Nieuwe stuurlui moeten ADO op koers houden

Voorzitter van de raad van commissarissen en langverwachte opvolger van Hui Wang is voormalig PvdA-prominent Ad Melkert.

Door

Een wisseling van de wacht bij ADO Den Haag. De eredivisieclub heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC). Voorzitter en langverwachte opvolger van Hui Wang is voormalig PvdA-prominent Ad Melkert. Hij moet rust in het Cars Jeans Stadion brengen.

De keuze voor de 62-jarige oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die geen ervaring in de voetballerij heeft, lijkt opvallend. Na zijn vertrek bij de PvdA in 2002, toen hij als lijsttrekker een gevoelige nederlaag leed, bekleedde hij topfuncties bij de Wereldbank en de Verenigde Naties. Juist deze internationale ervaring komt bij ADO Den Haag met zijn Chinese grootaandeelhouder United Vansen van pas. “Vooral op basis van zijn bestuurlijke ervaring is hij ideaal voor deze rol,” vertelt een woordvoerder van de club. “Voetbal en politiek komen regelmatig samen en dan is het handig dat iemand de weg in het politieke landschap kent.”

Een van de belangrijkste taken van Melkert, die volgens ADO ‘een levenslange passie voor voetbal heeft’, is het zorgen voor een goede relatie met United Vansen. “Dit is een grote club waar veel gebeurd is. We zitten nu in een goede flow, maar er is nog veel te doen,” zei Melkert zaterdag op de perspresentatie.

 

 

Voetbal en politiek komen regelmatig samen en dan is het handig dat iemand de weg in het politieke landschap kent.
Woordvoerder ADO Den Haag

 

Vorig jaar schreef ADO nog een tekort van drie miljoen euro – een erfenis uit een tijd waarin de club herhaaldelijk in de clinch lag met Peking en er geldproblemen waren. Eind 2016 was de situatie zelfs zo penibel dat de rechter ingreep. De toenmalige RvC-voorzitter, Hui Wang, werd geschorst en Ben Knüppe nam als interim de honneurs waar. Nu doet hij weer een stap terug.

Van Ringelenstein

Melkert, oorspronkelijk afkomstig uit Gouda, werkt met aan zijn zijde iemand die wél over ruime ervaring in de voetballerij beschikt: John van Ringelenstein. Hij was tussen 1994 en 2008 voorzitter van de residentieclub. Verder nemen, namens de Chinese eigenaar, John Yan en Felix Wu zitting in de raad van commissarissen, die zelf geen beleid maakt maar als taak heeft om toezicht te houden op het bestuur van de club. Yan is in zijn thuisland sportverslaggever, Wu is financieel specialist. Een vijfde commissaris moet nog benoemd worden. Deze zetel is voor HFC, ADO’s stichtingsbestuur.

Met de komst van de nieuwe ploeg is het tijdperk Hui Wang bij ADO definitief ten einde. Van Ringelenstein ziet de toekomst positief tegemoet. “Ik ben vooral blij met de huidige rust. Ik heb als geen ander ervaren dat rust, reinheid en regelmaat de basis zijn om sportief te kunnen werken. Met mijn energie wil ik bijdragen aan die rust.”

Ajax – ADO

Maar, stond Melkert voorheen niet bekend als Feyenoord-fan? Ad rem reageerde hij zaterdag: “Het belangrijkste is dat ADO zondag van Ajax wint. Dan is iedereen tevreden.” Deze competitiewedstrijd begint om 12.30 uur in de Johan Cruijff Arena. In de eredivisie staat ADO Den Haag spectaculair achtste, Ajax tweede. Er resten dit seizoen nog tien wedstrijden.

 

Wilt u meer lezen over ADO Den Haag? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van