Ad Melkert en John van Ringelenstein verlaten RvC ADO Den Haag

Het blijft bestuurlijk onrustig bij ADO Den Haag. Ad Melkert en John van Ringelenstein stappen per direct uit de raad van commissarissen van de voetbalclub, zo heeft ADO vanavond (dinsdag 22 oktober) bevestigd op de clubwebsite.

Door

RvC-voorzitter Ad Melkert en lid John van Ringelenstein boden hun ontslag aan na overleg met de Chinese aandeelhouder United Vansen. Ze stappen op vanwege ‘een verschil van inzicht over het bestuur van de onderneming.’ In een kort statement op de ADO-website zeggen Melkert en Van Ringelenstein: “Wij blijven ons verbonden voelen met het succes van de club en wensen de ADO Den Haag-gemeenschap het allerbeste.”

Ad Melkert en John van Ringelenstein traden in februari 2018 toe tot de raad van commissarissen (RvC), die zelf geen beleid maakt maar als taak heeft om toezicht te houden op het bestuur van de club. De Chinese sportverslaggever John Yan, financieel specialist Felix Wu Xue Song (eveneens uit China) en Ward Swart zijn nu de overgebleven commissarissen.

United Vansen geeft in een verklaring aan het vertrek van Melkert en Van Ringelenstein te betreuren. “We zullen ons best doen om de raad zo snel mogelijk van een nieuwe voorzitter te voorzien.”

Bekoeld

De relatie tussen United Vansen, de Chinese grootaandeelhouder van ADO Den Haag, en RvC-voorzitter Ad Melkert is al enige tijd bekoeld. Zo hadden beide partijen afgelopen zomer een meningsverschil over wie de nieuwe directeur van ADO moest worden.

Uiteindelijk werd eind augustus Mohammed Hamdi aangesteld als de opvolger van de naar de Eredivisie CV vertrokken Mattijs Manders. Hamdi was toen al langer de gedroomde kandidaat van United Vansen.

Maar Melkert was aanvankelijk tegen zijn benoeming omdat hij Hamdi te ‘onervaren’ zou vinden, zo bleek uit een publicatie van NRC Handelsblad op basis van gelekte e-mails. Uiteindelijk schaarde voormalig PvdA-minister Melkert zich toch achter de komst van Hamdi naar het Cars Jeans Stadion.

Stroeve competitiestart

Ook sportief gaat het niet goed met ADO Den Haag. De residentieclub kent een stroeve competitiestart. Van de eerste tien eredivisiewedstrijden wonnen de groengelen er slechts twee. Afgelopen zondag werd in Zwolle met 3-1 van PEC verloren, bij deze wedstrijd zaten overigens Ad Melkert en de Chinese aandeelhouders op de tribune. ADO staat nu zestiende in de eredivisie, een positie die de club aan het eind van de competitie zou verplichten tot het spelen van play-offwedstrijden.

[Dit stuk is aangepast op dinsdag 22 oktober om 20.39 uur.]

Standaardportret
Bekijk meer van