ADO Den Haag en United Vansen willen nu wél goed samenwerken

ADO Den Haag en United Vansen zijn weer op elkaar aangewezen. De door de rechtbank aangestelde toezichthouders trekken zich waarschijnlijk nog deze maand terug. Is de relatie tussen de voetbalclub en de Chinese grootaandeelhouder weer hersteld?

Door

‘De hemel is nog niet strakblauw, maar de wolken trekken wel weg,” vertelt Mattijs Manders met gevoel voor oneliners. De boodschap die de ADO-directeur tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de voetbalclub wil uitdragen: ADO Den Haag kijkt weer hoopvol naar de toekomst. Na turbulente jaren wil Manders vertrouwen uitstralen, laten zien dat de eredivisieclub klaar is voor een (bestuurlijk) cruciaal jaar.

Ben Knüppe en Job van der Have, de twee onafhankelijke toezichthouders die sinds 2016 de scepter zwaaien in het Cars Jeans Stadion, trekken zich op korte termijn terug. “Binnen enkele weken,” aldus Manders. Dan zijn ADO en zijn grootaandeelhouder United Vansen (UVS) uit China weer op elkaar aangewezen. Beide partijen moeten nu laten zien wél te kunnen samenwerken. Dat is iets wat na de komst van het Chinese sportmarketingbedrijf naar Den Haag ruim vier jaar geleden nog weinig van de grond is gekomen.

Nulpunt

De relatie tussen ADO en UVS bereikte in december 2016 een nulpunt. Beide partijen  troffen bij de rechter. Deze ‘Ondernemingskamer’ van het Amsterdamse hof schorste toenmalig eigenaar Hui Wang, die zijn betalingsverplichtingen niet nakwam, als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) en stelde Ben Knüppe (curator van de in 2009 failliet gegane DSB Bank) aan als tijdelijk voorzitter van de RvC.

 

We hebben ons lesje geleerd.
Mattijs Manders (directeur ADO Den Haag)

 

Nu, ruim twee jaar later, zit de klus er voor Knüppe op. Hij draagt het voorzittersstokje over aan voormalig PvdA-minister Ad Melkert. Knüppe heeft de afgelopen tijd geïnvesteerd in de verhoudingen tussen ADO en UVS. ‘Koffiedrinken, naar Peking vliegen, verzoenende woorden spreken,’ volgens de interim-voorzitter heeft het zijn vruchten afgeworpen.

“Het vertrouwen is hersteld. United Vansen heeft inmiddels aan de betalingsverplichtingen voldaan, heeft zich een keurige aandeelhouder getoond. De basis is gelegd voor een goede samenwerking. Nu moeten beide partijen verder naar elkaar toegroeien. Ik zie dat positief in met de nieuwe raad van commissarissen. Deze club is in balans. Ad Ad Melkert is een onafhankelijke voorzitter en er zijn twee Nederlanders (John van Ringelenstein en Ward Swart, red.) en twee vertegenwoordigers van United Vansen (John Yan en Felix Wu, red.).”

Jaarrekening van ADO

Toch is er een kanttekening te plaatsen bij de mooie woorden. Zo bleek uit de laatste jaarrekening dat ADO over het seizoen 2017/18 een verlies leed van 3,1 miljoen euro. Dit werd vooral veroorzaakt door een dure spelersselectie. De club geeft aan dat het ook de komende jaren nog niet in staat is de eigen broek op te houden, maar afhankelijk is van kapitaalinjecties uit China.

En daar wringt de schoen. United Vansen heeft weliswaar aangegeven ‘bereid te zijn de (financiële, red.) middelen ter beschikking te stellen’, maar het Chinese bedrijf heeft geen ADO-aandelen gekocht om gaten in de begroting te dichten. Het sportmarketingbedrijf uit Peking wil de voetbalsport in eigen land een impuls geven, talenten uit China bij ADO Den Haag stallen om zo meer aandacht voor de sport (bijvoorbeeld wedstrijden op tv) in het Aziatische land te creëren. Dit is financieel aantrekkelijk.

Momenteel speelt er één voetballer uit China in het eerste elftal van trainer Fons Groenendijk: de 21-jarige Yuning Zhang. Verder speelt jeugdinternational Feng bij ADO onder 19. Een wat karige oogst na vier jaar Chinese invloeden en miljoeneninvesteringen van United Vansen (ook vorig jaar stond de Chinese aandeelhouder garant voor de tekorten van ADO).

 

Wij willen de komende jaren een jeugdopleiding in China opzetten.
Mattijs Manders (directeur ADO Den Haag)

 

Directeur Manders predikt geduld. “Wij willen de komende jaren een jeugdopleiding in China opzetten om zo meer Chinese voetballers naar Den Haag te halen en ADO interessanter maken voor bedrijven uit het Aziatische land om te sponsoren. Daar gaan wij samen met de aandeelhouder hard aan werken.”

Verkoop aandelen

Vlak voor de jaarwisseling dook het gerucht op dat een groep lokale investeerders klaar zou staan om alle aandelen van United Vansen te kopen. Zo zou ADO weer in Haagse handen vallen. Volgens Knüppe is dit verhaal ‘onzin’. De interim-voorzitter is stellig: “Een overname is absoluut niet aan de orde.” Mattijs Manders sluit zich hierbij aan. “ADO blijft in Chinese handen. “Wij hebben onze lessen geleerd, weten nu heel goed wat de gevolgen van miscommunicatie kunnen zijn. Dat gaat niet meer gebeuren.”

Standaardportret
Bekijk meer van