Borrelen bij ADO Den Haag: ‘Schat, zeg eens wat vies tegen me’

De voetbalwereld is een mannenwereld. Daarop vormt de nieuwjaarsreceptie van ADO Den Haag geen uitzondering. Maar toch zijn het de vrouwen die vanavond stralen, ziet onze societyverslaggever Jasper Gramsma.

Door

Dartele dames in groene en gele petticoats verwelkomen de gasten met een glaasje bubbels. Op een verhoging in de entree staan de jongens uit de selectie klaar voor een fotomoment, met wie dat maar wil. De genodigden voelen zich er zichtbaar ongemakkelijk bij, net als de spelers zelf. “Toe, is toch leuk?!”, spoort een van de gastvrouwen aan. “En je krijgt de polaroid direct mee voor thuis!” Vooruit dan maar.

In de feestzaal, die het Haags Heineken Huis heet, valt het ongemak snel van ieders schouders. Behalve van die van de voetballers. Zij verschansen zich samen in een hoekje, in stilte achter hun smartphones. Allen gekleed in borreltenue van de sponsor, dus in jeans van, zo nemen we aan, Cars.

Sterspeler Abdenasser El Khayati waagt het erop en oriënteert zich op het enorme buffet. Het wordt de sushi, Japans. Een verborgen boodschap aan de grootaandeelhouder uit China? Hoe dan ook, de Chinese staatstelevisie, die de avond uitvoerig verslaat, laat dit moment aan het ‘alziend oog’ van de camera voorbijgaan.

Bij de sushibar passeert een serveerster in korte rok. De blikken van de overwegend mannelijke omstanders dwalen af. Ieder z’n rol.

 

Toe, is toch leuk?! En je krijgt de polaroid mee voor thuis!
Gastvrouw ADO-borrel

 

We treffen John van Ringelenstein, oud-voorzitter en sinds kort wéér commissaris van de club. Klassiek man-vrouwdenken in die voetballerij? “Welnee!”, zegt Van Ringelenstein. “Ik zal het je sterker vertellen. Misschien zijn er in het voetbal zelfs wel meer homo’s dan daarbuiten. Als je van chocola houdt, ga je toch ook naar een chocoladewinkel?”

Saved by the bell

Intussen komt Ben Knüppe aangelopen, voorganger van Ad Melkert als president-commissaris. Hij werd in crisistijd aangesteld door de ondernemerskamer. “Ja, dat was om ervoor te zorgen dat de heren zich netjes zouden gaan gedragen,” knipoogt Knüppe. Op de vraag of dat is gelukt antwoordt hij niet: de speeches beginnen. Saved by the bell. Even later komen de ADO-dames binnen. Ze duiken op de hamburgers, hongerig en met natte haren, want ze hebben net getraind. Kennelijk was het niet nodig om even op ze te wachten.

 

Foto's: DHC/Winish Chedi

 

Wilbert Stolte, voormalig onderkoning van de Caraïben en oud-wethouder van Den Haag, slaat een en ander gade vanachter een grote vaas met nootjes. “Ik draag ADO al heel lang een warm hart toe, elke thuiswedstrijd ben ik van de partij,” zegt hij. In de miniconference van Sjaak Bral die volgt, krijgt de vrouwelijke kunne er tot slot van langs met een tikkie belegen mannenhumor. “Schat, zeg eens iets vies tegen me. – Nou, de badkamer, de keuken…” Gelach stijgt op.

Standaardportret
Bekijk meer van