249 Ajax-fans demonstreren zondag in Haagse binnenstad

Niet kijken, wel demonstreren. Als zondag om 12.15 in het Cars Jeans Stadion ADO Den Haag en Ajax beginnen aan hun eredivisiewedstrijd, protesteren elders in de stad supporters van (waarschijnlijk) beide elftallen. Zij willen dat fans van de bezoekende ploeg weer welkom zijn bij onderlinge wedstrijden.

Door

Ajax-supporters mogen van burgemeester Pauline Krikke zondag in Den Haag demonstreren. De Amsterdamse fans willen hun ongenoegen uiten over het feit dat ze niet welkom zijn bij de voetbalwedstrijd ADO Den Haag – Ajax.

De locatie van de demonstratie is nog niet bekend. Krikke heeft al wel besloten deze ‘te faciliteren’. “Ik ken de gevoeligheden rond deze wedstrijd, maar in dit land geldt het grondrecht dat iedereen mag demonstreren. Hierbij kijken wij goed naar de veiligheid en de openbare orde.”

Wim Deetman

De actie moet zondag beginnen om 12.15 uur. Dan kruisen beide eredivisieclubs de degens in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijden tussen ADO en Ajax worden al sinds 2006 zonder supporters van de uitspelende club gespeeld.

Reden voor dat besluit, destijds door burgemeester Wim Deetman genomen, was een gewelddadige confrontatie tussen hooligans van beide clubs in het Zuiderpark. Het besluit gold aanvankelijk voor vijf jaar, maar werd steeds verlengd uit angst voor een nieuwe escalatie. In november 2018 besloot Krikke het verbod voor nog minstens één seizoen te handhaven.

 

Aangezien demonstreren volgens mevrouw Krikke een grondrecht is, voorzien wij geen verdere obstakels.
Supportersgroep FCDH op Facebook

 

‘Wij leggen ons niet neer bij de beslissing van de burgermoeder van de hofstad. Met vijf bussen en 249 supporters zijn wij aanwezig in de Haagse binnenstad om te protesteren tegen dit absurde besluit gebaseerd op ongegronde argumenten,’ zo schrijft de supportersvereniging van Ajax op haar Facebookpagina.

 

 

FCDH, een groep supporters van ADO, wil samen met Ajax-aanhangers betogen. ‘Ook wij willen dat wedstrijden mét uitsupporters worden gespeeld. Aangezien demonstreren volgens mevrouw Krikke een grondrecht is, voorzien wij geen verdere obstakels,’ knipoogt de Haagse fanclub op Facebook.

 

 

SVV Scheveningen

Het is niet de eerste keer dat Ajax-fans in Den Haag willen demonstreren. In 2017 was een groep Ajax-fans ook van plan in de Residentie protesteren, omdat ze het bekerduel tegen amateurclub SVV Scheveningen niet mochten bijwonen. Omdat de vrees bestond dat de Ajacieden de ADO-supporters zouden tegenkomen, waren ook bij deze wedstrijd geen Amsterdamse fans welkom.

Dit protest werd uiteindelijk afgeblazen, omdat werd toegezegd opnieuw naar de situatie te kijken. De gesprekken tussen ADO, Ajax, Amsterdam, Den Haag en de politie hebben nog niet geleid tot een structurele oplossing.

ADO staat momenteel (na 22 speelronden) tiende in de eredivisie, Ajax tweede. De competitiewedstrijd in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA, eerder dit seizoen wonnen de Amsterdammers met 5-1.

Standaardportret
Bekijk meer van