ADO stelt Alan Pardew aan als hoofdtrainer, Martin Jol wordt adviseur

ADO Den Haag heeft de Brit Alan Pardew aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De belangrijkste taak van Pardew is ervoor zorgen dat de club zich handhaaft in de Eredivisie. Verder heeft ADO Martin Jol gestrikt als technisch adviseur.

Door

De naam van Alan Pardew, de voormalige oefenmeester van Engelse clubs als West Ham United en Crystal Palace, zong al enige tijd rond in het Cars Jeans Stadion. Dinsdag bevestigde de directie van de club dat Pardew inderdaad de nieuwe hoofdtrainer gaat worden, vooralsnog tot het einde van het seizoen.

‘We zijn erg blij met de aanstelling van Alan, die zijn sporen verdiend heeft in het Engelse voetbal. Hij beschikt over veel ervaring en dat is belangrijk in de huidige situatie. Tijdens de gesprekken zijn we zeer enthousiast geraakt over de voetbalvisie van Alan en de manier waarop hij de weg omhoog denkt te kunnen vinden met ADO Den Haag,’ aldus directeur Mohammed Hamdi op de site van de club.

Alan Pardew: ‘ADO is een warme club’

Daar staat ook de eerste reactie van Pardew te lezen. Hoewel hij ADO zondag nog kansloos met 6-1 zag verliezen van Ajax, is hij positief. ‘Het is een mooie en warme club, waar alles begint met werklust en passie. De ploeg zit in een moeilijke periode, maar we gaan er alles aan doen om het tij te keren. Dat moeten we met z’n allen doen. Met de spelers, de staf, het personeel en de fans. Samen gaan we voor een comeback,’ aldus de nieuwe trainer.

Slechte resultaten, gerommel aan de top

Alan Pardew (58), die landgenoot Chris Powell meeneemt als assistent-coach, volgt bij ADO de onlangs vertrokken Fons Groenendijk op.

De nieuwe assistent-trainer Chris Powell (Foto’s: ADO Den Haag).

Verder maakte ADO dinsdag bekend dat Martin Jol terugkeert bij de residentieclub. De 63-jarige Hagenaar wordt technisch adviseur. Jol was in het verleden actief als speler in Den Haag. Ook was hij in 2015 en 2016 lid van de raad van commissarissen (RvC) van ADO Den Haag.

‘Mohammed (Hamdi, red.) heeft me gevraagd om te helpen en daar sta ik uiteraard positief tegenover. Gezien de huidige situatie is het voor mij echt onmogelijk om dat niet te doen. ADO Den Haag kan nu alle steun gebruiken van iedereen die de club een warm hart toedraagt,’ aldus Jol op de ADO-website.

Hamdi is blij met de komst van Jol. ‘Martin is één van de meest vooraanstaande Nederlandse trainers. En ook nog eens een Haags voetbalmonument. Het is fantastisch dat hij er, samen met Alan Pardew en de rest van de staf, alles aan wil doen om ADO Den Haag uit deze benarde positie te halen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij die klus kunnen klaren. Samen hebben ze immers meer dan vijfhonderd wedstrijden aan ervaring als manager-coach in de Premier League, de sterkste competitie ter wereld. Martin kan, mede daardoor, de overgang van het Engelse naar het Nederlandse voetbal versoepelen voor Alan en Chris,’ zo stelt Hamdi, ook op de website van de club.

Crisis

Pardew, Powell en Jol treden aan op een moment dat de club in een crisis verkeert. ADO staat op de één na laatste plaats in de Eredivisie. Bovendien rommelde het de afgelopen maanden voortdurend in het bestuur. De commissarissen Ad Melkert en John van Ringelenstein traden af, na een conflict met de Chinese eigenaren van de club over de benoeming van Hamdi. Ook adviseur Kees Jansma trok zich terug. Manager voetbalzaken Jeffrey van As werd vorige week ontslagen; hij vecht dat ontslag nog aan via de rechter. En vrijdag werd bekend dat ook financieel directeur Henrik-Jan Rinner vertrekt.

Niet iedereen gaat weg, haast ADO zich nog voor de kerst bekend te maken. Dirk Heesen, die Groenendijk de afgelopen weken verving, blijft assistent-trainer. Ook keeperstrainer Raymond Mulder en ‘fysiektrainer’ John Nieuwenburg blijven aan.

Cruciaal duel op 19 januari

Alan Pardew en het team wacht meteen na de winterstop een cruciaal duel. ADO speelt op zondag 19 januari thuis tegen RKC Waalwijk, de hekkensluiter van de Eredivisie. Als ADO deze wedstrijd verliest, wisselt het van plaats met RKC en komt het op de achttiende en laatste positie in het ‘rechterrijtje’ terecht. Aan het einde van het seizoen degraderen de nummers achttien én zeventien direct naar de Eerste Divisie (officieel: Keukenkampioen Divisie).

[Dit stuk is aangepast op dinsdag 24 december om 19.36 uur.]

Standaardportret
Bekijk meer van