Alan Pardew klaar voor ‘zware uitdaging’ bij ADO Den Haag

Alan Pardew moet ADO in de eredivisie houden. Maar wie is deze Britse voetbalcoach precies? Waarom vertrouwt ADO zijn lot toe aan de 58-jarige Londenaar die donderdag werd gepresenteerd en een dag later voor het eerst voor de groep stond?

Door

Heel veel weet Alan Pardew nog niet van ADO Den Haag. Het Haags kwartiertje? Nooit van gehoord. Zijn mening over het kunstgrasveld in het Cars Jeans Stadion? Moeten we afwachten. Maar van hoe beroerd zijn nieuwe werkgever er sportief voor staat, is de 58-jarige hoofdtrainer maar al te goed doordrongen. “De club is ‘in trouble’,” stelt Pardew.

Daarmee is niets te veel gezegd: ADO staat in de eredivisie zeventiende, een plek die aan het einde van de competitie leidt tot degradatie. Aan Pardew, die voor een halfjaar tekende in de hofstad, de taak om de club naar boven te stuwen. “Ik weet dat het een zware uitdaging wordt. Maar als ik niet had geloofd dat ik deze club kan behoeden voor degradatie, zat ik hier niet,” zei Pardew tijdens zijn perspresentatie in het Cars Jeans Stadion, waar hij de opvolger is van de eind vorig jaar opgestapte Fons Groenendijk.

Druk bij presentatie Pardew

De woorden van Pardew in de residentielounge van het ADO-stadion werden vastgelegd door twaalf camera’s, negen fotografen en tientallen schrijvende journalisten, onder wie een aantal uit Pardew’s vaderland Groot-Brittannië.

Volgens een van de aanwezige journalisten was het bij de presentatie van Pardew zelfs drukker dan bij de persconferentie van Ole Gunnar Solskjær, de trainer van Manchester United die vorig jaar in Den Haag was voor de Europese wedstrijd tegen AZ (in het Cars Jeans Stadion gespeeld omdat het eigen onderkomen van AZ onbespeelbaar was door een ingestort dak).

 

Ik voel mij emotioneel betrokken bij wedstrijden. Dat kwam soms op een verkeerde manier tot uiting.
Alan Pardew (nieuwe ADO-trainer)

 

Het geeft aan: Pardew is een grote jongen. Hij maakte naam in de Premier League, de (commercieel) grootste voetbalcompetitie ter wereld. Hij leidde er onder meer West Ham United, Southampton en Crystal Palace. Met Newcastle United boekte hij zijn grootste succes: de kwartfinales van de Europa League.

Zijn laatste klus eindigde in mineur. In april 2018 werd hij na acht nederlagen op rij ontslagen bij West Bromwich Albion, een club die dat seizoen ook degradeerde uit Engelands hoogste voetbaldivisie. Nu, zo’n twintig maanden later, aast Pardew op eerherstel bij ADO Den Haag, zijn eerste club in het buitenland. Zelf motiveert Pardew het als volgt: “Ik zocht een nieuwe uitdaging die me zou motiveren en inspireren. Ik wilde eens iets anders proberen.”

Incidenten

Pardew, tijdens zijn presentatie gekleed in een chic colbert en een fraaie, zwart-witte trui met ronde hals, oogt als een gentleman. Hij praat zorgvuldig Engels met een deftige tongval. Toch heeft hij ook een minder elegante kant, één van een heethoofd. Zo gaf hij als coach van Newcastle United ooit een speler van de tegenstander een kopstoot en vierde hij in dienst van Crystal Palace een doelpunt met een provocerend dansje voor de dug-out van de tegenpartij. Als de incidenten ter sprake komen, lacht Pardew schuchter. “Ik voel mij emotioneel betrokken bij wedstrijden. Dat kwam soms op een verkeerde manier tot uiting.”

ADO-directeur Mohammed Hamdi bekijkt de ‘emoties’ van Pardew liever van de positieve kant. De nieuwe hoofdtrainer komt uit zijn netwerk en na een eerste kennismakingsgesprek wist Hamdi zeker dat de Brit de ideale man was om ADO uit het slop te halen. “Hij is gemotiveerd. Je ziet het vuur in zijn ogen. Hij staat voor agressie en strijd. En daar staat ADO ook voor. Wat dat betreft lijkt hij wel een Hagenees. Een betere match konden we niet vinden.”

Zaterdag reist Pardew met de selectie naar Zuid-Spanje, waar ADO een week op trainingskamp gaat. Daar wil hij eerst met de spelersgroep in gesprek om daarna te sleutelen aan ‘een format waarin we snel punten gaan pakken’.

Pardew: “Het belangrijkste is dat het vertrouwen terugkeert. Voetballers onderschatten vaak hun eigen kwaliteit. Zodra ze dat begrijpen, kunnen ze flair en vaardigheden etaleren.” Op 19 januari wacht de eerste test voor Pardew: dan komt RKC (de nummer achttien van de eredivisie) naar Den Haag.

Pardew zal worden gesteund door oud-trainer Martin Jol, die zich eind december aan ADO verbond als technisch adviseur.

 

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Leegloop bij ADO Den Haag

Pardew, begint op een moment dat de club in een crisis verkeert. ADO staat op de één na laatste plaats in de Eredivisie. Bovendien rommelde het de afgelopen maanden voortdurend in het bestuur. De commissarissen Ad Melkert en John van Ringelenstein traden af, na een conflict met de Chinese eigenaren van de club over de benoeming van Hamdi. Ook adviseur Kees Jansma trok zich terug. Manager voetbalzaken Jeffrey van As werd in december ontslagen. Vlak voor kerst werd ook bekend dat financieel directeur Henrik-Jan Rinner vertrekt.

Lees meer
Standaardportret
Bekijk meer van