Remkes grijpt in: Haagse Markt dicht

Burgemeester Johan Remkes heeft woensdagmiddag de Haagse Markt ‘per direct’ gesloten. Dat deed hij omdat vele bezoekers de corona-richtlijnen niet naleven.

Door en

‘Het liep qua drukte uit de hand. Dan kan de burgemeester maar één ding doen en dat is maatregelen nemen,’ zei Remkes tegen omroep WNL. Aanvankelijk wilde de gemeente de markt openhouden met het oog op de voedselvoorziening.

‘Dat was een reden om de markt zo lang mogelijk open te houden. Het leek dat mensen zich maandag beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag werd er geen 1,5 meter afstand gehouden,’ aldus een verklaring. Wel wordt onderzocht of kramen met alleen etenswaren op de volgende marktdag, vrijdag, toch open kunnen. Maar dan wordt de toegang ‘beperkt’ en er wordt ‘strak gehandhaafd’.

Meer maatregelen van Remkes

Remkes komt met meer maatregelen. De gemeente gaat groepsvorming op straat beboeten en drukke plekken als parken of stranden mogelijk sluiten voor publiek. De voorzitters van de vijfentwintig veiligheidsregio’s waren woensdagmiddag nog bezig met het opstellen van een nieuwe noodverordening waarin deze regels worden vastgelegd.

 

Het leek dat mensen zich beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag werd er geen 1,5 meter afstand gehouden.
Johan Remkes

 

Maandag gaf minister Ferd Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) burgemeesters meer bevoegdheden om op te treden tegen groepen in de buitenlucht. Dit moet verspreiding van het coronavirus afremmen. Zij hadden daar zelf om gevraagd. “De burgemeesters hebben afgesproken dat ze een eensluidende noodverordening gaan opstellen,” legt Remkes’ woordvoerder uit. “Het voordeel is dat overal in het land dezelfde regels gelden. Maar het kost wel even tijd om alles af te stemmen.”

Nieuwe noodverordening van Remkes

Naar verwachting maakt Remkes donderdag of vrijdag bekend wat de nieuwe noodverordening concreet betekent voor Den Haag. “Dan wordt duidelijk om welke straten, parken of pleinen het gaat,” zegt zijn woordvoerder. Remkes kan besluiten ‘hardnekkige’ plekken, waar ondanks alle regels en vermaningen mensen samendrommen, te sluiten voor publiek.

Gemeente en politie mogen straks ook boetes uitdelen voor groepsvorming op straat (drie of meer personen, gezinnen en jonge kinderen uitgesloten). Wie te dicht op anderen staat, riskeert een boete tot 400 euro. Tot de noodverordening gereed is, handhaaft de gemeente met behulp van bestaande regels. Nu al kan een noodbevel in stelling worden gebracht tegen groepen die weigeren uit elkaar te gaan.

Deurbeleid vanwege coronavirus

Sinds maandagavond moeten winkels erop toezien dat hun clientèle afstand bewaart. Alle supermarkten voeren daarom een deurbeleid. Zij verplichten hun klanten een winkelwagentje of mandje te gebruiken, zodat het bezoek vanzelf wordt ingedamd tot één persoon per tien vierkante meter. Zijn de karretjes op, dan dient een klant te wachten in de rij – op gepaste afstand. Vanwege het coronavirus hebben veel Haagse winkels al hun deuren gesloten of hun openingstijden beperkt.

 

De burgemeesters hebben afgesproken dat ze een eensluidende noodverordening gaan opstellen
Woordvoerder burgemeester Johan Remkes

 

Het corona-beleid heeft ook gevolgen voor de gemeenteraad. De vergaderingen zijn wettelijk verplicht. Ze vallen daarom buiten het samenkomstverbod. Toch zit oeverloos debatteren er niet in. Deze donderdagmiddag (26 maart) zal ‘de kortste raadsvergadering ooit’ worden, zegt HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller, die de aansluitende werkbespreking voorzit. “Er staat een besluitenlijst op de agenda met alleen het hoogst nodige waarover geen discussie bestaat. Omdat raadsbesluiten alleen geldig zijn als er een meerderheid aanwezig is, het zogeheten ‘quorum’, zullen er 23 raadsleden moeten zijn.”

Actuele stand

Na de hamerstukken blijven hooguit vijftien raadsleden in de raadzaal achter voor de werkbespreking over de corona-crisis, namens elke partij één vertegenwoordiger. “De burgemeester en wethouders lichten de actuele stand van zaken toe, waarna raadsleden hun inbreng mogen doen. Met de fractievoorzitters hebben we wel afgesproken dat het geen politiek debat wordt,” aldus Wijsmuller.

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijks dagboek over het leven in Den Haag dat steeds meer in de ban raakt van de pandemie.

Standaardportret
Bekijk meer van