Er kan weer gelachen worden bij ADO Den Haag

‘Mensen vergeten de slechte dingen snel’

Door

Erik Falkenburg kijkt bedachtzaam door de businesslounge van het Cars Jeans Stadion. De middenvelder van ADO Den Haag zit ingepakt in een legergroene winterjas. Hij staat op het punt om de nieuwjaarsborrel achter zich te laten, maar hij wil eerst nog iemand spreken. “Weet jij waar de cabaretier is? Man, die vent was zó geestig!” Falkenburg (29) speelde bij zeven eredivisieclubs en is binnen de selectie ervaringsdeskundige als het gaat om nieuwjaarsborrels. “Die bijeenkomsten lijken allemaal op elkaar. Hapjes, drankjes en de voorzitter houdt een toespraak. That’s it. Maar dat een comedian een leuke show geeft, heb ik niet eerder meegemaakt.”

Die cabaretier is Pieter de Rijk. In zijn ‘fakespeech’ benoemt hij als ‘directeur van een Duitse voetbalclub’ verschillen tussen Nederlanders en Duitsers. Zoals: “Jullie hebben leukere feestdagen. Neem Koningsdag. Dan komt de koning van zijn troon om naar oer-Hollandse spelletjes als wc-pot gooien, hasjhappen en bolletjesslikken te kijken.” De ruim tweehonderd aanwezigen in de ‘Zuiderpark lounge’ hebben het niet meer.

Het is duidelijk: er kan en mag weer gelachen worden bij ADO Den Haag. Hoe anders was dat een jaar geleden. ADO zat in de nasleep van (gewonnen) rechtszaken tegen de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS), waar Hui Wang de scepter zwaait. Ook sportief was de malaise groot: de ploeg bungelde onderaan. Maar inmiddels is de Nederlandse voetbalbond (KNVB) akkoord met de Haagse begroting en staat de ploeg van trainer Fons Groenendijk op een spectaculaire achtste plaats in de eredivisie.

De positiviteit is zichtbaar. “De slechte dingen vergeten mensen snel,” vertelt oud-speler Jan-Paul Saeijs, terwijl de loempia’s, kaassoufflés en onvervalst Haagse broodjes bal gretig aftrek vinden. “ADO is weer een club waar mensen bij willen horen,” aldus Saeijs tegen de achtergrond van stampende dancemuziek. ADO-icoon Tom Beugelsdijk ondervindt dat aan den lijve. Hij deelt druk handtekeningen uit, poseert voor camera’s, schudt handen en lacht. “De komende drie weken heb ik eelt op mijn handen.”

Broek

ADO is nog niet in de positie om opgelucht adem te halen. De licentiecommissie van de KNVB beoordeelde de begroting weliswaar als ‘sluitend’, maar de Haagse club schreef vorig jaar wel een tekort van drie miljoen euro. Dat is voor de voetbalbond geen probleem, omdat de UVS zich garant stelt. “Maar ik wil dat wij zelf onze broek kunnen ophouden. UVS moet er niet alleen zijn om onze tekorten weg te werken. Dus er is genoeg werk aan de winkel,” weet directeur Mattijs Manders. Later deze maand hoopt hij de nieuwe raad van commissarissen (RvC) van ADO Den Haag te presenteren. Manders: “Een nieuwe stap in het herstelproces.” De voetbalclub staat dan niet meer onder toezicht van de rechtbank.

Manders is blij dat de verstandhouding met Peking hersteld is. De directeur spreekt van ‘de grote ommekeer’. Na een slokje bier: “Er is rust. Wij luisteren naar elkaar en zo hebben wij een negatieve spiraal doorbroken.”

Bij de nieuwjaarsborrel is geen delegatie van United Vansen aanwezig. Manders: “Klopt, ik was vorige week zelf in China. Achter de schermen werken wij rustig door. En om nu voor één borreltje naar Nederland te komen is een beetje overdreven.”

 

Verklaringen voor huidig succes

Door Klaas-Jan Droppert

Belangrijke punten

Dat ADO Den Haag op de achtste plek in de eredivisie staat, dankt het vooral aan zeges op de directe concurrentie. Sparta, Roda JC, Willem II en NAC, normaal gesproken ploegen waarmee ADO in de onderste helft van de eredivisie speelt, werden verslagen. Alleen tegen Excelsior en FC Groningen (veel belangrijke spelers ontbraken) lukte het niet.
Er zijn al lijstjes die aantonen dat het huidige ADO gelijke tred houdt met het team dat in 2011 onder John van den Brom Europees voetbal afdwong. Maar die vergelijking gaat om meerdere redenen mank. De thuiswedstrijd tegen FC Groningen (0-3) toonde aan dat ADO zover nog niet is. ADO is als de eerste nachtvorst: het dunne laagje ijs kan het begin van een stevige fundering zijn, maar je kunt er ook doorheen zakken. Maar bij deze club weten ze beter dan wie ook: hoe rustiger het vaarwater, hoe groter de kans dat het ijs aangroeit.

ADO en China

Ook belangrijk: de radiostilte van de Chinese eigenaar. Uit het land dat de grootste hoeveelheid vuurwerk ter wereld produceert, blijft het stil. Geen derderangs Chinese linksback werd aanbevolen en er werd niet op aangedrongen om de beste spelers te verkopen. Het gevolg: er staat een stabiele ADO-selectie.

Selectie

Wie zegt u? Thijmen Goppel? Mats van Kins? Delano Ladan? Maar trainer Fons Groenendijk leek lange tijd op deze talenten een beroep te moeten doen. In de voorbereiding klaagde de Leidenaar nog over ‘een niet-eredivisiewaardige selectie’. Maar daar kwam verandering in. Wilfried Kanon bleef en smaakmaker Nasser El Khayati leverde zijn contract bij Queens Park Rangers in en keerde terug bij ADO. Waardevolle krachten als Erik Falkenburg, Björn Johnsen en Elson Hooi werden aangetrokken. Maar echt cruciaal was de terugkeer van Lex Immers, met afstand de belangrijkste speler in het team, en het feit dat Tom Beugelsdijk na een minder jaar weer volop tegenstanders sloopt. Enige smet is de langdurige knieblessure van Ricardo Kishna. Het blijft de gedachten prikkelen wat de voormalige Ajacied aan dit elftal nog had kunnen toevoegen.

Veerkracht

Het ontbreekt ADO niet aan vechtlust. De keren dat de Hagenaars in het eerste kwartier op achterstand kwamen, zijn talrijk. De keren dat ze daarna de wedstrijden nog omkeerden ook. Precies zoals de supporters, die niet voor niks ‘schuim op die bekken’ zingen, het graag zien. En omdat dit met goed voetbal gepaard gaat, is het voor velen de vraag waarom het stadion nooit vol zit. Aan spektakel is nooit gebrek.

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van