Gemeente Den Haag: ‘Volksgezondheid staat nu op één’

De gemeente Den Haag past in verband met het corona-virus de dienstverlening ingrijpend aan. Loco-burgemeester Revis richt zich in een open brief tot de Hagenaars.

Door

Eerste locoburgemeester en wethouder Boudewijn Revis publiceerde vrijdag een open brief die hieronder in zijn geheel wordt overgenomen.

Beste Hagenaars,

In Nederland, en dus ook in Den Haag, gelden sinds donderdag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen hebben gevolgen voor de stad en het openbare leven. Het is begrijpelijk dat u bezorgd bent en er vragen leven. Alleen samen kunnen we de gevolgen van het virus beperken. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Zo krijgt het coronavirus zo min mogelijk kans zich te verspreiden.

 

Boudewijn Revis

Boudewijn Revis. | Foto: DHC

Verstandig omgaan met het coronavirus

Daarbij is het belangrijk de rust te bewaren, eigen verantwoordelijkheid te nemen en waar mogelijk voor elkaar te zorgen. Het is goed om te zien dat hier al spontaan initiatieven voor zijn ontstaan. Dat maakt me trots op onze stad en geeft moed en vertrouwen om deze situatie goed door te komen. Ik zie dat onze mensen in de zorg hard werken. Ik heb daar groot respect voor.

Het is belangrijk rekening te houden met elkaar. Laten we oog hebben voor de oudere en kwetsbare Hagenaars. Help daar waar dat op een verantwoorde manier kan.  Dit kan de ene keer door telefonisch contact te houden  en in een ander geval door actief te helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen.

Ondernemers

Voor veel ondernemers, maatschappelijke instellingen en organisatoren wordt dit een moeilijke tijd. We vragen hen  immers om de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen, terwijl dat een negatief effect heeft op hun onderneming. Toch is het in ieders belang om nu de volksgezondheid op een te zetten.

Gemeentelijke dienstverlening

De gemeente houdt de dienstverlening zo goed  mogelijk op peil.  U kunt ervan uitgaan dat die dienstverlening voorgaat waar onze inwoners het meest afhankelijk van zijn. Tegelijkertijd kunnen de gevolgen van het virus onze  dienstverlening raken. Ik reken hiervoor op uw begrip. We informeren u zo snel mogelijk via alle beschikbare kanalen.

Ik hoop op een spoedig herstel voor de Hagenaars die zijn getroffen door het corona-virus. Samen kunnen we dit aan.

Corona: aanpassing dienstverlening

De ‘vrije inloop’-balies van het Stadhuis (Atrium) en Stadskantoor Leyweg zijn gesloten. Dat is besloten om te voorkomen dat er grote aantallen wachtende mensen ontstaan. Vanaf maandag (16 maart) is het alleen mogelijk om op afspraak bij de balies Publiekszaken langs te gaan (bijvoorbeeld voor reisdocumenten, rijbewijzen, verhuizingen, verstrekken akten burgerlijke stand, aangifte geboorte of overlijden.)

Een afspraak kan worden gemaakt via denhaag.nl/afspraak.

De raadscommissies vergaderen vanaf 16 maart zonder publiek. Pers en insprekers blijven wel welkom in de raadzaal, waarbij het totaal aantal aanwezigen onder de honderd moet blijven.

Voor aangifte van geboorte en overlijden wordt een uitzondering gemaakt. Langskomen kan tussen 8.30 en 9.30 uur (maandag en donderdag in Stadskantoor Leyweg en op dinsdag, woensdag en vrijdag in Stadhuis Spui), maar een afspraak maken kan ook. Huwelijkssluitingen gaan gewoon door, met maximaal honderd aanwezigen.

De leeszaal van het Haags Gemeentearchief (Atrium) is gesloten, lezingen worden afgelast. De Centrale Bibliotheek (Spui) is tot en met 31 maart gesloten. De overige filialen van Bibliotheek Den Haag zijn wel geopend, maar alleen voor het lenen en inleveren van materialen. Alle sporthallen, zwembaden en buitensportaccomodaties zijn tot 31 maart gesloten.

Markten gaan door

De gemeente volgt de lijn voor detailhandel en voedselvoorziening. Dit betekent dat de markten open zijn zodat iedereen levensmiddelen kan kopen. De gemeente laat de keuze voor het aan- of afwezig zijn op de markt bij de marktondernemer en gaat daarmee soepel om.

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijkse blog over het leven in Den Haag dat ook hier steeds meer in de ban raakt van de wereldwijde pandemie.

Standaardportret
Bekijk meer van