ADO Den Haag en de veldslag om de directiepost

Achter de schermen van voetbalclub ADO Den Haag heerst onenigheid over wie de vertrokken directeur Mattijs Manders moet opvolgen. De club en de Chinese aandeelhouder verschillen weer van mening.

Door

‘De hemel is nog niet blauw, maar de wolken trekken weg,’ zei Mattijs Manders in januari. De toenmalige ADO-directeur vond dat de voetbalclub weer hoopvol naar de toekomst kon kijken en dat na turbulente jaren waarin Haagse bestuurders regelmatig in de clinch lagen (tot in de rechtbank aan toe) met de Chinese aandeelhouder United Vansen (UVS) de neuzen eindelijk dezelfde kant op stonden. Pogingen om wederzijds begrip tussen Den Haag en Peking te creëren, begonnen hun vruchten af te werpen.

Nu, ruim een halfjaar later, is alles anders. Manders heeft Den Haag verlaten, omdat hij een topbaan kreeg aangeboden bij de Eredivisie CV (de organisatie die de belangen van eredivisieclubs behartigt). Zijn ‘pleisterwerk’ brokkelt snel af. Donkere wolken pakken zich samen boven het ADO-stadion, blijkt uit een recente publicatie in NRC Handelsblad. Het dagblad concludeert op basis van (gelekte) e-mails dat ADO en de Chinese aandeelhouder opnieuw botsen. Inzet van het dispuut: de benoeming van de nieuwe algemeen directeur.

Definitieve opvolger Manders?

In mei, kort na Manders’ vertrek, werd Henrik-Jan Rinner aangesteld als interim. Om een definitieve opvolger te vinden, werd een headhunter ingeschakeld, het even dure als gerenommeerde bureau De Vroedt en Thierry, dat eerder de KNVB bijstond in de zoektocht naar een nieuwe bondsvoorzitter. Dit resulteerde in een lijstje waarop de naam van Mo Hamdi prijkte.

Op 11 juli bevestigde interim-directeur Rinner op de clubwebsite dat Hamdi, die eerder al een commerciële functie bij ADO vervulde, inderdaad een van de kandidaten is. In Peking wisten ze het toen al. Volgens United Vansen kan ‘salesman’ Hamdi zorgen dat ‘ADO een brug kan vormen voor multinationals die zaken willen doen met China’. Maar de voorzitter van de raad van commissarissen (RvC), oud-politicus Ad Melkert, wil niet over één nacht ijs gaan. Hij vindt de 35-jarige Hagenaar te onervaren en wil verder zoeken.

Klassiek verhaal

En om het nog ingewikkelder te maken: interim-directeur Rinner zou ook een gooi naar de macht willen doen. “Dat is een klassiek verhaal,” duidt de Haagse FOX Sports-commentator Vincent Schildkamp. “Een directeur komt op interim-basis binnen, geeft aan: ‘dit is maar voor even,’ maar krijgt de smaak snel te pakken en wil blijven zitten. Daarin is ADO niet uniek. Zo speelt bij SC Heerenveen dezelfde situatie.”

Het gevolg is een machtsvacuüm: drie maanden na Manders’ vertrek is er nog geen opvolger. En de verhoudingen in het Cars Jeans Stadion staan op scherp. Zodanig zelfs, zo meldt NRC, dat de Chinese eigenaars van ADO een ‘onafhankelijk onderzoek’ laten uitvoeren naar het handelen van Ad Melkert, die in hun ogen de benoeming van de nieuwe directeur hindert.

Uit tweets van ondernemer en ADO-fan John van Zweden, die zich in felle bewoordingen uitlaat, blijkt dat Hamdi nog steeds geïnteresseerd is in het directeurschap. Hij wil zelfs met een ervaren bestuurder naast zich werken. De naam van Kees Jansma wordt op voetbalsites genoemd. De ex-journalist wil in dit stadium niet inhoudelijk reageren. “Ik kan er nu niets over zeggen.” Ook ADO Den Haag gaat niet in op de kwestie ‘zolang het benoemingsproces loopt’. De woordvoerder van de club: “Dit proces vindt achter gesloten deuren plaats.”

Timing

Ondertussen raken de bestuurlijke sores ook het voetbal. Dit komt door de ongelukkige timing. Afgelopen weekend begon de eredivisie (ADO verloor met 2-4 van FC Utrecht) en eind augustus sluit de transfermarkt voor voetballers. Dit is de periode waarin clubs hun selectie op orde moeten brengen en juist nu ontbreekt de kapitein op het Haagse schip.

Schildkamp: “Dat zie je bijvoorbeeld terug in de transfer van sterspeler Nasser El Khayati (vorig jaar goed voor zeventien doelpunten, red.). Hij is persoonlijk rond met SC Qatar (in het gelijknamige oliestaatje, red.). Daar ligt een lucratief contract voor hem klaar. Rinner, de enige tekeningsbevoegde, is op vakantie. Overigens is een interim-directeur niet de ideale man om transfers die de langere termijn bepalen, te beklinken. Je hebt nu een ‘verlies-verliessituatie’. ADO zit met een ontevreden speler én de club kan nog niet over de transfersom beschikken.”

Geld dat ADO hard nodig heeft, stelt Schildkamp verder. “De selectie van Groenendijk is wel gebaat bij versterkingen. Daar komt nu niets van terecht.”

Chaos na vertrek Manders

En zo is ADO weer terug bij af, lonkt er weer een bestuurscrisis. Schildkamp: “Je merkt het: er hoeft maar iets te gebeuren en ADO vervalt in chaos. In dit geval het vertrek van Manders. De verhoudingen binnen de club zijn zo fragiel. Ik geloof dat ADO de afgelopen twintig jaar achttien algemeen directeuren heeft gehad. Zo kun je geen beleid voeren. Ik hoop dat ze nu eens aan de toekomst van de club gaan denken.”

Werk aan de winkel dus voor de nieuwe roerganger. Op 19 augustus is de aandeelhoudersvergadering en dan moeten de partijen het eens zijn over wie de vacante positie gaat invullen. Zoveel is zeker. Maar de vraag rijst in hoeverre deze persoon wordt belast met de erfenis van het lopende machtsspel. In voetbaltermen: de opvolger van Mattijs Manders begint misschien al met een 1-0 achterstand.

 

Standaardportret
Bekijk meer van