‘Pro Freestyle, weet je wel hoe cool dat is!?’

Scheveningen bestaat tweehonderd jaar en dat wordt dit pinksterweekend onder andere gevierd met een uitgebreid aanbod van water-, urban- en strandsporten. Skateboarder Dean Willemsteijn, geblesseerd, is als toeschouwer zeker van de partij.

Door

“Ja natuurlijk ga ik naar de Pro Freestyle kijken, weet je wel hoe cool dat is!?” Rijswijker Dean Willemsteijn kan niet wachten tot de poorten van het The Hague Beach Stadium opengaan.

Skateboarden is zijn alles. En de wereldtop, die móét hij zien! De 19-jarige student Industrieel Ontwerpen baalt wel een beetje. Hij is vorige week gecrasht met zijn skateboard. Scheurtje in de mediale band van zijn rechterknie, hij moet minimaal zes weken verplicht toekijken. “Ik was lekker aan het jumpen langs de Beatrixlaan in Delft. Let ik één tel niet op, knal ik tegen een vriend aan. Hij had niks, maar ik kwam verkeerd terecht. Voelde gelijk dat er iets mis was. Balen, man! Maar ja, kijken is ook leuk.”

En kijken kunnen hij en andere liefhebbers van opwindende buitensporten dit weekend volop. Pro Freestyle The Hague is het grootste freestyle-evenement van de Benelux. Zo’n tweehonderd atleten uit de BMX-, MTB-, scoot-, inline- en skateboardwereld laten tijdens een lang weekend hun flips en kicks zien in Scheveningen. En er zijn ook nog verschillende feestjes na de wedstrijden. “Altijd leuk om na afloop even met die jongens te kunnen praten over de sport,” blikt Willemsteijn enthousiast vooruit. En met een veelbetekenende knipoog: “En niet alleen met jongens natuurlijk…”

BMX Freestyle

Een van de onderdelen van Pro Freestyle The Hague is BMX Freestyle. Dit staat tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor het eerst op het programma. Serieuze shit, heet dat in vaktaal. De KNWU – de wielerbond waaronder de BMX’ers vallen – neemt deze tak van sport uiterst serieus. “Tijdens twee runs van elk één minuut is het de bedoeling om zo veel mogelijk sprongen te maken en trucs te laten zien, zegt een woordvoerder van de KNWU. “Creativiteit is hierbij belangrijk, want de jury bepaalt hoeveel punten je voor elke sprong/truc krijgt, en de sporter met de meeste punten wint.”

 

Ik was lekker aan het jumpen langs de Beatrixlaan in Delft. Let ik één tel niet op, knal ik tegen een vriend aan.
Dean Willemsteijn (skateboarder)

 

Er doen mannen en vrouwen mee. Op zaterdag zijn de (internationale) UCI-kwalificaties en op zondag de UCI-finales. De amateurs vliegen op pinkstermaandag over het parcours. Allemaal gratis te bewonderen in het Scheveningse stadion.

North Sea Regatta

Voor de kust van Scheveningen kun je dit weekend ook de laatste spetterende acties van de North Sea Regatta bekijken. De badplaats bestaat tweehonderd jaar en dat wordt onder andere gevierd met een uitgebreid aanbod van water-, urban- en strandsporten. Denk naast het zeilevent aan surfen, skateboarden, beachbootcamp en beachfitness. “Tijdens de open dagen kan iedereen, jong en oud, kennismaken met nieuwe en bestaande strandsporten,” zegt Eva de Koning van het Beach Stadium.

“Beachsporten op het strand, urbansporten op de boulevard en watersporten op zee. Het wordt dit weekend een echt watersportpretpark.” Of om met ‘Sportstad aan Zee’ te spreken: wilde je altijd al een volleyball smashen, op een surfboard balanceren, zeilen als een zeeman, jezelf uitdagen als freerunner en eigenlijk gewoon een olympische buitensportgod worden? Of laat je het liever over aan de professionals van Pro Freestyle en de North Sea Regatta? Het kan allemaal…

Open dagen Sportstad aan Zee, vrijdag 18 t/m maandag 21 mei, diverse locaties in Scheveningen. Meer informatie: www.sportstadaanzee.nl

Standaardportret
Bekijk meer van