ADO-spits Bjørn Johnsen: ‘Ik ben geen bulldozer maar een denker’

De Europa League is volgend seizoen voor ADO Den Haag nog steeds mogelijk. Vooral dankzij doelpuntenmachine Bjørn Johnsen. Ook nadat dinsdag tegen directe concurrent Heerenveen met 2-0 werd verloren.

Door

Als ADO Den Haag de play-offs van de eredivisie haalt (minimaal als achtste eindigen) en daarin kan strijden voor deelname aan Europees voetbal (voorronde Europa League), dan is dat voor een groot deel te danken aan Bjørn Johnsen. De Amerikaanse Noor heeft sinds zijn debuut in augustus vorig jaar al vijftien doelpunten gemaakt en lijkt steeds beter in het spel van de Haagse voetbalploeg te passen.

Zo onomstreden als Johnsen nu als spits is, was hij aan het begin zeker niet. De Noorse international kende de nodige aanpassingsproblemen en belandde zelfs op de bank. Hij leek niet de juiste opvolger voor Mike Havenaar te zijn. Maar sinds Johnsen van een interland terugkeerde, is hij goed op schot.

In bijna iedere wedstrijd weet hij wel het net te vinden. “Het duurde inderdaad even, voordat het ging lopen. Ik moest wennen aan Nederland en de competitie, en mijn teamgenoten aan hoe ze me moeten aanspelen. Ik ben dan wel lang en heb in Schotland gespeeld, maar ik ben geen bulldozer die alleen maar zijn fysiek in de strijd gooit. Meer een voetballer, een denker.”

Die doelpuntenproductie valt zodanig op, dat Johnsen recent twee keer een hele wedstrijd met het Noorse elftal speelde. Voor dat land kan de spits uitkomen, omdat zijn vader uit Noorwegen komt. Zijn moeder is Amerikaanse. De 1,95 meter lange Johnsen werd in New York geboren, maar groeide op in North Carolina. “Daar speelde ik ijshockey en voetbal, en op mijn tiende koos ik voor die laatste sport. Nee, geen basketbal. Dat speelde ik alleen met mijn vrienden.”

Bjørn Johnsen in Noorwegen

Om een goede voetballer te worden, moest de spits niet in de Verenigde Staten blijven. En dus stuurde zijn vader hem op zijn vijftiende naar familie in Noorwegen, waar hij en passant ook zijn Noors bijspijkerde.

 

Niet veel later ging ik naar Bulgarije. Ik zeg natuurlijk geen nee tegen een hoger salaris.
Bjørn Johnsen (voetballer ADO Den Haag)

 

Scandinavië was de start van een odyssee door Europa. Johnsen begon in Noorwegen bij Valerenga Football en FK Tonsberg. Daarna volgden Atletico Baleares (Spanje), Louletano en Atletico CP (Portugal), Litex Lovech (Bulgarije) en Hearts of Midlothian (Schotland). “Je zou misschien denken dat dit mijn beste seizoen is, maar dat had ik in het halfjaar bij Atletico. Scoorde ik veertien keer en kon ik naar Benfica. Maar de club hield dat tegen, want die wilde een hogere transfersom. Niet veel later ging ik naar Bulgarije. Ik zeg natuurlijk geen nee tegen een hoger salaris.”

In dat rijtje had ook makkelijk een Parijse club kunnen staan. “Via een voetbalbeurs kon ik stage lopen bij Red Star, Racing Club en Paris FC. Ik mocht niet blijven, omdat ik geen Frans sprak. Niemand sprak er blijkbaar Engels.”

Dat probleem had hij bij Hearts of Midlothian niet. “In mijn carrière is iedere club een stapje hogerop. En ADO is dat ook voor mij persoonlijk. Maar ADO is niet de grootste club waar ik gespeeld heb, dat was Hearts. Die speelt bijna elk seizoen Europa League. Dat moeten mensen niet onderschatten.”

Play-offs

Ook voor ADO Den Haag is de Europa League volgend seizoen nog mogelijk. Dan moeten de groen-gelen wel de play-offs voor Europees voetbal halen en winnen. En dat is nog geen uitgemaakte zaak. Na de 2-0 nederlaag dinsdag in en tegen Heerenveen staat ADO op een negende plek, één positie te laag om kwalificatie af te dwingen. De achterstand op concurrent PEC Zwolle bedraagt nu één punt en op Heerenveen zelfs drie punten.

 

‘Ik zit bij ADO goed, we zien wel wat er aan het einde van het seizoen gebeurt’
Bjørn Johnsen (voetballer ADO Den Haag)

 

Essentieel is dus dat Johnsen in de nog twee resterende eredivisiewedstrijden (thuis tegen landskampioen PSV en uit tegen Roda JC) scoort. “Ik kijk met een schuin oog ook naar de topscorerslijst.”

Europa League of niet, het is nog maar de vraag of Johnsen volgend seizoen het shirt van ADO Den Haag draagt. Met ieder doelpunt en iedere goede wedstrijd neemt de belangstelling van andere clubs toe. Bovendien bleef hij nooit ergens lang. “Maar dat lag niet altijd aan mij. Als een club wil verkopen, doet ze dat gewoon en heb je er weinig invloed op. Maar ik zit bij ADO goed, we zien wel wat er aan het einde van het seizoen gebeurt.”

Standaardportret
Bekijk meer van