Grote kans dat breakdance olympische sport wordt
De kans is groot dat breakdance in 2024 tijdens de Olympische Spelen in Parijs in het programma wordt opgenomen. In het Haags Hiphop Centrum is het enthousiasme groot.
Een groep jongens staat in een kring in het Haags Hiphop Centrum. Het is woensdagavond. Funky klanken versieren de ruimte. Een jongen stapt naar voren en begint aan zijn moves. Wat direct opvalt, is dat dit geen jongens zijn met dure kettingen om hun nek, die staan te schreeuwen om aandacht. Integendeel. Er wordt nauwelijks gesproken. Zo nu en dan klinkt er een lach. Dat is het dan ook wel.
“Breakdance mag dan een onderdeel zijn van de hiphopscene, maar dit zijn geen kwajongens die af en toe maar wat op hun hoofd staan en een beetje stoer doen. Nee, breakdance is een subcultuur waar je jezelf in moet stoppen voor je ervan kan houden,” zegt de 32-jarige Ton Steenvoorden.
Hij is danscoördinator in het Haags Hiphop Centrum en oprichter van de Nederland Breakdance League, waarin hij zich focust op het structureren van de Nederlandse breakdance-scene. “Breakdance is ontstaan eind jaren 1970, begin jaren 1980 in de zwarte achterstandswijken in New York. De funkmuziek van onder meer James Brown ligt aan de basis van breakdance. Er zitten in die muziek stukjes opzwepende drums waaruit andere instrumenten werden weggelaten. Die stukjes werden breaks genoemd. De dansers daarop waren de breakdancers,” geeft hij enthousiast een snelcursus.
Spectaculaire flips
Het is heel goed denkbaar dat vanaf 2024 tijdens de Olympische Spelen in Parijs de spectaculaire flips, harde powermoves en duizelingwekkende headspins zijn te bewonderen.
Breakdance is een kunstvorm met een duidelijk sportief karakter.
De Franse organisatie van de Zomerspelen heeft een verzoek hiervoor ingediend. In december wordt duidelijk of dit ook wordt gehonoreerd.
“Dat gaat zeker wel gebeuren,” verwacht Steenvoorden. “ Zeker ook omdat breakdance in Frankrijk een enorme populariteit geniet. De olympische commissie wil met haar tijd meegaan om zo te voorkomen dat bij met name de jeugd de aandacht voor het sportevenement wegvalt. Veel klassieke sporten verliezen de aandacht van de jeugd. Ik juich het initiatief zeker toe.”
Hijzelf maakte als 14-jarige voor het eerste kennis met, zoals hij het zelf omschrijft, de kunstvorm met een duidelijk sportief karakter. “Een danser is op zoek naar zijn eigen manier van bewegen, verzint zijn eigen moves en creëert zijn eigen flow. Daarnaast kan je er zeker niet omheen dat bepaalde dingen die breakdancers doen, zoals het maken van dubbele achterwaartse salto’s of het springen op één hand, gewoonweg topsport is. Het is niet voor niets dat wij tijdens elke drie uur durende trainingsavond zeker één uur aan krachttraining besteden. Daarmee doen we echt niet onder voor turners.”
Jeugdspelen
Wat Toby Tanate (18) betreft, kan breakdance niet snel genoeg een olympische status krijgen. Vorig jaar wist de Hagenaar zich niet te plaatsen voor de Jeugdspelen in het Argentijnse Buenos Aires. Daar werd breakdance voor het eerst aan het programma toegevoegd als opmaat naar de grote Spelen. Tanate was geselecteerd als een van de top 5 dansers van Nederland maar eindigde met zijn battle niet bij de eerste twintig tijdens de Europese voorronde, waardoor hij plaatsing misliep. “Voor de volgende generatie dansers is het een geweldige erkenning wanneer breakdance een olympische status krijgt. Dan trekt het meer mensen aan en krijgt het ook meer aandacht,” verwacht hij.
Voor de volgende generatie dansers is het een geweldige erkenning wanneer breakdance een olympische status krijgt.
Bonne von Brucken Fock (18) juicht deelname aan de Spelen zeker ook toe, al koestert hij niet direct een gouden droom. “Wat ik vooral aantrekkelijk vind, zijn de kansen die het opent om in de toekomst van breakdance te kunnen leven. We stoppen er heel veel tijd en energie in, alleen is de beloning minimaal. Er zijn maar een handvol jongens of meisjes die er hun beroep van kunnen maken.”
Undergroundsfeer
Von Brucken Fock en Tanata denken niet dat een olympische status inbreuk doet aan de typische undergroundsfeer die de breakdance-scene juist zo enorm koestert. Von Brucken Fock: “Als scene moeten we de generatie die via de Olympische Spelen het breakdance ontdekt goed blijven begeleiden om zo de bestaande cultuur in stand te houden. Dat is wel heel belangrijk. Toby en ik weten precies wat er zich in de urban world afspeelt. Wij geven dat ook door tijdens de lessen die wij aan de jongens en meisjes hier geven.” Beide b-boys hebben zeker het geduld om tot 2024 te wachten op de olympische deelname. “We kunnen de komende vijf jaar nog hard trainen aan onze ontwikkeling,” lacht Tanate.
Een ander groot talent is India Sardjoe, ook wel bekend als B-girl India. Zij strandde twee maanden geleden tijdens het WK breakdance in Parijs in de kwartfinales. “Ik acht de kans heel groot dat India aan de Olympische Spelen van 2024 kan meedoen,” zegt Steenvoorden tot besluit.