Directeur Mattijs Manders vertrekt bij ADO Den Haag

Algemeen directeur Mattijs Manders gaat voetbalclub ADO Den Haag deze zomer hoogstwaarschijnlijk verlaten. De 50-jarige bestuurder krijgt een topbaan aangeboden bij de Eredivisie CV (ECV), de organisatie die – vooral de commerciële – belangen van de achttien eredivisieclubs behartigt.

Door

Manders, sinds 1 mei 2016 het bestuurlijke hoofd van ADO Den Haag, zal per 1 juli als algemeen directeur bij de ECV in dienst treden. “Na drie jaar bij ADO Den Haag te hebben gewerkt, wordt mij de kans geboden om een volgende fase in te gaan,” sorteert Manders voor op zijn vertrek uit het Cars Jeans Stadion.

“Ik kijk terug op een schitterende periode bij ADO Den Haag. Sportief hebben we drie prima jaren achter de rug (ADO eindigde onder Manders’ leiding achtereenvolgens als elfde, zevende en negende, red.). Financieel en organisatorisch gezien staan we waar we op dit moment graag wilden staan. Dat neemt niet weg dat ik ADO Den Haag oprecht ga missen. De club blijft voor altijd in mijn hart zitten.”

Stevig en scherp

De raad van commissarissen van de ECV zal aanstaande maandag (20 mei) beslissen over de voordracht van Mattijs Manders. De kans dat hij dan niet wordt benoemd, is overigens nihil, aangezien hij de enige persoon is die op de kandidatenlijst staat.

 

Mattijs Manders is stevig en scherp, maar weet ook te verbinden.
John Jaakke (voorzitter van de raad van commissarissen van de Eredivisie CV)

 

John Jaakke, voorzitter van de raad van commissarissen van de Eredivisie CV, is ervan overtuigd dat Manders de juiste persoon is om algemeen directeur te worden bij de gezaghebbende branchevereniging. Volgens Jaakke heeft Manders indruk gemaakt met de wijze waarop hij ADO leidde tijdens het slepende (financiële) conflict met de Chinese grootaandeelhouder United Vansen.

“Mattijs Manders is stevig en scherp, maar weet ook te verbinden,” zegt Jaakke. “Bij ADO heeft hij moeilijke en spannende momenten meegemaakt, waarbij hij soms uitzonderlijke stappen heeft gezet en heeft moeten zetten. Mattijs heeft ook ruime kennis en ervaring opgedaan buiten de voetballerij, hetgeen zijn blik en oordeel verbreedt en verdiept.”

Vertrouwensbreuk

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in januari vertelde Manders in Den Haag Centraal dat het dispuut met de Chinese clubeigenaar uit de lucht is, maar vorige maand verscheen in De Telegraaf een artikel waarin werd gesuggereerd dat United Vansen van Manders af zou willen. De Aziatische aandeelhouder zou Manders verwijten slecht financieel beleid te voeren, omdat de club onder zijn leiding drie jaar op rij een miljoenenverlies noteerde. De vertrouwensbreuk werd vervolgens weer door zowel de club als United Vansen ontkend.

Standaardportret
Bekijk meer van