Invictus Games jaar uitgesteld vanwege coronavirus

De Invictus Games, een internationaal sportevenement voor gehandicapte militairen, gaan niet door. Ze zouden van 9 tot 16 mei worden gehouden in Den Haag.

Door

De ‘spelen’ worden uitgesteld naar volgend jaar. ‘In het licht van de pandemie van Coronavirus COVID-19 moet het bestuur (…) concluderen dat de organisatie van de Invictus Games Den Haag 2020 niet meer kan plaatsvinden zoals gepland van 9 tot 16 mei 2020. Doelstelling is de impact van de pandemie op alle betrokken partijen aan de Invictus Games te beperken,’ aldus een verklaring van het bestuur van de Invictus Games donderdag (19 maart).

“Het Coronavirus en de effecten ervan maken deel uit van een wereldwijde pandemie die in de toekomst elk openbaar evenement zal beïnvloeden. Daarom bevinden we ons in een duidelijke situatie die ons geen andere keus laat dan de Invictus Games te verzetten naar 2021,” aldus Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games Den Haag 2020. De spelen zouden worden gehouden in het Zuiderpark en daartoe zou een tijdelijk sportdorp worden gebouwd.

Veiligheid deelnemers staat voorop

Het bestuur stelt dat het ‘onmogelijk’ is het evenement door te laten gaan, vooral met het oog op de deelnemers uit twintig landen. ‘De veiligheid en het welzijn van deze gewonde en of zieke militairen en hun vrienden en familie staat voorop,’ volgens de verklaring. Al gekochte kaartjes worden terugbetaald; de mensen worden daarover binnenkort geïnformeerd.

De Britse prins Harry, beschermheer van de Invictus Games, stelt in een filmpje dat het een ‘ongelofelijk moeilijk besluit was’. ‘Maar het is ook het verstandigst en veiligst om het zo te doen.’ Verder maakt hij nog een grapje. Het ‘voordeel’ dat de deelnemers nu hebben is ‘dat jullie twaalf maanden hebben om nog fitter te worden dan jullie al zijn’.

Nog geen besluit Special Olympics

Een maand later, medio juni, staan in Den Haag de Special Olympics op het programma. Dat is een nationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook hier ligt de vraag op tafel of het door kan gaan. Het bestuur heeft nog geen besluit genomen. “We nemen nog even de tijd,” zegt voorzitter Anja Overhoff. “Op 6 april vergaderen we en dan bekijken we wat we gaan doen.”

Volgens Overhoff is uitstel een optie, maar kan ook worden gekozen voor een kleiner programma. “We zouden bijvoorbeeld de openingsceremonie in het ADO-stadion kunnen laten vervallen. Daar komen alle deelnemers samen, dus dan loop je meer risico. Bij de afzonderlijke wedstrijden komen minder mensen bij elkaar. Maar we weten het nog niet.”

Bruno Bruins

Overhoff zegt verder zeer getroffen te zijn door het aftreden van minister Bruno Bruins van medische zaken en sport. “Heel tragisch. Hij heeft het ongelofelijk zwaar gehad. Het is heel jammer dat hij nu niet als minister van sport bij het evenement kan zijn. Uiteraard wordt hij uitgenodigd, wanneer de Special Olympics dan ook gehouden worden.”

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagelijkse blog over het leven in Den Haag dat steeds meer in de ban raakt van de pandemie. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van