enige manier een relatie was met de omstreden organisatie RIHS uit Koeweit.

Burgemeester Krikke neemt een kritische houding aan ten opzichte van de moskee, maar bleef voorzichtig. De uitspraken noemde ze ‘walgelijk en verwerpelijk’. “Ik sta voor een vrije manier van leven en zal het niet laten gebeuren dat onze jongeren worden blootgesteld aan dit soort boodschappen.” Ze wil toch de verbinding blijven zoeken.

Oud en nieuw

Voor veel partijen staat ook de traditionele samenwerking op oud en nieuw met de moskee op de tocht. Op 31 december gaan vrijwilligers van de instelling met gele hesjes de straat op om de buurt rustig te houden. Burgemeester Krikke stelt een beslissing daarover uit. “Dat is pas weer aan de orde bij de voorbereiding op de jaarwisseling 2018-2019.” In oktober doet ze de gemeenteraad een voorstel toekomen.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van