ADO Den Haag alleen verder

De gemeente breekt met ADO Den Haag door per direct het prioriteitsaandeel van de hand te doen. De Chinese eigenaar Hui Wang heeft nu weer veel macht in handen.

Door

De gemeente is niet langer aandeelhouder van ADO Den Haag. Wethouder De Bruijn (D66, financiën) geeft het prioriteitsaandeel terug aan de voetbalclub, omdat hij geen verantwoordelijkheid meer wil dragen voor de ‘financiële en organisatorische wanorde’ die momenteel bij ADO heerst. De eredivisieclub is er volgens de wethouder niet in geslaagd een solide begroting op te stellen: eerder deze week keurde de gemeente voor de zesde keer een concept af. In deze raming zijn de inkomsten volgens de wethouder veel te hoog ingeschat.

Bovendien is de begroting gebaseerd op een lening van de Chinese eigenaar (United Vansen, het bedrijf waar Hui Wang de scepter zwaait). En dat is ‘bouwen op drijfzand’, aldus De Bruijn. De rigoureuze stap van het college betekent concreet dat de gemeente niet meer vertegenwoordigd is in de aandeelhoudersvergaderingen en dus ook niet meer verantwoordelijk is voor de financiële gang van zaken bij ADO. De Bruijn: “Nu kan ADO verder op de manier die zij willen. Dus onder de vlag van United Vansen.”

Hui Wang is nu weer helemaal terug bij ADO Den Haag. De Chinese eigenaar werd een halfjaar geleden door de rechter buitenspel gezet, maar inmiddels heeft hij de clubbestuurders weer voor zich weten te winnen. Nu de gemeente geen partij meer is, ligt de weg voor Wang en de zijnen open om de macht in het Cars Jeans Stadion te grijpen.

De gemeente blijft nog wel eigenaar van het stadion in de wijk Forepark.

| Foto: DHC

Standaardportret
Bekijk meer van