ADO Den Haag Vrouwen: aanhaken of afhaken

ADO Den Haag Vrouwen wil het verloren gegane terrein heroveren. In tegenstelling tot vorig seizoen moet de eredivisionist nu wel de play-offs om de nationale titel halen. Een voorbeschouwing aan de hand van acht vragen.

Door

Zijn de play-offs voor de ADO Vrouwen haalbaar?

Zeker, vorig seizoen misten de ADO Vrouwen de play-offs op de laatste dag op doelsaldo, het jaar ervoor werden ze wel gehaald. In de eredivisie vrouwen steken Ajax en FC Twente er al jaren bovenuit, maar vijf ploegen strijden meestal om de overige drie posities. Daar hoort ADO Den Haag ook bij.

 

Waarom geen echec zoals vorig seizoen?

Omdat ADO Den Haag een beter uitgebalanceerde ploeg heeft. Belangrijkste aspect is de terugkeer van Pia Rijsdijk. De spits scoorde voor de groengelen in het verleden 25 goals in 58 duels. Vorig seizoen werd haar op het laatste moment een transfer naar MSV Duisburg gegund. Daarmee zadelde de club zichzelf met een probleem op, want een vervangster had ADO niet. Laat staan een scorende spits. Dat was een van de belangrijkste redenen waarom de play-offs niet werden gehaald.

 

Nog meer positieve ontwikkelingen?

Zeker, ADO heeft voor het eerst geen fikse aderlating hoeven doen. Bijna ieder seizoen vertrokken (vooral routiniers) om een maatschappelijke carrière op te bouwen, omdat het in Nederland nog steeds niet mogelijk is om van het voetbal te leven. Of ze vertrokken omdat grotere clubs hen wegkaapten. Aan het einde van vorig seizoen nam ADO weliswaar afscheid van zeven speelsters, maar dat was uit eigen wil. Vervolgens werd gericht gezocht naar versterkingen voor bepaalde posities en die zijn ook gevonden. Bovendien bleven de belangrijkste speelsters. Victoria Pelova stond nadrukkelijk in de belangstelling van landskampioen Ajax, maar legde die interesse naast zich neer.

 

Kan het dan niet misgaan?

Uiteraard, want als Rijsdijk geblesseerd raakt, dan komt het gebrek aan doelpunten weer om de hoek kijken. Dat heeft het verleden bewezen. Twee jaar geleden raakte Rijsdijk geblesseerd, waarna het elftal 590 minuten het net niet kon vinden. Ook centrale verdedigster Sharon Kok moet fit blijven. Zij is de enige met kopkracht en ADO kreeg vorig seizoen heel veel doelpunten uit corners, vrije trappen en hoge voorzetten tegen.

Dat kwam vooral doordat de routinier, die overkwam van VV Alkmaar, maar liefst driekwart jaar geblesseerd was. Daarnaast is de selectie kleiner dan in voorgaande jaren. Dat heeft te maken met de komst van twee nieuwe elftallen (zie elders), waardoor er geen geld is voor nog meer speelsters. Ook dat kan de ploeg opbreken.

 

Waarop moeten we verder letten?

Op de ontwikkeling van de jonkies. Romy Speelman (17), Chasity Grant (17), Allyssa Daal (19) en Shanique Dessing (17) werden, mede door blessures, voor de leeuwen gegooid en kenden een goed seizoen. Zij lieten in ieder geval een betere indruk achter dan de routiniers en aanwinsten als Suzanne Admiraal en Lauren Delleman (van beiden werd afscheid genomen). De vraag is of ze zich in het nieuwe seizoen kunnen verbeteren of dat ze een terugslag krijgen. Dat laatste is niet te hopen, want ADO moet het door beperkte financiële middelen juist van haar jeugdopleiding hebben.

 

Jeugdopleiding? Hoe zit dat?

Jong ADO Den Haag, met speelsters tussen de 16 en 20 jaar, speelt in de topklasse, het hoogste amateurniveau in Nederland. Daarnaast begint de club dit seizoen met een Meiden onder 14 en een onder 16-elftal. Zo heeft ADO Den Haag alvast talenten uit de regio in huis en zij moeten de hoofdmacht in de toekomst versterken.

 

Maar is dat voldoende voor de ultieme doelstelling?

Nee, de kans dat ADO Den Haag binnen vijf jaar, zoals drie jaar geleden als doelstelling is gezet, om de titel meespeelt, is vrijwel uitgesloten. Dat is een kwestie van geld, of een gebrek eraan.  In de eredivisie vrouwen is hetzelfde als bij het equivalent van de mannen aan de gang. De beste clubs, Ajax en FC Twente, die speelsters wel een salaris bieden, halen gewoon de beste speelsters bij andere ploegen weg. ADO Den Haag moet eerder uitkijken dat het de komende jaren haar positie niet verliest. Het is aanhaken of afhaken.

 

Zijn er dan toch redenen om een keer te gaan kijken?

Genoeg. De leukste en mooiste dingen, afgewisseld met slechte en onbegrijpelijke, zie je in een wedstrijd op vrijdagavond in het Cars Jeans Stadion voorbijkomen. Ook het scoreverloop is in het vrouwenvoetbal vaak onvoorspelbaar. En kom een keer het spel van Victoria Pelova bewonderen. Zij laat dingen zien die vleugjes van Zinedine Zidane en Lionel Messi bevatten. Maar wacht niet te lang, want het is eerder de vraag wanneer dan óf ze naar het buitenland vertrekt voor een grote internationale carrière.

ADO Den Haag Vrouwen begint de competitie vrijdag (19.30 uur) met een uitwedstrijd tegen Excelsior Barendrecht. Op zondag 16 september (14.30 uur) ontvangt de ploeg landskampioen, bekerwinnaar en aartsrivaal Ajax in het Cars Jeans Stadion. Meer informatie: www.adodenhaag.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van