Hoe hoog mag ADO Den Haag de lat leggen?

Kan ADO Den Haag in het nieuwe voetbalseizoen, dat dit weekend begint, de spectaculaire zevende plaats van vorig jaar een goed vervolg geven? Een voorbeschouwing aan de hand van drie stellingen.

Door

1 De selectie van ADO Den Haag heeft voldoende kwaliteit voor een mooi seizoen in de eredivisie.

ADO heeft de selectie die vorig seizoen zo’n knappe prestatie leverde (zevende in de eredivisie) grotendeels bij elkaar kunnen houden. Met verdediger Dion Malone, afkomstig van het Azerbeidzjaanse Qäbälä, is de ploeg zelfs versterkt.

De Noorse spits Bjørn Johnsen is de enige basisklant die de hofstad de rug toekeerde, hij vertrok naar AZ. De vraag is nu of met zijn verlies hét sleutelingrediënt uit het succesrecept van vorig jaar verdwijnt. Johnsens aandeel in het succes was met negentien goals natuurlijk niet gering. ADO haalde Yuning Zhang als nieuwe spits, maar hij komt tot september voor China uit op de Asian Games.

Technisch manager Jeffrey van As benadrukt ‘achter de schermen hard te werken’ aan de komst van nog een aanvaller. Tot die tijd moet ADO het vooral van de teamgeest hebben, of zoals Lex Immers het zondag op de open dag zei: ‘Als wij er als één man op klappen, zijn wij moeilijk te verslaan.’

 

Achter de schermen werken wij hard aan de komst van nog een aanvaller.
Jeffrey van As (technisch manager ADO)

 

2 ADO heeft in de voorbereiding vertrouwen getankt.

Nee, dat is bepaald niet zo. De oefencampagne verliep met horten en stoten. Zo verloor de residentieclub van amateurvereniging Goes (1-2) en van Oss (0-3) en Dordrecht (0-2), die beide een divisie lager dan ADO uitkomen.

Daarna volgden weliswaar knappe zeges op het gerenommeerde Bilbao (3-2) uit Spanje en Panathinaikos (3-1) uit Griekenland, maar in de laatste oefenwedstrijd – de generale repetitie – tegen het Griekse Aris Thessaloniki speelde de afwezigheid van een scorende spits de Hagenaars weer parten.

Al is de 0-2 nederlaag niet het grootste punt van zorg. Het is vooral de manier waarop ADO zich tegen Aris presenteerde, die voor een nare bijsmaak zorgt. Zo werd de wedstrijd even stilgelegd omdat spelers van beide ploegen met elkaar op de vuist gingen. Een gênante bedoening in wat een vriendschappelijke wedstrijd heette te zijn. Vooral Lex Immers en Tom Beugelsdijk – spelers met een voorbeeldfunctie, tegen wie Haagse kinderen opkijken – namen het ‘er als één man op klappen’ wel erg letterlijk.

Toegegeven, strijd en passie horen bij ADO. Trainer Fons Groenendijk wil zelfs dat ´spelers voor elkaar opkomen´. Maar tegen Aris Thessaloniki resulteerde dit in een ordinaire vechtpartij.

 

De vechtpartij tegen Aris was een gênante bedoening, in wat een vriendschappelijke wedstrijd heette te zijn.

 

3 Den Haag omarmt ADO weer.

Die conclusie is voorbarig, al gaat het met de relatie tussen club en stad onmiskenbaar de goede kant op. Na talrijke supportersrellen rond de eeuwwisseling en de bestuurlijke onrust die bij de overname door het Chinese United Vansen ontstond, keerde de stad zich van de club af. Met lege stoeltjes als resultaat.

Maar nu supportersrellen uitblijven, de club bestuurlijk in rustig vaarwater zit en het sportief voor de wind gaat, is het blazoen van ADO opgepoetst. Zo werd de open dag goed bezocht en verkocht de club voor komend seizoen ruim 5000 seizoenkaarten. Een mijlpaal, nooit eerder doorbraken de groengelen deze grens. Het bewijst dat Hagenaars weer bij ADO willen horen.

Al laat een vergelijking met andere eredivisieclubs zien dat er ook nog een lange weg te gaan is. Zo verkochten Willem II (ruim 9000), De Graafschap (7700) en PEC Zwolle (ruim 10000), clubs met onderkomens van vergelijkbare omvang als het Cars Jeans Stadion, meer seizoenkaarten.

De potentie die de enige profclub in de regio Haaglanden moet hebben, is dus nog lang niet benut. De opgave is nu om door te pakken en dit wél vorm te geven. Daarom is de wanvertoning tegen Aris zo jammerlijk. Als de spelers ‘strijd en passie’ op een positieve manier brengen én de club weer een doeltreffende spits aan zich weet te binden, kan ADO dit seizoen een mooie stap zetten.

 

ADO verkocht voor komend seizoen ruim 5000 seizoenkaarten.

 

ADO Den Haag speelt zondag 12 augustus om 12.15 uur thuis tegen FC Emmen. Voor de damesploeg van ADO begint de competitie op vrijdag 7 september (Excelsior-uit). Een voorbeschouwing op de eredivisie voor vrouwen leest u 6 september in DHC. Meer informatie: www.adodenhaag.nl

Standaardportret
Bekijk meer van