Gestopte Sophie van Gestel verrast met deelname EK beachvolleybal

Het is een bizar verhaal. Gestopt maar een halfjaar later toch aanwezig op het EK beachvolleybal, dat onder andere in Den Haag wordt gespeeld. Dat had Sophie van Gestel ook niet verwacht.

Door

In september vorig jaar zette ze er een punt achter. De in Den Haag woonachtige Sophie van Gestel stopte vanwege blessures met beachvolleybal. Ze kreeg een vaste baan en haar sportieve carrière was voorbij. Dacht ze, want van 16 tot en met 22 juli is de geboren Brabantse deelneemster aan het EK beachvolleybal in Nederland.

“Dat had ik een halfjaar geleden ook niet gedacht. Stoppen was echt vanwege blessures, niet omdat ik het spelletje niet meer leuk vond. Toen met mijn goede vriendin Marloes Wesselink het idee ontstond, hebben we het gedaan. Gewoon voor de lol spelen, een toernooi zagen we als een weekendje weg. Het was helemaal niet ons plan om voor het EK te gaan. Maar we presteerden in de eredivisie zo goed, dat we de finale haalden en die ook wonnen. Daardoor hebben we van de organisatie een wildcard gekregen. Hoewel we ons niet helemaal een topsporter meer voelen en eigenlijk veel te weinig trainen, hebben we het ticket wel eerlijk verdiend.”

Slotakkoord voor Sophie van Gestel

Het wordt het slotakkoord voor de 27-jarige Van Gestel, die een lange carrière in het beachvolleybal kent. Zo deed ze aan twee Olympische Spelen (2012 en 2016) mee en werd ze in 2014 in Scheveningen met Sanne Keizer Nederlands kampioen. Met Wesselink speelde ze nog nooit samen.

 

 

Ons eerste doel is om in een poule met een Duits, Fins en Lets team te overleven en ons te kwalificeren voor de volgende ronde.
Sophie van Gestel

 

“We zijn inderdaad goede vriendinnen en misschien zou je dan verwachten dat we al veel eerder zouden samenwerken. Maar de reden dat dit niet is gebeurd, is heel simpel. We zijn allebei verdedigster, dus zijn we niet complementair als team. Dat is nu ook niet ideaal, maar we lossen het samen op. Vooral omdat onze karakters goed bij elkaar passen. Ja, mijn exen Sanne Keizer en Marleen van Ierssel spelen ook op het EK. Nee, dat is niet raar. Het beachvolleybal is een klein wereldje en het contact is ook goed. Veel zal ik ze niet tegenkomen, want zij spelen in andere steden op dit EK.”

Utrecht

Van Gestel en Wesselink staan in het zand dat speciaal op de Utrechtse Neude is neergelegd. Had ze niet liever in haar woonplaats op het veld naast de Sportcampus Zuiderpark gespeeld? “Dat was leuk geweest, maar Utrecht is ook een mooie locatie. Bovendien werk ik in Utrecht, dus is het ook wel een beetje speciaal. Trouwens, als we het heel goed doen, moet ik tussendoor waarschijnlijk ook nog wel een dagje gaan werken. Ben ik in ieder geval dichtbij.”

Het duo kan onbevangen aan het EK deelnemen, want het verwachtingspatroon is laag. “Omdat we met een wildcard binnenkomen, staan we onder aan de ranking. Op papier zijn de teams die we in de poule treffen dus sterker. Ons eerste doel is om in een poule met een Duits, Fins en Lets team te overleven en ons te kwalificeren voor de volgende ronde. Daarna kijken we wel verder. Dit wordt mijn vierde EK, mijn beste prestatie is een vijfde plek. Zouden we het beter doen dan dat, dan presteren we bijna het onmogelijke. Daarom denken we niet daaraan. Omdat dit absoluut ons laatste EK is, gaan we er gewoon van genieten en zien we wel wat er gebeurt.”

Meer informatie: www.volleybal.nl/dela-ek-beach

 

Drie toernooien in juli

 

Het EK beachvolleybal, met 32 mannenteams en 32 vrouwenteams, is niet het enige volleybaltoernooi in Nederland in juli. Tegelijkertijd worden ook het WK zitvolleybal en het EK voor jongens onder 20 jaar gehouden. Dat gebeurt op verschillende plekken in Nederland en België. Beachvolleybal wordt in Den Haag in een speciaal stadion naast de Sportcampus Zuiderpark gehouden. Onder andere Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, winnaars van olympisch brons, zullen daar hun poulewedstrijden afwerken. Vanaf de halve finales worden alle wedstrijden in Den Haag afgewerkt. Ook de beslissingen van het zitvolleybal (vanaf de kwartfinales) en de jeugd (halve finales) vallen in Den Haag (Sportcampus). Het totale toernooi is van 15 tot en met 22 juni, de finales zijn in het laatste weekend.

 

Standaardportret
Bekijk meer van