Benthe Boonstra begint roeicarrière met spectaculaire wereldtitel

Benthe Boonstra is pas twee jaar serieus met wedstrijdroeien bezig. Het winnen van goud met de Nederlandse dames acht tijdens het WK onder 23 belooft veel voor de toekomst.

Door

Een stralende zaterdagochtend bij roeivereniging De Laak. Benthe Boonstra (18) haalt haar wedstrijdboot uit de loods en legt deze in het water. “Ik heb echt zin om vandaag nog wat meters te maken,” lacht ze.

Wat goed is, komt snel. Het is pas twee jaar geleden dat ze serieus met wedstrijdroeien begon. “Daarvoor roeide ik soms op zaterdag, puur voor de lol. De echte vonk sloeg over tijdens een roeikamp waar ik naartoe was gegaan, omdat ik van mijn ouders moest kiezen tussen het zeilkamp en het roeikamp.”

“Ik stopte met tennis, want dat vond ik toch al niet zo leuk meer. Ik had best talent, maar de echte top zou ik waarschijnlijk toch niet bereiken. Ik hou er niet van om dingen half te doen, dus ben ik mij op het wedstrijdroeien gaan focussen. Roeien was zeker geen onbekend terrein, aangezien mijn broer de sport al beoefende en er veel over sprak.”

 

Het is best lastig om van jezelf te zeggen, maar ik ben denk ik wel een natuurtalent.
Benthe Boonstra (18)

 

Boonstra’s gedrevenheid betaalde zich begin augustus uit met een gouden medaille met de Nederlandse dames acht (W8+) tijdens het WK onder 23 in Sarasota (VS). Een ongekende prestatie voor een roeister die pas twee jaar volledig met de sport bezig is.

“Ik werd geselecteerd voor de dames acht op basis van mijn prestaties tijdens de selectiewedstrijden eerder dit jaar. Ik had mij aan het begin van het seizoen wel ten doel gesteld me te kwalificeren voor het WK onder 23, dat heb ik in januari ook in mijn telefoon gezet. Dat ik mee mocht, voelde al als een overwinning op zich. Het winnen van de gouden medaille was ook voor mij een volslagen verrassing.”

Respect

De ontwikkelingen gaan snel. In haar eerste jaar maakte Boonstra al deel uit van de dubbel vier tijdens het EK en het WK junioren. “Het is best lastig om van jezelf te zeggen, maar ik ben denk ik wel een natuurtalent. Mijn coaches zeggen ook dat dit niet vaak voorkomt.” Ze wordt onderbroken door een man die haar met uitgestoken hand begroet: “Ik heb de historie van De Laak er nog eens op nagekeken, maar het is in de laatste dertig jaar niet voorgekomen dat een van onze leden wereldkampioen is geworden. Respect hoor.”

Foto: Winish Chedi

Het op latere leeftijd met de sport beginnen, had ook zo z’n nadelen. “Ik stroomde direct in bij de tweedejaarsroeiers. Dat betekende dat ik een jaar minder de tijd had om mij te verbeteren. Als ik jonger was begonnen, dan had ik meer tijd gehad om te groeien. Dit jaar moest ik meteen naar het volwassen veld, dat is best wel zwaar. Aan de andere kant ben ik nu wel meteen met de neus op de feiten gedrukt en er meteen vol voor gegaan.”

Benthe Boonstra op de Olympische Spelen?

Meedoen aan de Olympische Spelen over vijf jaar in Parijs is zeker een doel voor de jonge roeister. “Ik kijk liever nooit zo ver vooruit. Het is wel zo dat ik over een jaar klaar moet staan in de grotere nummers om geselecteerd te kunnen worden. Als dat zou lukken, heb ik natuurlijk wel het ultieme doel bereikt.”

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat donderdag 19 september in de krant verschijnt. Wilt u het volledige portret van Benthe Boonstra lezen? Koop dan vanaf 19 september DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement op de krant nemen. 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van