Door coronacrisis is de carrière van een aantal Haagse ijshockeyers ineens voorbij

Het abrupte einde van de ijshockeycompetitie door het coronavirus zou voor een aantal spelers van Hijs Hokij betekenen dat ze hun laatste wedstrijd ooit gespeeld hebben. Al gaan sommigen nu wel twijfelen.

Door

Met een kampioenschap, zo had Marco Bommezijn zijn ijshockeycarrière willen beëindigen. En tot donderdag 12 maart was die kans nog volop aanwezig. Hijs Hokij had zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finale van de BeNe League. in een bomvolle De Uithof zou de eerste wedstrijd (best of three) tegen HYC Herentals gespeeld worden.

En hoewel de Belgen de regerend kampioen zijn (en blijven), waren de Hagenaars favoriet. Met uitzondering van de finale om het Nederlands kampioenschap tegen Heerenveen (4-2 verlies) was Hijs al twaalf wedstrijden ongeslagen.

Maar toen kwam de mededeling dat ook de ijshockeycompetitie door het coronavirus werd stilgelegd. Er is alleen wel één verschil met andere sporten: deze wordt zeker niet meer opgestart. IJsbanen zijn niet het hele jaar beschikbaar en dus is het seizoen abrupt zonder kampioen beëindigd. Dat heeft gevolgen voor de carrières van verschillende spelers. De Amerikaan Doug Rose, die in zijn vaderland coach van een jeugdteam van Delaware Ducks wordt, zal hierdoor nooit meer een wedstrijd spelen.

Bommezijn

Ook Marco Bommezijn heeft plannen om te stoppen. “Maar nu ga ik twijfelen,” zegt de 32-jarige Hagenaar. “Ik wil mijn eigen einde regisseren. Ik had voor ogen om in de play-offs alles te geven en er zo een mooi einde aan te maken, maar dat kan nu niet.”

 

Aan het einde van de maand verwachten we een dochter. Een bevalling in het ziekenhuis…
Thomas Roosendaal

 

De aanvaller werkt als ICT’er in de Rotterdamse haven. De combinatie van werk, ijshockey en gezin wordt voor hem steeds moeilijker. “Met trainingen en wedstrijden ben je vijf avonden per week weg. Ik werk in ploegendienst, dat werk gaat 24 uur per dag door. Regelmatig heb ik nachtdiensten en voor het ijshockey moet ik vaak vrije dagen opnemen. Ik voel me daarover weleens bezwaard tegenover collega’s.”

Bommezijn gaat de komende maanden nadenken over zijn toekomst. “Dit zorgt voor een heel onbevredigend gevoel. Dat een competitie zomaar eindigt, heb ik in 27 jaar ijshockey nog nooit meegemaakt. Thuis en op het werk ga ik het erover hebben wat ik na de zomer ga doen.”

Pensioen uitstellen?

Ook Reinier Staats overweegt om zijn ‘pensioen’ uit te stellen. “Als we met Hijs kampioen waren geworden, dan was het zeker gebeurd. Nu wil ik eigenlijk niet op deze manier stoppen. De coach wil me graag volgend seizoen erbij hebben, maar ik weet het nog niet. Er is nu nog niets beslist. Het kan best zijn dat het op deze manier is geëindigd.”

Staats woont in Tilburg, de plek waar het corona-virus in Nederland het eerste is ontdekt. “Maar ik ben gezond, heb nergens last van. En ook de mensen in mijn omgeving niet. Nee, op het carnaval ben ik niet geweest, toen hadden we wedstrijden met Hijs.”

 

Hiervoor hebben we het hele jaar hard gewerkt en dan is dit een zure appel.
Reinier Staats

 

Spelers van Hijs Hokij hebben begrip voor de maatregel, ook al is de teleurstelling groot. Staats: “Ik was ervan overtuigd dat we de finale zouden halen. We zijn in topvorm, iedereen is fit en we waren er helemaal klaar voor. Hiervoor hebben we het hele jaar hard gewerkt en dan is dit een zure appel.”

De Haagse Viking van Hijs Hokij

IJshockeyers zijn wel bekend met het begrip ‘sudden death’. “Het seizoen is ook abrupt ten einde als je een kwartfinale of halve finale verliest, maar dat is toch anders,” zegt Thomas Roosendaal. “Dan heb je er invloed op, nu niet.” De Haagse Viking vraagt zich wel af welke risico’s hij en zijn teamgenoten zouden lopen. “Gezondheid gaat voor alles, maar de kans dat ik in de sportschool waar ik werk het virus oploop, is veel groter dan bij het ijshockey. In de sportschool komen veel mensen die veel toestellen vastpakken. Bij Hijs raak ik alleen mijn eigen spullen aan.”

Toch ziet Roosendaal, nu ook sportscholen hun deuren moeten sluiten, ook wat de gevolgen zijn van het coronavirus in het dagelijks leven.

“Ik train een bedrijfsleider van een supermarkt. Die heeft die donderdag zijn afspraak afgezegd, het was een gekkenhuis in de supermarkt. Hij had meer omzet dan met kerst! Dat geeft wel aan wat de impact is. Thuis merk ik dat ook. Aan het einde van de maand verwachten we een dochter. Een bevalling in het ziekenhuis… Hoe zou het er dan voor staan in Nederland? En hoe we dat met de kraamvisite gaan regelen, dat weet ik nu nog niet. Zowel privé als in het ijshockey had de timing beter gekund.”

Meer informatie: www.hijshokij.nl

De sportredactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 26 maart 2020 gratis aan. Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Seizoen met één prijs

Hijs Hokij, dat twee jaar geleden alle prijzen won, blijft dit seizoen op één prijs steken. De ploeg van Chris Eimers won de Ron Bertelingschaal (strijd tussen kampioen en bekerwinnaar) van Devils Nijmegen (4-3). De Hagenaars waren als verliezend finalist in de beker en de competitie daarvoor geplaatst, omdat Devils de dubbel won. De Gelderlanders schakelden dit seizoen Hijs in de halve finale van de Beker van Nederland uit. De Hagenaars verloren daarna de finale om het Nederlands kampioenschap van Flyers Heerenveen (4-2). In de BeNe League bereikte Hijs de halve finale, totdat het corona-virus de competitie lamlegde. Gezien de beperkte openstelling van ijsbanen wordt die wedstrijd niet meer gespeeld.

Standaardportret
Bekijk meer van