ADO Den Haag bijna stuurloos na enorme leegloop

Het is op bestuurlijk gebied nog chaotischer geworden bij ADO Den Haag. Nu is het financieel directeur Henrik-Jan Rinner die per direct vertrekt. Technisch manager Van As was al eerder op non-actief gesteld en adviseur Kees Jansma stopte vrijwillig bij de voetbalclub. Van As heeft een advocaat ingeschakeld om zijn baan terug te krijgen.

Door

ADO Den Haag maakte vrijdagmiddag bekend dat de wegen van de eredivisieclub en Rinner scheiden. ‘Een verschil van inzicht,’ luidt de officiële verklaring. Rinner werd tweeënhalf jaar geleden aangesteld als financieel directeur. Na het vertrek van Mattijs Manders als algemeen directeur van ADO eerder dit jaar nam hij op interim-basis de honneurs waar. Maar toen in de zomer Mohammed Hamdi werd aangesteld als opvolger van Manders, werd Rinner, die ook in de race was om algemeen directeur te worden, weer de financiële man. Hamdi was volgens de Chinese aandeelhouder United Vansen (UVS) de ideale algemeen directeur, en niet Rinner.

Hamdi: “Het is jammer dat het zo gelopen is, maar we bedanken Henrik-Jan voor zijn inzet en toewijding waarmee hij in de afgelopen tweeënhalf jaar voor onze club gewerkt heeft.”

Jeffrey van As weg bij ADO Den Haag

Eerder deze week kreeg Jeffrey van As te horen dat zijn contract niet wordt verlengd, waarna de club hem ‘vrijstelde van werkzaamheden’. De technisch manager (verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid) lag al enige tijd onder vuur bij de supporters. Zij verwijten de 47-jarige ex-voetballer dat hij niet goed heeft ingespeeld op het vertrek van dragende spelers als Abdenasser El Khayati en Sheraldo Becker.

De meesten van zijn ‘versterkingen’ konden niet verhoeden dat ADO halverwege de competitie op een directe degradatieplaats staat (zeventiende). “Er was onvoldoende draagvlak om het contract van Jeffrey te verlengen,” aldus Hamdi.

 

Ik heb getracht de club te voorzien van goede adviezen, maar het gevoel dat deze terug te zien zijn in het beleid ontbreekt.
Kees Jansma

 

Op hetzelfde moment maakte Kees Jansma bekend zijn taken als bestuursadviseur neer te leggen. “Ik heb getracht de club te voorzien van goede adviezen, maar het échte gevoel dat deze terug te zien zijn in het beleid ontbreekt,” aldus de oud-journalist, die afgelopen zomer in dienst trad van de residentieclub. Tegen Omroep West vertelde Jansma de wijze waarop ADO afscheid nam van Van As niet chic te vinden.

‘Als iemand weg moet […] moet je dat tijdig laten weten. Dan moet je iemand niet laten bungelen en ook niet de indruk wekken dat hij wellicht kan blijven,’ aldus Jansma op de radio. ADO Den Haag zou vorige maand nog een mondelinge toezegging aan Van As hebben gedaan dat zijn contract verlengd zou worden. De op non-actief gestelde technisch directeur heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en wil langs juridische weg proberen zijn baan terug te krijgen.

Persconferentie van ADO Den Haag 

De leegloop bij het ADO-bestuur komt op een even vreemd als ongelukkig moment. Directeur Hamdi gaf maandag nog een perspresentatie in de Senaatskamer van het stadion over de toekomstplannen van de voetbalclub. Hij vertelde dat ADO vanaf volgend seizoen weer gaat spelen op natuurgras (in plaats van het kunstgras dat nu in het Cars Jeans Stadion ligt), de club een trainingscomplex in het Zuiderpark wil aanleggen en de ADO-vrouwen (nu ondergebracht in een stichting) weer volwaardig onderdeel van de club moeten worden.

Dit nieuws is een paar dagen later al lang en breed ingehaald door de actualiteit. Over het aanstaande vertrek van de technisch manager werd tijdens de persconferentie niet gerept. Sterker nog, op de vraag of Van As het seizoen in het Cars Jeans Stadion afmaakt, antwoordde Hamdi volmondig ‘ja’. Daarnaast is het ook opvallend dat op het moment dat de directeur de verzamelde pers in Den Haag toesprak, het Britse sportmedium Sky Sports meldde dat ADO Den Haag onderhandelingen voert met de Engelse coach Alan Pardew over een dienstverband.

 

Een terugkeer van assistent-trainer Edwin de Graaf is onbespreekbaar.
Mohammed Hamdi (algemeen directeur ADO Den Haag)

 

Pardew wordt waarschijnlijk na het weekend gepresenteerd als opvolger van de eerder deze maand vertrokken hoofdcoach Fons Groenendijk. ADO wilde dit bericht bevestigen noch ontkennen. Op namen wilde Hamdi tijdens de persconferentie niet reageren. Alleen dat er ‘vóór 1 januari duidelijkheid moet zijn’. Ook de samenwerking met Rinner kwam tijdens de persbijeenkomst kwam ter sprake. Net als over Van As liet Hamdi niets doorschemeren van de naderende scheiding. “De samenwerking gaat prima,” zei de algemeen directeur.

Onbemand

Bij ADO is nu een aantal sleutelposities onbemand. Zo heeft interim-trainer Dirk Heesen tijdelijk de taken van Groenendijk overgenomen. Verder zit ADO zonder assistent-trainer, omdat Edwin de Graaf op non-actief is gesteld nadat een ruzie in de privésfeer tussen hem en een speler in een vechtpartij ontaardde. Een terugkeer van De Graaf is volgens Hamdi ‘onbespreekbaar’.

Daarnaast is de voetbalclub nog op zoek naar een opvolger van Ad Melkert als nieuwe president-commissaris. Een aantal maanden geleden trok de oud-politicus de deur van het Cars Jeans Stadion uit vrije wil achter zich dicht. Ook hij verklaarde een ‘verschil van inzicht’ te hebben. De timing van deze sores is ongelukkig, omdat ADO sportief niet lekker draait. Verder wil Hamdi zijn vizier op de lange termijn richten en dat wordt onderbroken door alsmaar verder oprukkende brandjes.

Versterkingen in de winterstop?

ADO speelt zondag de laatste wedstrijd voor de winterstop. Om 12.15 uur trappen de groengelen in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam af tegen koploper Ajax. Op 19 januari hervat ADO de competitie thuis tegen RKC. In de maand januari is de transfermarkt voor voetballers open en kan ADO zich versterken met nieuwe spelers. Volgens Hamdi is de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) bereid hiervoor de portemonnee te trekken. Welk bedrag er beschikbaar moet komen, wilde de directeur niet zeggen. Voor Van As komt deze toezegging hoe dan ook te laat.

De sportredactie van Den Haag Centraal biedt u dit verhaal gratis aan. Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van