ADO-talent Victoria Pelova (19) mag al dromen van topclub

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam onder 19 jaar schrijft deze zomer geschiedenis door mee te doen aan het WK onder 20. En de kans is groot dat ADO Den Haag-speelster Victoria Pelova in Frankrijk een van de uitblinksters wordt.

Door

Wat goed is, komt snel. Dat blijkt wel uit de ontwikkeling van Victoria Pelova. De 19-jarige middenveldster is de beste speelster van ADO Den Haag en een van de grootste talenten van Nederland.

Pas twee seizoenen voetbalt Pelova in de eredivisie, waarin ze wekelijks tot de uitblinksters hoort. Haar ster is zo rijzende dat ze begin dit jaar al haar debuut voor het Nederlands team, de Europees kampioen, heeft gemaakt. Bij de aanvallende middenveldster is het niet de vraag of ze het spoor van alle toppers naar het buitenland volgt, maar wanneer. De scouts die komende maand in Frankrijk het wereldkampioenschap (WK) volgen, zullen zeker haar naam noteren, als ze dat niet allang gedaan hebben.

De speelster zelf, die haar studie technische wiskunde aan de TU Delft net zo belangrijk vindt als haar voetbalcarrière, kijkt niet zo ver vooruit. “Ik heb nog gewoon een contract bij ADO Den Haag,” zegt de middenveldster, die tijdens de transferperiode nadrukkelijk in de belangstelling van landskampioen en bekerwinnaar Ajax stond. “Als ik een goed toernooi speel, dan… Daar heb je niets aan en zo denk ik helemaal niet. De focus ligt gewoon op presteren en genieten tijdens dit WK. Over wat daarna komt, ga ik nog niet nadenken.”

Gemis

Kwalificatie voor het WK heeft Pelova vorig jaar zelf afgedwongen. Tijdens het EK in Noord-Ierland bereikte Oranje onder 19 de halve finales en dat was voldoende voor een WK-ticket. In Belfast had de Delftse haar teamgenote Nadine Noordam aan haar zijde. In Bretagne is die andere ADO-middenveldster er vanwege een gebroken middenvoetsbeentje niet bij. “Dat is een enorm gemis. Nadine is belangrijk voor het team, maar ook in de groep ligt ze heel goed. En dat ze dan uitgerekend in de laatste competitiewedstrijd geblesseerd raakt, is echt heel jammer.”

 

De focus ligt gewoon op presteren en genieten tijdens dit WK.
Victoria Pelova

 

Behalve de afwezigheid van Noordam zijn er nog wel enkele verschillen met vorig jaar. “Het is veel professioneler geworden, vooral in de begeleidingsstaf. We hebben nu zelfs een persvoorlichter! En we hebben een andere trainer: Michel Kreek (voormalig speler van Ajax en Vitesse, red.). Ik kende hem al van het Nederlands elftal, waar hij assistent van bondscoach Sarina Wiegman is. Nee, als voetballer ken ik hem niet. Mijn ouders wel.”

Over de kansen van Oranje op het WK, dat van 5 tot en met 24 augustus wordt gespeeld, kan ze nog weinig zeggen. “Van onze tegenstanders Frankrijk, Ghana en Nieuw-Zeeland weet ik nog niet veel. Die informatie zullen we de komende tijd wel krijgen. Ja, vorig jaar speelden we twee keer tegen Frankrijk. Een keer gewonnen en een keer gelijk. Maar dat zegt niet zo heel veel. Omdat dit een hogere leeftijdsklasse is, zijn er nu speelsters bij die er toen niet waren.”

Victoria Pelova gaat van eigen kracht uit

Uitgaan van de eigen kracht, dat is voor Oranje het beste. “We hebben goede spitsen en snelle buitenspeelsters. Voorin zijn we echt sterk, hopelijk komt dat er in Frankrijk uit. Het belangrijkste is dat we goed voetballen en na afloop trots op onszelf kunnen zijn. Maar daarnaast moeten we ervan genieten. Het is uniek om een WK te spelen en dat maakt niet iedereen mee.”

Niet iedereen, maar wel Victoria Pelova. En als de voorspellingen niet bedriegen, dan blijft het in haar carrière ook niet bij één mondiale titelstrijd.

WK voetbal vrouwen onder 20 jaar, 5 augustus t/m 24 augustus, in vier stadions in Frankrijk. Meer informatie: www.knvb.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van