Een week uit het leven van scheidsrechter Luca Cantineau: ‘Dit is ook topsport’
Voorburger Luca Cantineau behoort tot de grootste scheidsrechtertalenten in het Nederlands betaald voetbal. Om de top te bereiken, leeft hij in een strak keurslijf. Den Haag Centraal verbleef een week in het kielzog van de studerende arbiter.
Maandagochtend
De 25-jarige voetbalscheidsrechter Luca Cantineau traint met fysiek trainer Marcel Fortunati en collega-arbiters Kevin Blom, Edwin van de Graaf en Laurens Gerrets in een sportschool in Voorburg. “Ik train bijna iedere dag. Op maandag en woensdag met collega’s, op dinsdag en donderdag meestal alleen.”
Een druk schema, maar dat is nog niet alles: Cantineau volgt vijfmaal per week hoorcolleges aan de Universiteit Leiden. “Ik wil de advocatuur in,” vertelt hij opgetogen. “Het studeren doe ik met dezelfde bevlogenheid als het arbitreren.”
Dinsdagmiddag
Klokslag 12.00 uur is de aanstelling van de eerstvolgende wedstrijd bekend. Deze vrijdagavond is Cantineau leidsman bij de wedstrijd TOP Oss-FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie, de op één na hoogste divisie in het Nederlandse voetbal. “Op elke wedstrijd in het betaald voetbal staat gezonde spanning, die moet er ook zijn om goed te kunnen presteren. Het maakt mij echt niet of ik een wedstrijd in de eerste of de tweede divisie moet fluiten.”
Het terugkijken van zijn laatste wedstrijd is een belangrijk onderdeel van zijn huiswerk. “Ik bekijk de beelden met en zonder de communicatie met mijn assistenten. Ik ben perfectionistisch en bestudeer vooral wat er beter kan in plaats van wat er goed ging.” Later op de dag – het is inmiddels avond – zet de Voorburgse arbiter koers naar Atletiekvereniging Sparta. “Om te trainen,” lacht hij. “En aansluitend ga ik nog een uurtje naar de sportschool. Ik moet topfit zijn; scheidsrechters zijn zeker ook topsporters.”
Woensdag, 07.00 uur
De volgende ochtend gaat Cantineau verder waar hij de vorige avond gebleven was. In alle vroegte traint hij alweer, samen met Edwin de Graaf en de vrouwelijke scheidsrechter Lizzy van der Helm. “Ik moet wel zo vroeg trainen, anders kan ik het niet combineren met mijn studieprogramma. Daarnaast werk ik eens per week ’s middags op de afdeling werving van Lyceo huiswerkbegeleiding. Daar help ik studenten met juridische zaken.”
Ik wil er verzorgd en representatief uitzien, want je hebt als scheidsrechter toch een voorbeeldfunctie.
Cantineau is gebaat bij de strakke structuur waarin hij zijn activiteiten ontplooit. “Dat heb ik als persoon ook nodig. Gelukkig heb ik een vriendin die mij begrijpt en mij lekker m’n gang laat gaan. Zij is er nu wel aan gewend, al was dat in het begin best moeilijk. Arbitreren staat voor mij gelijk aan topsport.”
Vrijdag
De wedstrijddag. Voor de doorsnee voetballiefhebber is TOP Oss-FC Dordrecht niet bepaald een duel om handenwrijvend naar uit te kijken, maar Luca Cantineau leeft al de hele week naar deze wedstrijd toe. “Ik moet elke wedstrijd gefocust zijn.” Maar voor het zover is een hoorcollege aan de universiteit.
Rond 13.00 uur vertrekt hij richting Oss. Cantineau vertelt wat hem te wachten staat in Brabant. “Vlak bij het stadion is een hotelkamer geboekt waar ik mij terugtrek om nog wat te studeren of om een film te kijken. Samen met de assistenten en de vierde official eten we voor de wedstrijd een hapje. Om kwart over zes worden we in de bestuurskamer verwacht. Daar drinken we een kop koffie en nemen we het protocol door. Hoe te handelen bij spreekkoren, vuurwerk of anders soortige calamiteiten.”
“Daarna, zo’n uur voor de wedstrijd, zitten we in de kleedkamer. Ik smeer mijn benen in met olie. Ik wil er verzorgd en representatief uitzien, want je hebt als scheidsrechter toch een voorbeeldfunctie. Om half acht begint de warming-up en om acht uur klinkt het beginsignaal. Dan pas voel ik de spanning van me afglijden. Ik ben volledig gefixeerd op wat er zich op het veld afspeelt. De randzaken krijg ik nauwelijks mee. In mijn ene oor draag ik een headset waarmee ik in verbinding sta met de assistenten en de vierde man. Mijn andere oor staat altijd open voor datgene wat er op het veld gebeurt.”
Ik vind VAR zijn wel moeilijker dan fluiten.
Even voor 22.00 uur blaast Cantineau voor de laatste keer. FC Dordrecht wint met 1-3 in Oss. De Voorburgse scheidsrechter brengt het gezapige duel zonder noemenswaardige problemen tot een goed einde. Toch verklaart hij na afloop: “Dit zijn moeilijkere wedstrijden dan wanneer er op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Je mag niet te verslappen.”
Weekend
Na zijn inspanningen van de vorige avond werkt Cantineau ’s ochtends in het zwembad aan zijn herstel. Daarmee zit het voetbalweekend er nog niet op. In het weekend is Cantineau vaak actief als vierde official of VAR (videoscheidsrechter).
“Daar haal ik ook veel plezier uit. Wanneer een trainer zich weer eens enorm staat op te winden langs de lijn, probeer ik dat op te lossen met een dolletje. Dat werkt beter dan keihard op je strepen te gaan staan. Dat wordt ook gewaardeerd. Ook het zijn van videoscheidsrechter doe ik met dezelfde bevlogenheid. Ik vind VAR zijn wel moeilijker dan fluiten. Kijk, je hebt alle beelden ter beschikking dus je kunt geen fouten maken.”
“Bovendien wordt er ook van je verwacht dat je een foute beslissing van een collega op het veld corrigeert. Elke keer moet je de afweging maken waar de grens ligt om in te grijpen. Dat is lastig. Ik ben overigens wel wars van de kritiek op de VAR. Het systeem komt de eerlijkheid van het spel mijns inziens juist ten goede.”
De sportredactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 27 februari gratis aan. Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.