Controle van ADO-stadion na ‘dakdrama’ in Alkmaar 

De gemeente Den Haag laat op korte termijn het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag op veiligheid controleren. De aanleiding is de instorting van een deel van het dak van het stadion van AZ in Alkmaar. 

Door en

“Het ADO Den Haag-stadion beschikt over een veiligheidsverklaring van de KNVB. Ook vindt er om het jaar een visuele inspectie plaats. Desondanks zal een extern bureau een veiligheidsinspectie uitvoeren. We willen geen enkel risico lopen,” aldus een woordvoerder van de gemeente woensdagmiddag.

Eerder deze week werd bekend dat AZ uit Alkmaar zijn komende twee thuiswedstrijden in het Cars Jeans Stadion speelt. Het gaat om de wedstrijd tegen het Oekraïense FK Mariupol (donderdag) in de voorronde van de Europa League en om de eredivisiewedstrijd tegen FC Groningen (zondag).

AZ zocht een tijdelijke speellocatie, omdat een deel van het dak van het eigen stadion instortte door de storm. De Noord-Hollandse voetbalclub kwam uit in Den Haag, omdat het Cars Jeans Stadion als enige op korte termijn beschikbaar is voor twee wedstrijden.

 

Ook het Cars Jeans Stadion is een schepping van het Amsterdamse bureau ZJA Zwarts & Jansma.

 

Volgens De Telegraaf wilde ook SC Heerenveen het stadion afstaan, maar de burgemeester van de Friese gemeente stak hier een stokje voor, omdat AZ het zondag tegen FC Groningen opneemt. ‘Supporters’ van de noordelijke clubs Heerenveen en Groningen hebben een gespannen verhouding met elkaar en de burgemeester vreesde rellen. In Den Haag heerst die angst niet, zo laat het stadsbestuur weten.

Dankbaar

AZ-directeur Robert Eenhoorn is Den Haag én ADO ‘erg dankbaar voor het meedenken’. “Het is mooi dat we op korte termijn een oplossing hebben om onze thuisduels te kunnen spelen,” zegt hij. ADO noch AZ wil uitspraken doen over de bedragen die hiermee gemoeid zijn. De woordvoerder van de gemeente: “Vanuit gemeentelijk perspectief zijn er kosten noch baten verbonden aan deze beide wedstrijden van AZ in Den Haag.”

De organisatie van de duels AZ-FK Mariupol en AZ-FC Groningen is zowel in handen van AZ als van ADO Den Haag, zo laat Ronald van der Geer van de residentieclub weten. “Wij helpen AZ met de veiligheid, de kaartverkoop en het parkeren.” Eelke Nordholt van AZ legt het verder uit: “ADO stelt zijn stadion aan ons beschikbaar. Zij weten – plat gezegd – waar welke deurknop zit. Het is fijn dat ze ons daarbij helpen. Maar verder doen wij veel zelf. Zo ontvangt onze commerciële afdeling de sponsoren en reist onze stadionspeaker mee naar Den Haag. Ook zullen we het stadion even in AZ-stijl aankleden.”

Viktoria Plzen in ADO-stadion

Het is nog onduidelijk of ADO Den Haag ook na komend weekeinde als gastheer van AZ zal fungeren. De gemeente Den Haag geeft aan ‘nog geen aanvragen’ te hebben gekregen. Als AZ donderdag FK Mariupol verslaat, volgt op donderdag 22 augustus nog een thuiswedstrijd in het kwalificatietoernooi van de Europa League. Daarin is het Belgische FC Antwerp of Viktoria Plzen uit Tsjechië de tegenstander.

 

In Den Haag is de basis van het stadion van beton en daar zijn de stalen dakspanten aan bevestigd.
Andries Broersma (constructeur)

 

AZ neemt een besluit over andere wedstrijden na het verkennend onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) op korte termijn uitvoert.

Stadions AZ en ADO: dezelfde architecten

Met zijn tijdelijke verhuizing naar Den Haag komt AZ architectonisch gezien terecht in een zusterstadion van het zwaar beschadigde AFAS-complex in Alkmaar. Ook het Cars Jeans Stadion is een schepping van het Amsterdamse bureau ZJA Zwarts & Jansma.

De rode burcht aan de zuidkant van Alkmaar, ‘een echt voetbaltheater’ volgens de bouwmeesters, werd geopend in 2006. Toen heette het complex nog DSB-stadion, naar de onderneming van de sterke man achter de schermen, Dirk Scheringa. Intussen is het grote zwartepieten over de instorting begonnen. Volgens bouwadviseur-inspecteur Ysno Suurenbroek, die het ontwerp destijds bekeek, was het dak ‘een spaghetti-constructie’. Maar de Haagse constructeur Andries Broersma, destijds bij de bouw betrokken, houdt vol dat er met de constructie als zodanig ‘niets mis’ was. “Ze hebben het dak later lukraak vol met zonnepanelen gelegd. Daar was het mogelijk niet op berekend. Ik zeg niet dat dit alleen de oorzaak was. Het was een samenloop van omstandigheden.”

Letters Cars Jeans

Broersma verwacht niet dat het Cars Jeans Stadion even kwetsbaar is. “In Alkmaar heeft het stadion een grotendeels stalen constructie. Die vergt veel onderhoud. In Den Haag is de basis van het stadion van beton en daar zijn de stalen dakspanten aan bevestigd.” Volgens Broersma is het dak twee jaar geleden nog gecontroleerd toen het naambord van Cars Jeans erop werd gezet.

 

Vanuit gemeentelijk perspectief zijn er kosten noch baten verbonden aan deze beide wedstrijden van AZ in Den Haag.
Woordvoerder gemeente Den Haag

 

Bij het architectenbureau ZJA Zwarts & Jansma is wegens vakanties niemand aanwezig die vragen over de stadions kan beantwoorden. Het bureau werd in 1990 opgericht door Moshé Zwarts en Rein Jansma. Voor Den Haag ontwierpen zij onder meer de speciale blauwe tram-abri, die door een omstreden ingreep van de Metropoolregio enige jaren geleden roemloos uit het straatbeeld verdween. Sinds ZJA Zwarts & Jansma in 1995 de overkapping van De Kuip in Rotterdam ontwierp en een paar jaar later de nieuwe Galgenwaard voor FC Utrecht, gelden stadions als een van de specialiteiten van het bureau. Zwarts trok zich in 2010 terug uit de leiding maar is nog wel ‘inspirator’ van ZJA.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van