ADO huurt Chinese spits Yuning Zhang (foto’s)

De komst van de Chinese spits Yuning Zhang naar ADO Den Haag is belangrijk voor de club én de aandeelhouder.

Door

De Chinese spits Yuning Zhang voetbalt het komende seizoen voor ADO Den Haag. De eredivisieclub huurt de 21-jarige aanvaller voor één seizoen van het Engelse West Bromwich Albion, dat vorige seizoen degradeerde uit de Premier League.

“Zhang is een fysiek sterke spits die balvast is en gemakkelijk tot scoren komt,” vertelt technisch manager Jeffrey van As. “Hij kan sportief een enorme meerwaarde voor ons elftal zijn. Het is een speler met veel mogelijkheden. Ook gezien zijn leeftijd. Hij zal de concurrentie aangaan met Bjørn Johnsen. Overigens kunnen beide aanvallers ook in één elftal spelen.”

Voetbalkwaliteiten van Zhang

Met de huur van Zhang gaat een langgekoesterde wens van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UvS) in vervulling. ADO praat al langer met zijn investeerder over de mogelijkheden om spelers uit het Aziatische land in het Cars Jeans Stadion onder te brengen. Hiermee wil UvS, dat vier jaar geleden in ADO Den Haag stapte, het voetbal in China stimuleren.

Chinese spelers bij ADO leveren zowel de club als de eigenaar meer publiciteit (bijvoorbeeld wedstrijden op tv) in het Aziatische land op, wat financieel aantrekkelijk is. De presentatie van Zhang werd maandag ook uitgezonden op de Chinese televisie.

 

 

Mijn doel is om terug te keren in het nationale elftal van China.
Yuning Zhang (nieuwe spits ADO Den Haag)

 

Algemeen directeur Mattijs Manders: “Het is voor ons én de aandeelhouder belangrijk dat het eindelijk gelukt is om een Chinese speler te hebben. Zhang is met zijn niveau een meerwaarde voor onze ploeg. Wellicht is er ook een commercieel verhaal. Maar dat is van secundair belang voor ons. Het gaat vooral om de voetbalkwaliteiten van Zhang.”

Doel

Zhang is geen onbekende in de Nederlandse competitie. De spits speelde tussen 2015 en 2017 24 wedstrijden voor Vitesse Arnhem. Vorig jaar maakte hij de overstap naar West Bromwich Albion, dat hem meteen weer uitleende aan de Duitse club Werder Bremen. Zhang speelde negen wedstrijden voor de nationale ploeg van China. Zijn laatste interland werkte Zhang in maart 2017 af. “Mijn doel is om terug te keren in het nationale elftal van China,” vertelde Zhang tijdens zijn presentatie in het Cars Jeans Stadion.

Met de komst van Yuning Zhang krijgt de selectie van trainer Fons Groenendijk voor het komende eredivisieseizoen meer vorm. Eerder legde ADO de 20-jarige verdediger Shaquille Pinas vast. Hij komt over van FC Dordrecht. Ook werden de contracten van doelman Indy Groothuizen, verdediger Tom Beugelsdijk en middenvelder Aaron Meijers verlengd. Keeper Tim Coremans verlaat de residentieclub. Hij gaat naar Sparta Rotterdam.

Voorbereiding op het nieuwe seizoen

ADO Den Haag is deze week begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Woensdag 4 juli om 19.30 uur staat er een oefenwedstrijd tegen Laakkwartier op het programma. En drie dagen later speelt ADO om 17.00 uur vriendschappelijk in en tegen Scheveningen. Op zondag 12 augustus begint ADO aan de eredivisie. Dan komt promovendus FC Emmen op bezoek in het Cars Jeans Stadion.

Standaardportret
Bekijk meer van